2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

9 leuke kerstdiner ideeën & thema’s

9 aug. 2024 – Leestijd 3 min

Dit jaar een keer wat anders dan een traditionele kerst? Check dan deze 9 leuke kerstdiner ideeën en laat je verrassen door de meest originele thema’s en recepten!

654 Basmatirijst Eenvoudige Chinese Hotpot handen
654 Basmatirijst Eenvoudige Chinese Hotpot handen

1. Hotpotten

Misschien wel één van de leukste kerstdiner ideeën dit jaar: hotpotten. Ook wel Chinees fonduen genoemd. Daarbij gaart iedereen zijn of haar favoriete groenten, vlees en vis in één grote pan met bouillon (of meerdere pannen met meerdere soorten bouillon). Een soort gourmetten dus, maar dan net even anders.

Deze eenvoudige Chinese hotpot van Bas Robben is een goed recept om eens te proberen!

587 Dessertrijst Torta di riso

2. Op de Italiaanse tour

Mag het dit jaar allemaal wel een beetje chique zijn? Geef je kerstdiner dan een Italiaanse touch. Begin je menu bijvoorbeeld met gevulde champignons, serveer een luxe risotto als hoofdgerecht en sluit af met torta di riso en een klein espressootje. Helemaal mooi als ondertussen Eros Ramazotti uit de speakers klinkt.

Meer inspiratie nodig? Bekijk ons Italiaans kerstmenu voor de lekkerste recepten!

696 Lassie Orzo Orzotto paddenstoelen gorgonzola en salie

3. 100% Vegetarisch

Niet zo’n vleeseter? Maak dan eens een 100% vegetarisch kerstmenu. Je hebt namelijk echt geen gevulde kalkoen of biefstuk nodig om een heerlijk en uitgebreid kerstdiner op tafel te kunnen zetten. Een met pilav gevulde aubergine of orzotto met paddenstoelen en gorgonzola zijn soms net zo indrukwekkend. En minimaal net zo lekker.

Check ons vegetarisch kerstmenu met 10 vega kerstrecepten voor nog meer inspiratie.

Half Volkoren Toverrijst Stoofschotel Van Bietjes Met Geitenkaas En Walnoten

4. Winter Wonderland

Voor een witte kerst ben je afhankelijk van het weer. En dat werkt niet altijd mee. Neem daarom het heft in eigen hand en tover je huis om tot Winter wonderland met sneeuwvlokken, ijspegels en natuurlijk witte kerstbomen. Serveer tijdens het diner echte winterse soepen, stoofschotels en ovengerechten.

Lees ook Wintergroenten: 10 lekkere recepten en laat je inspireren.

656 Voorgestoomde Pandanrijst Thaise rijstkroketjes aubergine

5. Shared dining

Shared dining is een gezellig kerstdiner idee waarbij je allerlei (kleine) gerechtjes op tafel zet. Denk aan Thaise rijstkroketjes, risottomuffins of Mexicaanse empanda’s. Iedereen kan dan gewoon pakken wat hij of zij lekker vindt. Handig als je allerlei verschillende eters in de familie hebt!

Tip: traybakes zijn slimme recepten voor shared dining. En wij hebben onze favoriete traybake recepten voor je op een rijtje gezet.

607 Poke bowl rijst Pokébowl buffet vis

6. Buffet style poké bowls

Poké bowls zijn kommetjes met sushirijst, verschillende toppings en een dressing. Comfort food van de bezorger, maar ook eenvoudig zelf te maken. Sterker nog, het poké bowl buffet is één van de leukere kerstdiner ideeën. Geef hiervoor iedereen een kommetje rijst en zet de tafel vol toppings en dressings. Kan iedereen zijn of haar favoriete bowl maken!

Deze poké bowl buffet met vis geeft je een goed idee van de mogelijkheden. Of lees alles over de lekkerste poké bowl toppings!

664 Voorgestoomde Quinoa Gepofte biet BBQ feta honing quinoacrumble

7. Winter BBQ

BBQ-en alleen iets voor in de zomer? Nee, hoor. Het is ook leuk om in de winter te doen. Tijdens kerst. De winter BBQ is dan ook een populair een kerstdiner idee. En niet zonder reden, want het heeft wel iets om met een dikke winterjas aan en een glaasje glühwein in de hand bij de vuurkorf te staan. Of in dit geval: bij de bbq.

Maar … maak het dan wel bijzonder met deze BBQ recepten.

Basmatirijst Kabeljauw Snelle Koriander Kokossaus

8. Seafood Christmas

Voor de echte visliefhebbers is Seafood Christmas een leuk kerstdiner idee. Bij dit thema draait het hele kerstmenu om vis en andere zeevruchten. Om gevulde paprika’s met rijst en tonijn. Om een zalm met couscous en venkel. Om een risotto met garnalen of gamba’s. En ga zo maar door.

Check 5x zalm uit de oven voor handige recepten die je goed kan voorbereiden, scroll door onze andere lekkere vis recepten of laat je inspireren door al onze garnalen recepten!

711 Lassie bijnaklaar risotto eenpansrisotto met groene groenten parmaham en pecorino liggend

9. Makkelijk & snel

Beetje laat dit jaar? Heb je geen tijd of zin om het kerstdiner te organiseren? Of hoeft het gewoon allemaal niet zo uitgebreid? Ga dan gewoon voor een makkelijk en snel kerstdiner dat je grotendeels vooraf al kan maken. Scheelt weer een hoop tijd en gedoe als alle gasten aan tafel zitten.

Met deze 5 simpele kerstgerechten voor een makkelijk kerstdiner wordt het altijd een succes. Ook met je schoonfamilie.