Lassie Favo’s: 12x geroosterde groenten uit de oven

27 december 2020 – Leestijd 5 min

Grilled Vegetables groot

Geroosterde groenten zijn super populair. En terecht, want het is lekker, gezond én makkelijk om te maken. Kortom, alles wat je zoekt in een maaltijd. Daarbij kun je ook nog eens bijna eindeloos variëren met recepten voor geroosterde groenten uit de oven. Met zowel de soorten gegrilde groenten als met de kruidenmix of marinade kun je alle kanten op … en dat laten we je graag zien! Daarom zetten we 12 van onze favoriete gerechten met gegrilde groente voor je op een rijtje. Bekijk ze allemaal en laat je inspireren!

Zo maak je geroosterde groenten uit de oven

Geroosterde groenten uit de oven zijn doorgaans heel eenvoudig om te maken. Je schuift ze zo op een bakplaat of in een baking tray en de oven doet de rest. Bijna dan. Je moet ze natuurlijk wel eerst even in gelijke stukken snijden zodat alle groenten gelijkmatig garen, invetten met olie of boter en lekker op smaak brengen met peper, zout en je favoriete smaakmakers. Vergeet ze tussendoor niet even te husselen, zodat alle kanten mooi bruin worden.

Tip: Houd je groenten wel even in de gaten, want iedere oven werkt toch net even anders!

Onze favoriete recepten voor geroosterde groenten uit de oven

Dit zijn onze favoriete recepten voor geroosterde groenten uit de oven. Stuk voor stuk lekkere gerechten waarin gegrilde groente de hoofdrol speelt. En natuurlijk lekker gevarieerd, zodat je altijd wel iets vindt wat je lekker lijkt of waardoor je de hele week door lekkere ovengerechten kunt eten zonder dat het gaat vervelen. Dus slinger die oven maar vast aan en neem een duik in deze verzameling recepten!

Geroosterde wintergroenten

Wintergroenten zijn lekker stevig en hebben doorgaans een fijne bite. Dat maakt ze zeer geschikt om te roosteren. Bovendien is het ook gewoon heel lekker thuiskomen in een keuken die gevuld is met heerlijke geuren. Echt winters comfort food waarvan je gaat watertanden en waar je het weer warm van krijgt. Dit zijn onze favoriete gerechten met geroosterde wintergroenten:

Geroosterde groenten: groene asperges!

Van het koude winterweer gaan we zo naar het voorjaar: geroosterde groene asperges! Hoewel we vooral uitkijken naar de tijd van het ‘witte goud’, kunnen we met deze groene stengels alvast een voorproefje nemen. In ons favoriete gerecht combineren we ‘m met tofublokjes en paprika. Lekker met sojabonen of wortel en klaar in een half uurtje. Je vindt het recept hier:

(Zoete) Aardappelen uit de oven

Ah, aardappelen uit de oven. Die kent iedereen wel. Maar wist je dat je ook zoete aardappelen prima kunt roosteren? En ze tellen echt als geroosterde groenten, dus je kunt ze prima combineren met een koolhydraatbron als rijst, quinoa of couscous. Onze lekkerste gerecht met zoete aardappelen uit de oven is dan ook een lekkere salade met parelcouscous, rucola en zongedroogde tomaatjes. Dit is het recept:

Geroosterde groenten: Italiaans & Grieks!

Ook in de Mediterrane keuken wordt heel wat af geroosterd. Geroosterde groenten op z’n Italiaans of Grieks zijn doorgaans lekker gekruid met oregano, basilicum of peterselie en verder op smaak gebracht met balsamico azijn, feta of zelfs granaatappelpitjes. Kortom, altijd een feestje op je bord. Daarom zijn we ook bij Lassie dol op Mediterraanse gerechten en in het bijzonder deze drie recepten met gegrilde groenten:

En nog meer geroosterde groenten uit de oven

Er zijn natuurlijk nog veel meer recepten met geroosterde groenten uit de oven. Gerechten die ontzettend lekker zijn en zeker niet in onze lijst met favorieten mogen ontbreken. Van een vegetarische salade tot aan een stevige maaltijd met biefstuk en een traybake die je zelfs met kerst kunt serveren. En het mooiste? Je hoeft er geen Ottolenghi of Jamie Oliver voor te heten om ze te kunnen maken.

Hier heb je nog wat extra inspiratie voor geroosterde groenten uit de oven:

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe maak je geroosterde groenten in de oven?

Geroosterde groenten uit de oven maak je heel eenvoudig. Snijd alle groenten eerst in gelijke stukken zodat ze allemaal even gaar worden. Zorg vervolgens voor een laagje olie of boter. Daarmee verdeel je de hitte goed én bak je de groenten lekker krokant. Breng je groenten eventueel nog op smaak met zout, peper en je favoriete (gedroogde) kruiden en bak de groenten totdat ze gaar zijn!

Kun je ook groenten roosteren op de bbq of in de airfryer?

Ja, je kunt ook groenten roosteren op de bbq of in de airfryer. Maak bijvoorbeeld een spiesje voor lekkere gegrilde groenten van de bbq of wikkel je veggies in aluminiumfolie om ze te poffen. Een heteluchtfriteuse is eigenlijk gewoon een kleine oven, dus daar maak je ze gewoon op dezelfde manier als in je normale oven. Maar let op: in de airfryer gaat het vaak wel wat sneller!

Welke groenten kun je goed roosteren?

Eigenlijk kun je bijna alle groenten goed roosteren! Denk aan (zoete) aardappel, pompoen, knolgewassen en wortelgroenten, bloemkool, broccoli, tomaten en ga zo maar door. Maar ook zachtere groenten als courgette, paprika en aubergine kun je goed in de oven bereiden. Zachte bladgroenten als verse spinazie, witlof en boontjes zijn vaak iets minder geschikt.

Hoe maak je geroosterde groenten vegetarisch?

Voor een gebalanceerde maaltijd serveer je de groenten met een bron van koolhydraten en eiwitten. Meestal halen we die eiwitten uit vlees of vis. Maar dat kan ook anders. Dat kan ook vegetarisch. Geroosterde groenten smaken bijvoorbeeld heerlijk met wat verkruimelde kaas erover. Of garneer eens met flink wat noten en zaden. Die zitten namelijk boordevol eiwitten én ze zijn lekker vullend!