Als je gezonder wilt eten, dan is het advies vaak om meer volkoren producten te eten. Maar wat is volkoren? En waarom is het beter voor je?
Wat is volkoren?
Volkoren betekent dat een product helemaal wordt gemaakt van hele graankorrels. Een graankorrel bestaat namelijk uit drie delen: meelkern, kiem en zemel. Voor sommige producten worden de zemel (een soort vliesje om de graankorrel) en de kiem verwijderd. Dat maakt het graan namelijk makkelijker te verwerken, verhoogt de houdbaarheid en geeft een fijnere textuur aan het product. Denk maar aan wit brood of witte rijst.
Maar laten we de zemel en de kiem aan de korrel zitten? Dan noemen we het product dus volkoren. Je kunt dan denken aan:
- volkoren brood
- volkoren pasta
- zilvervliesrijst (ook wel bruine rijst genoemd)
- volkoren couscous
- bulgur
Waarom is volkoren beter voor je?
De kiem en de zemel zijn rijk aan voedingsstoffen. De kiem bevat bijvoorbeeld gezonde vetten, vitamine E en allerlei antioxidanten. En in het buitenste laagje van de korrel vinden we B-vitamines, mineralen en extra vezels terug. Door volkoren te eten, krijg je dus al deze extra voedingsstoffen binnen. Op die manier blijf je bijvoorbeeld beter op gewicht, heb je meer energie door de dag heen en verklein je het risico op verschillende hart- en vaatziekten.
5 gezonde recepten met volkoren granen
Zelf ervaren wat volkoren is? Dat doe je met deze 5 recepten. Stuk voor stuk lekker, gezond en makkelijk te maken!