Stukje courgette over? Of heb je er eentje uit de moestuin van je buurman gekregen? Dan wil je die courgette bewaren om er later nog iets lekkers mee te maken. Wij laten je zien hoe je dat het beste doet. Heel, gesneden en in de vriezer. Inclusief 3 lekkere recepten!
Hoe moet je courgette bewaren?
Courgette bewaren doe je op een droge, koele en donkere plaats buiten de koelkast. Courgettes houden namelijk niet van kou. Bij temperaturen onder de 10 °C worden ze slap en verliezen ze hun smaak en structuur. Je kunt de groente dus beter bewaren in de kelder, in de bijkeuken of in je voorraadkast. Gewoon in hun eigen schilletje. Zonder plastic of papier. Op die manier blijven ze lekker stevig en vol van smaak.
Let op: je moet halve of gesneden courgette bewaren in de koelkast
Wil je een halve of gesneden courgette bewaren? Dan kun je die beter wél in de koelkast bewaren. Als de groente gesneden is, komt er namelijk vocht vrij en wordt ‘ie kwetsbaarder voor uitdroging of bederf door bacteriën en schimmels. De koelkast remt dat proces af.
Bovendien droogt het snijvlak in de koelkast minder snel uit. Zeker als je het snijvlak bedekt met folie of de aangesneden stukjes bewaart in een goed afgesloten bakje!
Hoe lang kun je courgette bewaren?
Rauwe courgette blijft op een koele, droge plek buiten de koelkast en uit het zonlicht vaak wel 4 tot 5 dagen goed. Een gesneden of halve courgette blijft goed verpakt zo’n 2 tot 3 dagen goed in de groentelade of het koudste gedeelte van de koelkast.
Weten of je courgette nog goed is? Check dan of ‘ie slijmerig of zacht is geworden of een zure geur heeft. In dat geval kun je hem misschien beter weggooien. Verkleuring van alleen het snijvlak is niet erg. Daar kun je gewoon een stukje van afsnijden!
Kan ik courgette invriezen?
Ja, je kan courgette bewaren in de vriezer. Bijvoorbeeld voor de winter, om dan te genieten van een lekkere risotto. Maar je moet het wel goed doen, want anders kunnen ze verkleuren en papperig worden. Zo moet je courgette invriezen:
- Snijd de courgette in plakjes, reepjes of blokjes.
- Breng een pan met water aan de kook en blancheer de groente ongeveer 2 minuten op hoog vuur. Dat doodt enzymen die zorgen voor smaakverlies en voorkomt dat de courgette straks zompig wordt.
- Giet af in een vergiet en houd ze een tijdje onder koud stromend water om de groenten af te koelen en het kookproces te stoppen.
- Droog de stukjes goed af met een schone theedoek of met een keukenpapiertje.
- Doe de stukjes in een luchtdichte (!) diepvrieszak of bak en leg de courgette in de vriezer.
Op deze manier kun je courgette bewaren in de vriezer. Vaak wel 3 tot 6 maanden!
3 recepten met courgette
Deze 3 recepten zijn lekker, gezond en makkelijk te maken met die bewaarde courgette:
Shoarma en courgette met Panklaar Toverrijst
Geen tijd of zin om te koken, maar wél lekker eten? Maak dan dit recept voor shoarma en courgette met Panklaar Toverrijst. Die zit boordevol smaak en ligt in een minuut of 12 al op je bord. Lekker met frisse Griekse yoghurt!
Risotto met zalm en courgette
Deze risotto met zalm en courgette is misschien wel het perfecte bordje comfort food. Zowel voor in de zomer als in de winter. Heerlijk met ook Parmezaanse kaas en een glaasje witte wijn. Kunnen we de hele dag naar uitkijken!
Volkoren orzo met courgette, rode pesto en krokante oesterzwammen
Laag in calorieën, goed vullend en gewoon met die chewy bite van vlees. Deze orzo met courgette, rode pesto en krokante oesterzwammen is wat ons betreft het ideale gerecht voor als je een dagje vega eet. Zeker met wat extra pijnboompitjes!