Misschien zat ‘ie wel in dat pakketje Overblijvers of To Good To Go. Of misschien wilde je er vanavond wel iets mee maken, maar stond ineens je schoonvader voor de deur met een pan zelfgemaakte soep. Hoe dan ook, jij hebt een aubergine over. Maar hoe moet je die aubergine bewaren? En hoe blijft ‘ie goed als je ‘m al gesneden en/of gebakken hebt?
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Een aubergine is ongeveer 5 tot 7 dagen houdbaar als je hem tenminste goed bewaart. Dat betekent op een koele, droge plaats van ongeveer 15-17 graden. Gewoon in je voorraadkast dus. Niet in de koelkast. En trouwens ook niet naast uien of tomaten. Die groenten stoten namelijk veel ethyleengassen uit en daardoor bederft je aubergine sneller.
Net als tomaten, courgette en paprika bederven aubergines sneller door de kou. Na een paar dagen zie je al zachte plekken op het paarse velletje ontstaan. Of bruine vlekken. Aan de binnenkant worden ook het vruchtvlees en de zaadjes zacht en bruin. De aubergine is dan niet meer lekker. Hij wordt zelfs een beetje bitter!
Stukjes gesneden aubergine kun je het best in de koelkast bewaren. Doe ze hiervoor wel even in een bakje met deksel of dek de gesneden aubergine af met wat plastic folie. Bewaar de stukjes vervolgens onderin de koelkast. Daar is het goed koud en heb je een goede vochtregulatie. Op deze manier kun je de aangesneden stukjes 3 dagen bewaren.
Ja, je kunt aubergine invriezen. Maar niet rauw. Je moet die paarse jongens dus eerst even bereiden. Dat kan bijvoorbeeld door de groente eerst te blancheren (2 minuutjes koken) of door hem even kort te bakken in boter of olie. Vervolgens kun je ze in een goed afgesloten bakje of zakje tot wel 12 maanden bewaren.