2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Wat is volkoren?

4 sep. 2024 – Leestijd 3 min
716 Lassie volkoren orzo orzo courgette rode pesto oesterzwammen liggend beeld

Als je gezonder wilt eten, dan is het advies vaak om meer volkoren producten te eten. Maar wat is volkoren? En waarom is het beter voor je?

Wat is volkoren?

Volkoren betekent dat een product helemaal wordt gemaakt van hele graankorrels. Een graankorrel bestaat namelijk uit drie delen: meelkern, kiem en zemel. Voor sommige producten worden de zemel (een soort vliesje om de graankorrel) en de kiem verwijderd. Dat maakt het graan namelijk makkelijker te verwerken, verhoogt de houdbaarheid en geeft een fijnere textuur aan het product. Denk maar aan wit brood of witte rijst.

Maar laten we de zemel en de kiem aan de korrel zitten? Dan noemen we het product dus volkoren. Je kunt dan denken aan:

  • volkoren brood
  • volkoren pasta
  • zilvervliesrijst (ook wel bruine rijst genoemd)
  • volkoren couscous
  • bulgur

Waarom is volkoren beter voor je?

De kiem en de zemel zijn rijk aan voedingsstoffen. De kiem bevat bijvoorbeeld gezonde vetten, vitamine E en allerlei antioxidanten. En in het buitenste laagje van de korrel vinden we B-vitamines, mineralen en extra vezels terug. Door volkoren te eten, krijg je dus al deze extra voedingsstoffen binnen. Op die manier blijf je bijvoorbeeld beter op gewicht, heb je meer energie door de dag heen en verklein je het risico op verschillende hart- en vaatziekten.

5 gezonde recepten met volkoren granen

Zelf ervaren wat volkoren is? Dat doe je met deze 5 recepten. Stuk voor stuk lekker, gezond en makkelijk te maken!

Minuutje Zilvervliesrijst Snelle Groenteroerbak Met Zilvervliesrijst

Snelle groenteroerbak met zilvervliesrijst

Deze vegetarische groenteroerbak met broccoli, wortel, bosui en cashewnootjes staat in een kwartiertje al op je bord. Dat komt door onze Minuutje Zilvervliesrijst. Die is al voorgestoomd en hoef je daarom alleen maar even een minuutje op te warmen in de magnetron. Dat scheelt tijd … en een pan!

Bekijk het recept

704 Lassie Volkoren Couscous Geroosterde pompoen met abrikoos en kip

Volkoren couscous met geroosterde pompoen, abrikoos en kip

Heb je wat meer tijd om te koken? Maak dan dit recept met geroosterde pompoen, abrikoos en kip. Een indrukwekkend en gezond gerecht, maar makkelijker te maken dan je denkt. Maak het vega met feta in plaats van kip of bereid het gerecht met zoete aardappel in plaats van pompoen. Kan allemaal!

Bekijk het recept


551 Voorgestoomde Bulgur Groene bulgur salade met gerookte zalm en avocadodressing

Groene bulgursalade met gerookte zalm en avocadodressing

Bulgur bestaat uit kleine korreltjes harde durumtarwe … en daar maak je hele lekkere en gezonde (!) salades mee. Neem bijvoorbeeld deze groene bulgursalade met gerookte zalm en avocadodressing. Met sojaboontjes en ook babyspinazie zit die vol met veggies. Bovendien is ‘ie klaar in 10 minuten!

Bekijk het recept

716 Lassie volkoren orzo orzo courgette rode pesto oesterzwammen liggend beeld

Volkoren orzo met courgette, rode pesto en krokante oesterzwammen

Orzo is een soort pasta, maar dan in rijstvorm. En zoals je volkoren pasta hebt, heb je dus ook volkoren orzo. En die kun je bijvoorbeeld heerlijk serveren met gebakken courgette, crispy oesterzwammen en een flinke swirl rode pesto als smaakboost. Lekker met geroosterde pijnboompitten!

Bekijk het recept

576 Zilvervliesrijst Indische rijstsoep zilvervliesrijst seroendeng eitjes

Indische rijstsoep met seroendeng eitjes

Deze goed gevulde Indische ‘rijstsoep’ van komt uit de koker van chef, food stylist en kookboekenschrijfster Vanja van der Leeden. Daarmee weet je al dat er iets bijzonders op tafel komt. Maar het recept is natuurlijk ook gewoon heel lekker … en gezond!

Bekijk het recept

Nog meer inspiratie nodig?
Daar helpen we je graag bij. Check bijvoorbeeld al onze zilvervliesrijst recepten en laat je verrassen door een gezonde nasi of Oosterse pilav. Bekijk onze volkoren couscous recepten voor een gezonde maaltijd of trakteer jezelf vanavond op één van onze volkoren orzo recepten. En wat dacht je van Turkse pistacheköfte of een goed gevulde minestrone? Die vind je tussen onze bulgur recepten!