2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Hoe moet je een aubergine bewaren?

24 jan. 2023 – Leestijd 3 min
Stazak Pandan Naturel Aubergine Met Tomaat Mozza Enpestorijst

Misschien zat ‘ie wel in dat pakketje Overblijvers of To Good To Go. Of misschien wilde je er vanavond wel iets mee maken, maar stond ineens je schoonvader voor de deur met een pan zelfgemaakte soep. Hoe dan ook, jij hebt een aubergine over. Maar hoe moet je die aubergine bewaren? En hoe blijft ‘ie goed als je ‘m al gesneden en/of gebakken hebt?

Zo kun je het best een aubergine bewaren

Aubergines liggen in de supermarkt meestal niet in de koeling. En dat heeft een reden, want ze kunnen niet goed tegen kou. Bewaar ze daarom thuis ook gewoon in de voorraadkast of op een andere koele, droge plek. Maar zorg er wel voor dat ze niet naast bananen, peren, appels of tomaten liggen. Die scheiden namelijk een gas uit waardoor aubergines bitter worden en vieze plekken krijgen!

Hoe lang kun je een aubergine bewaren?

Als je aubergines goed bewaart op een niet-al-te-koele plek van minimaal 16°C, dan zijn ze in de meeste gevallen ongeveer 5 tot 7 dagen houdbaar. Kijk voordat je de groente gebruikt wel eerst even of je rotte plekken kunt ontdekken. En ook als ze heel zacht aanvoelen, kun je aubergines soms beter weggooien. Ze zijn dan namelijk overrijp. Handig om te weten: een goede aubergine voelt stevig aan en heeft een mooie, glanzende schil!

En hoe zit het met gesneden/gebakken aubergine?

Wil je een halve aubergine bewaren, heb je de groente al in blokjes gesneden en eventueel al gebakken? Dan kun je die paarse jongens beter wél in de koelkast bewaren. Daar blijven ze dan ongeveer 3 dagen goed. Je kunt gebakken aubergine trouwens ook goed invriezen. In de vriezer blijven ze tot 3 maanden bruikbaar en als je ze ook even blancheert zelfs tot wel 12 maanden. Moet je ze natuurlijk wel bewaren in een goed afgesloten bakje of zakje!

Lees ook: Hoe moet je een koelkast indelen?

Tip: bewaren in olie!

Je kunt aubergines ook in olie bewaren. Hiervoor snijd je ze eerst in plakken. Vervolgens besprenkel je die plakken met zout, dek je ze af met keukenpapier en zet je er iets zwaars op. Op deze manier trekt in 12-24 uur al het vocht uit de groente. Vul daarna een pot met olie en de plakjes aubergine. Om en om. Zorg dat alles goed bedekt is met olie en je aubergine blijft tot wel een jaar goed!

Aubergine over?

Deze recepten kun je er allemaal nog mee maken:

Stazak Pandan Naturel Aubergine Met Tomaat Mozza Enpestorijst

Geroosterde aubergine met mozzarella en pestorijst

Aubergines doen het heel goed in de oven. Je kunt ze roosteren en vervolgens vullen met allerlei lekkers. Met pilav bijvoorbeeld. Of zoals in dit recept: met tomatentapenade en pijnboompitten. Lekker met een frisse rijstsalade!

Je vindt het recept hier.

Bulgur Pistisch Kofte En Aubergine

Pistacheköfte met bulgur en aubergine

Voor dit recept kun je prima aubergineblokjes uit de diepvries gebruiken. Na het bakken, smoor je ze nog namelijk nog even gaar in het vocht van onder andere cherrytomaatjes. Serveer met feta en granaatappelpitjes voor een extra lekker Arabisch tintje!

Hier vind je het recept.

580 Couscous Siciliaanse couscous aubergine tonijn rozijnen

Siciliaanse couscous met aubergine, tonijn en rozijnen

Geroosterde, gegrilde of gebakken aubergine doet het ook goed in salades. Bij Lassie maken we er bijvoorbeeld graag deze Siciliaanse couscous met ook tonijn en rozijnen mee. Een lekker fris en licht recept vol groenten. Perfect voor op een zomerse avond!

Je kunt het recept hier vinden.

Meer inspiratie nodig?

Staat je favoriete recept er niet tussen? Geen probleem. Je kunt gewoon je aubergine bewaren voor één van onze andere lekkere recepten met deze bijzondere groente. Bekijk ze hier allemaal!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe lang blijft een aubergine goed?

Een aubergine is ongeveer 5 tot 7 dagen houdbaar als je hem tenminste goed bewaart. Dat betekent op een koele, droge plaats van ongeveer 15-17 graden. Gewoon in je voorraadkast dus. Niet in de koelkast. En trouwens ook niet naast uien of tomaten. Die groenten stoten namelijk veel ethyleengassen uit en daardoor bederft je aubergine sneller.

Waarom kunnen aubergines niet in de koelkast?

Net als tomaten, courgette en paprika bederven aubergines sneller door de kou. Na een paar dagen zie je al zachte plekken op het paarse velletje ontstaan. Of bruine vlekken. Aan de binnenkant worden ook het vruchtvlees en de zaadjes zacht en bruin. De aubergine is dan niet meer lekker. Hij wordt zelfs een beetje bitter!

Hoe bewaar je een gesneden aubergine?

Stukjes gesneden aubergine kun je het best in de koelkast bewaren. Doe ze hiervoor wel even in een bakje met deksel of dek de gesneden aubergine af met wat plastic folie. Bewaar de stukjes vervolgens onderin de koelkast. Daar is het goed koud en heb je een goede vochtregulatie. Op deze manier kun je de aangesneden stukjes 3 dagen bewaren.

Kan je aubergine invriezen?

Ja, je kunt aubergine invriezen. Maar niet rauw. Je moet die paarse jongens dus eerst even bereiden. Dat kan bijvoorbeeld door de groente eerst te blancheren (2 minuutjes koken) of door hem even kort te bakken in boter of olie. Vervolgens kun je ze in een goed afgesloten bakje of zakje tot wel 12 maanden bewaren.