Rijst wassen voor het koken: waarom wel of niet?
Het leven zit vol met belangrijke vragen. Wat was er eerder, de kip of het ei? Is elke kamer niet op kamertemperatuur? En natuurlijk: moet je rijst wassen voordat je hem gaat koken? In het ene recept staat dat je het eerst even af moet spoelen, een ander geeft juist weer géén instructie. Maar hoe zit het nu precies? Waarom zou je wel of juist niet je rijst wassen? Lassie geeft antwoord!
Schoonmaken
Vroeger werd rijst gewassen om ‘m schoon te maken. De productieprocessen waren nog niet zo verfijnd als vandaag de dag, waardoor er nog wel eens viezigheid en kleine steentjes tussen de korrels te vinden waren. Door Lassie’s manier van verwerken is er echter geen vuiltje meer aan de lucht en kun je er zeker van zijn dat je altijd ‘schone’ rijst koopt. Die hoef je dus niet van tevoren af te spoelen!
Maar waarom zou je dan tóch nog je rijst wassen? Door het vervoeren van verpakkingen schuren de korrels tegen elkaar aan, waardoor een laagje zetmeel dat van nature om de rijst heen zit loslaat en je rijst soms wat ‘stoffig’ aan kan voelen. Door de korrels even te spoelen verwijder je dat stof weer.
Tip: Je kunt zelf even checken of je rijst stoffig is door de korrels door je handen te laten glijden. Wat er achterblijft op je hand, is het losgelaten zetmeel.
Fluffy of sticky?
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi. In die gevallen is het dus handig om de rijst juist niet te wassen. Maar aan de andere kant: wil je lekker luchtige, fluffy rijst? Dan beter even spoelen!
En hoe zit het met vitamines?
Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden. Rijst koken in te veel water heeft overigens hetzelfde effect.
Arseen
Arseen, of arsenicum, behoort tot de zware metalen en die kun je maar beter niet te veel binnen krijgen. Het kan onder andere in grondwater zitten, waardoor het in (rijst)planten kan voorkomen. Maar bijvoorbeeld ook in brood en melk. Door de rijst te wassen kun je eventueel een klein beetje van dat arseen wegspoelen. Echter, het komt in rijst maar in hele lage concentraties voor en er wordt streng op gecontroleerd. Je hoeft je er dus nooit zorgen over te maken.
Conclusie
Rijst wassen heeft zo zijn voor- en nadelen, maar is niet per se nodig. Omdat onze rijst dusdanig verwerkt en voorbehandeld is, hoef je ‘m niet schoon te maken en zorgen we er ook voor dat alle vitamines en mineralen zo goed mogelijk behouden blijven. Of je je rijst gaat spoelen of niet, kun je dus het beste af laten hangen van de structuur die je na het koken wilt hebben.
Rijst wassen voor gebruik: zo doe je dat
Wil je toch je rijst wassen? Doe de rijst dan in een vergiet en spoel de rijst onder de koude kraan, waarbij je met je hand langzaam de korrels een beetje om schept. Je kunt het natuurlijk ook in een pannetje met koud water doen, even roeren en afgieten in een vergiet of zeef. Herhaal deze stappen dan net zo lang totdat het water niet meer troebel is.
Rijst wassen zonder zeef
Geen zeef of vergiet bij de hand? Gelukkig kun je ook je rijst wassen zonder zeef. Doe de rijst dan weer in een pannetje met koud water, roer even om en giet af met de deksel een heel klein beetje van de pan zodat alleen het water eruit loopt en de rijst achter blijft. Een klein beetje zetmeel blijft zo echter wel achter op de rijst, dus je moet het wel een paar keer herhalen voordat je rijst echt goed gewassen is.