Misschien zat ‘ie wel in dat pakketje Overblijvers of To Good To Go. Of misschien wilde je er vanavond wel iets mee maken, maar stond ineens je schoonvader voor de deur met een pan zelfgemaakte soep. Hoe dan ook, jij hebt een aubergine over. Maar hoe moet je die aubergine bewaren? En hoe blijft ‘ie goed als je ‘m al gesneden en/of gebakken hebt?
Zo kun je het best een aubergine bewaren
Aubergines liggen in de supermarkt meestal niet in de koeling. En dat heeft een reden, want ze kunnen niet goed tegen kou. Bewaar ze daarom thuis ook gewoon in de voorraadkast of op een andere koele, droge plek. Maar zorg er wel voor dat ze niet naast bananen, peren, appels of tomaten liggen. Die scheiden namelijk een gas uit waardoor aubergines bitter worden en vieze plekken krijgen!
Hoe lang kun je een aubergine bewaren?
Als je aubergines goed bewaart op een niet-al-te-koele plek van minimaal 16°C, dan zijn ze in de meeste gevallen ongeveer 5 tot 7 dagen houdbaar. Kijk voordat je de groente gebruikt wel eerst even of je rotte plekken kunt ontdekken. En ook als ze heel zacht aanvoelen, kun je aubergines soms beter weggooien. Ze zijn dan namelijk overrijp. Handig om te weten: een goede aubergine voelt stevig aan en heeft een mooie, glanzende schil!
En hoe zit het met gesneden/gebakken aubergine?
Wil je een halve aubergine bewaren, heb je de groente al in blokjes gesneden en eventueel al gebakken? Dan kun je die paarse jongens beter wél in de koelkast bewaren. Daar blijven ze dan ongeveer 3 dagen goed. Je kunt gebakken aubergine trouwens ook goed invriezen. In de vriezer blijven ze tot 3 maanden bruikbaar en als je ze ook even blancheert zelfs tot wel 12 maanden. Moet je ze natuurlijk wel bewaren in een goed afgesloten bakje of zakje!
Lees ook: Hoe moet je een koelkast indelen?
Tip: bewaren in olie!
Je kunt aubergines ook in olie bewaren. Hiervoor snijd je ze eerst in plakken. Vervolgens besprenkel je die plakken met zout, dek je ze af met keukenpapier en zet je er iets zwaars op. Op deze manier trekt in 12-24 uur al het vocht uit de groente. Vul daarna een pot met olie en de plakjes aubergine. Om en om. Zorg dat alles goed bedekt is met olie en je aubergine blijft tot wel een jaar goed!
Aubergine over?
Deze recepten kun je er allemaal nog mee maken:
Geroosterde aubergine met mozzarella en pestorijst
Aubergines doen het heel goed in de oven. Je kunt ze roosteren en vervolgens vullen met allerlei lekkers. Met pilav bijvoorbeeld. Of zoals in dit recept: met tomatentapenade en pijnboompitten. Lekker met een frisse rijstsalade!
Je vindt het recept hier.
Pistacheköfte met bulgur en aubergine
Voor dit recept kun je prima aubergineblokjes uit de diepvries gebruiken. Na het bakken, smoor je ze nog namelijk nog even gaar in het vocht van onder andere cherrytomaatjes. Serveer met feta en granaatappelpitjes voor een extra lekker Arabisch tintje!
Hier vind je het recept.
Siciliaanse couscous met aubergine, tonijn en rozijnen
Geroosterde, gegrilde of gebakken aubergine doet het ook goed in salades. Bij Lassie maken we er bijvoorbeeld graag deze Siciliaanse couscous met ook tonijn en rozijnen mee. Een lekker fris en licht recept vol groenten. Perfect voor op een zomerse avond!
Je kunt het recept hier vinden.
Meer inspiratie nodig?
Staat je favoriete recept er niet tussen? Geen probleem. Je kunt gewoon je aubergine bewaren voor één van onze andere lekkere recepten met deze bijzondere groente. Bekijk ze hier allemaal!