Rijst koken in rijstkoker, stoomoven of pan? Zo doe je dat!
Rijst is een ontzettend veelzijdig product. Je kunt het niet alleen combineren met een heleboel verschillende smaakmakers en andere ingrediënten, maar je kunt het ook nog op allerlei manieren bereiden. Veruit de meeste mensen koken rijst gewoon in de pan, maar rijst koken in een rijstkoker of stoomoven wordt ook steeds populairder. Niet gek, want dat zijn gezonde en ook best makkelijke bereidingen!
Toch krijgen we er regelmatig vragen over. Hoeveel water moet er bij de rijst in de rijstkoker of in de pan? Hoe lang moet het koken? En welke soorten rijst zijn geschikt voor een rijstkoker of stoomoven? We geven je er graag antwoord op, zodat ook jij de perfecte rijst kunt maken. Ongeacht waar je dat nu in doet.
Rijst koken in een rijstkoker
Laten we eerst even kennismaken met de rijstkoker (voor degenen die het niet kennen). Het is een handig apparaatje dat precies doet wat zijn naam al doet vermoeden: rijst koken. Maar dan wel tot in perfectie. Niet te droog, niet te nat en altijd mooi gaar. Precies goed. In de handleiding staat vast en zeker uitgelegd hoe de jouwe precies werkt, maar in het algemeen doen ze het allemaal op dezelfde manier.
Iedere set bestaat uit een koker, binnenpan en een deksel. Al dan niet met kunststof lepeltje en maatbeker om zonder problemen de rijst door te kunnen roeren en de juiste hoeveelheid rijst af te kunnen meten. Hoe dan ook, het idee is bij elk model hetzelfde:
- zet de binnenpan in de koker
- schep de rijst in de pan
- voeg (koud) water toe
- doe de deksel erop
- zet de rijstkoker aan
- kook of bak ondertussen de rest van je groenten, vlees of vis
- en geniet van een pannetje met perfecte rijst
Vanzelf op de warmhoudstand!
Rijst koken in de rijstkoker is dus hartstikke simpel. En je hoeft daarbij niet bang te zijn dat het aanbrandt, want de meeste rijstkokers gaan uit of schakelen over op een ‘warmhoudstand’ zodra de rijst klaar is. Je hebt dus nergens meer omkijken naar!
Hoeveel water in de rijstkoker?
Op het fornuis kun je je rijst koken in een pan met (ruim) water en afgieten. Rijst koken in de rijstkoker werkt anders. Daar moet je de hoeveelheid water wel redelijk precies meten. Doorgaans zit je met 1,5 keer zoveel water als rijst helemaal gebakken. Of in dit geval gekookt. De meegeleverde maatbeker of anders een koffiekopje kan je hierbij helpen.
En welke rijst?
In principe kun je iedere soort rijst koken in de rijstkoker. Hoelang de rijst moet koken verschilt wel echter per korrel. Zilvervliesrijst of bruine rijst doet er immers wat langer over om gaar te worden dan bijvoorbeeld sushi-, pandan- of basmatirijst. Het is overigens niet aan te raden om paella- of risottorijst in de rijstkoker te bereiden. Die kun je nog beter ‘gewoon’ in de pan garen!
Hoe lang duurt rijst koken in een rijstkoker?
Houd er rekening mee dat een rijstkoker er over het algemeen wat langer over doet dan wanneer je rijst kookt in een pan. Voor de meeste (voorgekookte) rijstsoorten doet de rijstkoker er ongeveer 25 minuten over. Kook je meer rijst? Bijvoorbeeld voor 4 personen? Dan duurt het nog iets langer. Je kunt in dat geval namelijk uitgaan van ongeveer 30 minuten voordat je rijst klaar is.
Rijst in stoomoven bereiden
Je kunt ook je rijst in een stoomoven bereiden. Heel makkelijk. Ook hier kan de rijst namelijk niet aanbakken of overkoken. Doe eerst de gewenste hoeveelheid rijst in een ovenbestendige schaal, kom of pannetje. Voeg 1,5 keer zoveel kokend of heet water toe en hups, zo je stoomoven in. That’s it. Heb je mooi de tijd om een wijntje voor jezelf in te schenken.
Tips & trucs
Houd er wel rekening mee dat de kooktijd misschien wat langer duurt dan je gewend bent. Voor zo’n 100 gram rijst heb je al gauw 25 minuten nodig. Je kunt voor wat extra smaak het water ook vervangen door bouillon of kokosmelk of een stukje gember, knoflook of stengel citroengras toevoegen. En stoom ook meteen je groenten of vis mee. Dat scheelt weer afwas!
Kun je sushirijst in de stoomoven koken?
Jazeker! En dat is best handig, want diezelfde stoomoven krijgt je sushirijst perfect gaar. Iedere keer opnieuw. Doe hiervoor ook weer de sushirijst in een schaal, voeg anderhalf keer zoveel water toe en zet je stoomoven op 99 graden. In 25 minuutjes zijn de korrels gaar. Genoeg tijd om een mengsel van azijn, suiker en zout te maken en die er op het eind doorheen te roeren!
Rijst stomen in een stoommandje
Geen stoomoven? Geen zorgen. Je kunt ook je rijst stomen in een stoommandje. Verhit een pan met ruim water en zet een mandje met de (gewassen) rijst erop als het water kookt. Zorg ervoor dat de bodem van het mandje boven het water hangt en het water niet raakt. Doe de deksel op het mandje en stoom de rijst in 20-30 minuten gaar.
Tip: Ook meteen een stukje vlees, vis of wat groenten mee stomen? Leg dan een stukje bakpapier op de rijst om te voorkomen dat alles aan elkaar gaat plakken!
Rijst koken in de pan
Heb je geen rijstkoker of stoomoven? Dan kun je natuurlijk ook gewoon je rijst koken in een pan. De makkelijkste manier is de rijst koken in een pan met ruim water. Doe de rijst dan in een pannetje, voeg ruim water toe en breng het geheel aan de kook. Check na een tijdje of de rijst al gaar is. Bij onze voorgekookte rijst is dat vaak al na een minuutje of 8, maar het kan ook iets langer duren.
Zijn de korrels gaar? Mooi. Giet de rijst dan af, doe het terug in de pan en laat nog even nastomen nastomen met de deksel erop (5 minuutjes voor onze Zilvervliesrijst en een kwartiertje voor onze Toverrijst). Op die manier krijg je een droge en lekker luchtige portie rijst. Heerlijk om als bijgerecht te serveren of om te overgieten met een kruidige saus en wat knapperige groenten.
Tip: Je kunt de rijst ook stomen (in een stoompan) of droogkoken, zodat je niet hoeft af te gieten in een zeef en je vitamines en mineralen beter behoudt Je leest hier hoe dat moet!