2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Snijbonen koken: zo doe je dat

30 sep. 2025 – Leestijd 3 min
571 Basmatirijst Basmatirijst Surinaams rundvlees snijbonen

Snijbonen zijn een echte klassieker in de Nederlandse keuken. Vroeger vaak als onderdeel van een AGV’tje, maar tegenwoordig vinden we ze ook vaak terug in snelle roerbakgerechten of exotische stoofschotels. Maar hoe moet je snijbonen koken? Hoe lang? En kun je ze ook bakken?

Snijbonen schoonmaken & snijden

Voordat je snijbonen gaat koken, is het handig om ze eerst even schoon te maken en te snijden. Dat doe je als volgt:

  1. Was de snijbonen onder de kraan.
  2. Verwijder de draadjes door een klein stukje van het uiteinde af te breken en het draadje langs de zijkant los te trekken.
  3. Snijd de bonen met een scherp mes in schuine stukjes van 0,5 tot 1 centimeter.

Snijbonen koken in 5 stappen

Snijbonen koken is heel makkelijk:

  1. Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg eventueel een snufje zout toe.
  2. Doe de snijbonen in de pan zodra het water kookt en breng opnieuw aan de kook.
  3. Kook de snijbonen in 8 tot 12 minuten gaar.
  4. Prik met een vork in de bonen om te controleren of ze zacht en gaar zijn.
  5. Giet de bonen af en spoel ze met koud water voor een frisgroene kleur en stevige bite (optioneel).

Hoe lang moeten snijbonen koken?

De kooktijd van snijbonen ligt meestal tussen de 8 en 12 minuten. Wil je ze beetgaar en een beetje knapperig houden? Dan is 8 minuten vaak genoeg. Maar houd je van zachtere bonen? Laat ze dan iets langer koken. Na zo’n 12 minuten zijn ze vaak wel zacht. Tip: prik er met een vork in om te voelen hoe zacht ze zijn … of proef er gewoon eentje om te checken of ze naar wens zijn!

Verse, bevroren en gesneden snijbonen koken

Je kunt snijbonen vaak vers, bevroren of gesneden kopen in de supermarkt. Dat maakt wel iets uit voor de kooktijd:

  • Verse en gesneden snijbonen hebben een kooktijd van 8-12 minuten (zie hierboven).
  • Bevroren snijbonen zijn vaak al kort voorgekookt en daardoor hoef je ze meestal iets korter te koken (5-7 minuten). Check voor de zekerheid altijd even de verpakking voor de exacte kooktijd.

Ook lekker: snijbonen bakken

Snijbonen bakken of wokken is ook heel lekker. De bonen blijven dan vaak wat knapperiger en krijgen meer die typische bonensmaak. Bovendien is het net zo makkelijk als snijbonen koken: verhit een scheutje olie in een pan of wok en roerbak de snijbonen in 5-7 minuten gaar. Lekker met knoflook en een scheutje sojasaus voor een Aziatische twist!

Kruiden

Snijbonen hebben van zichzelf best wel een beetje een neutrale en milde smaak. Bij Lassie vinden we het daarom lekker om ze na het koken nog even te kruiden. Je kunt ze op allerlei manieren combineren:

  • met een beetje zout, peper en nootmuskaat (klassieke bereiding)
  • met een klontje boter en een druppeltje citroensap
  • met gebakken ui en/of knoflook
  • met oregano, tijm en rozemarijn
  • met komijn, kerrie en/of koriander

3 recepten met snijbonen

Snijbonen koken is een makkie. Tijd om er dus iets lekkers én gezonds mee te maken:

Notenrijst Gebakken harissa zalm notenrijst spinazie 3

Minuutje Basmatirijst met kip, snijbonen en tomatentapenade

Geen tijd om te koken, maar wel gezond eten? Check dan dit recept voor Minuutje Basmatirijst met kip, snijbonen en tomatentapenade. Die ligt al in 10 minuten op je bord en zit dankzij de zongedroogde tomatentapenade ook vol smaak. Lekker met rucola en geroosterde pijnboompitjes!

571 Basmatirijst Basmatirijst Surinaams rundvlees snijbonen

Surinaams rundvlees en snijbonen met basmatirijst

Voor dit Surinaams rundvlees en snijbonen met basmatirijst stoof je rosbieflapjes in een kruidige ketjap-tomatensaus en roerbak je ondertussen de snijbonen met een gesnipperd rood uitje en (natuurlijk) en bouillonblokje. Serveer met cassave kroepoek en wat sambal voor een echte Surinaamse experience!

Minuutje Zilvervliesrijst Zalm Snijbonen En Kerriekokossaus

Zalm en snijbonen met kerrie-kokossaus

Snijbonen en kerrie zijn als twee handen op één buik. In dit recept voor zalm en snijbonen met kerrie-kokossaus gebruiken we de kruiden vooral voor een romige saus van kokosmelk waar je de groenten en vis zachtjes in gaart. Heerlijk met rauwe paprika, luchtige rijst en wat seroendeng erover!