2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Courgette bakken: 3 manieren

27 mrt. 2024 – Leestijd 3 min

Gebakken courgette is een favoriet bij groot en klein. Maar hoe moet je courgette bakken? Daar geven we je antwoord op. We laten je zien hoe je deze groente bakt in de pan, in de oven of op de bbq. Inclusief 5 recepten!

600 Voorgestoomde couscous Voorgestoomde couscous gegrilde courgette kabeljauwfilet vadouvansaus

Courgette koken of bakken?

Je kan courgette zowel bakken als koken. Gekookt worden ze lekker zacht. Dat is heerlijk in een soepje of stoof, maar bij Lassen houden we er ook wel van als de groente nog een beetje een bite heeft. Daarom bakken of grillen we graag wat plakjes of blokjes courgette in onze recepten. Bovendien kunnen we op die manier ook beter kruiden!

Courgette bakken in de pan, oven of op de bbq

Je kunt je courgette bakken in de pan, in de oven of op de bbq:

1. Courgette bakken in een pan
Courgette bakken in de pan is misschien wel het makkelijkst. Snij de groente hiervoor eerst in dunne plakjes of kleine blokjes. Meng vervolgens je favoriete kruiden met wat olie en schep door de courgette. Zet dan een droge pan op het vuur en bak de plakjes/blokjes in ongeveer 5 minuten gaar.

Tip: Draai ze niet te snel en niet te vaak om. Op die manier krijgt de groente namelijk dat lekkere, bruine korstje!

2. Courgette bakken in de oven
Courgette bakken in de oven is lekker makkelijk. De oven doet namelijk het meeste werk. Jij hoeft alleen maar de oven voor te verwarmen op 200 graden. Ondertussen snijd je de courgette in plakjes, leg je ze op de bakplaat of het rooster en besprenkel je ze met olie en je favoriete kruiden. Daarna schuif je alles in de oven. Na ongeveer 20 minuten zijn ze vaak wel klaar.

Je kan natuurlijk ook een hele, gevulde courgette bakken in de oven. Het duurt dan iets langer: zo’n 25 tot 30 minuten!

3. Grillen op de bqq of in de grillpan

Courgette kun je uitstekend grillen op de bbq of in de grillpan! Snijd de groente hiervoor weer in plakken of lange linten. Besmeer aan beide kanten met olie en breng op smaak met peper, zout en je favoriete kruiden. Leg ze vervolgens op de bbq of in een hete grillpan en bak ongeveer 5 minuten. Draai om en bak nog een paar minuten totdat beide kanten mooie grillstrepen hebben.

Welke kruiden?

Courgette is van zichzelf vrij neutraal qua smaak. Gelukkig neemt de groente wel heel goed smaken op. Zo smaken ze bijvoorbeeld goed met groene kruiden als tijm, oregano en rozemarijn. Maar ook met smaakmakers als knoflook, paprikapoeder of kerrie zet je iets lekkers op tafel. Je kunt bijna alle kanten mee op!


5 recepten met gebakken courgette

Vanavond ook courgette bakken? Laat je inspireren door deze lekkere, makkelijke én gezonde recepten:

Panklaar Toverrijst Shoarmareepjes En Courgette

Shoarma en courgette met Panklaar Toverrijst

Bij dit recept bakken we courgette samen met wat partjes ui in het bakvet van de shoarma. Op die manier geef je je groenten in één klap lekker veel smaak mee. Heb je geen marinade of kruiden voor nodig!

Bekijk het recept

Lassie Voorgestoomde couscous Voorgestoomde couscous gegrilde courgette kabeljauwfilet vadouvansaus

Voorgestoomde couscous met gegrilde courgette en kabeljauwfilet in vadouvansaus

Zin in vis? Maak dan eens deze kabeljauw met vadouvansaus en gegrilde courgette. Hierbij snijden we de groenten niet in plakken, maar in lange linten om nog meer bakoppervlak te creëren. Ziet er bovendien ook nog heel leuk uit!

Bekijk het recept

552 Voorgestoomde Quinoa Italiaanse quinoa salade met tomaat en burrata

Italiaanse quinoasalade met tomaat en burrata

Gebakken courgette doet het ook goed in salades. Bijvoorbeeld in deze Italiaanse quinoasalade met cherrytomaten en burrata. Lekker én snel, want je hebt deze salade vaak al in amper 10 minuten op tafel staan!

Bekijk het recept

611 kant en klaar poke bowl rijst Pokébowl hoisingehakt aubergine paksoi

Poké bowl met honing-sojaspekjes, geroosterde courgette en amandel

Bij een poké bowl draait het allemaal om smaken en texturen. Ideaal dus voor wat geroosterde courgette uit de oven. Gaat perfect samen met de crunchy amandel, knapperige honing-sojaspekjes en de sticky poké bowl rijst!

Bekijk het recept

542 Voorgestoomde Quinoa Quinoa salade appel bleekselderij paddenstoelen

Voorgestoomde quinoa met appel, bleekselderij en paddenstoelen

Eet je vegan? Probeer dan eens deze snelle quinoaschotel met appel, bleekselderij, paddenstoelen en in de pan gebakken courgette. Een gezond en snel gerecht waar ook de kleintjes dol op zijn.

Bekijk het recept


Nog meer inspiratie nodig?

Check dan 10x rijst met courgette en laat je inspireren door allerlei verschillende recepten uit verschillende keukens!