Voor veel gerechten moet je halloumi bakken. Dat geeft de kaas namelijk een lekker krokant jasje. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Kan het in de pan of moet het in de oven gebakken worden? En heb je daarvoor olie nodig? Lassie geeft antwoord!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Halloumi heeft een baktijd van ongeveer 3 of 4 minuten. Het is een kaassoort, dus het hoeft niet gaar te worden. Je wilt ‘m alleen wel lekker warm hebben. En het liefst met een krokant jasje. In een goede pan op hoog vuur duurt dat ongeveer 1-2 per kant. Daarmee is de kaas sneller gaar dan een stukje vlees. Mooi meegenomen!
In principe heb je geen olie nodig om de kaas te bakken. Die is van zichzelf al vet genoeg. Toch verhitten we graag een klein scheutje olijfolie in de pan. Daardoor wordt de kaas namelijk sneller goudbruin en ook de korst wordt daardoor extra krokant. Bovendien plakt de kaas daarmee niet vast en kun je ‘m makkelijk omdraaien!
Halloumi heeft van zichzelf al heel veel smaak. Extra kruiden zijn dus niet nodig … maar het kan natuurlijk wel! Kruiden als oregano, tijm of munt geven de kaas bijvoorbeeld een extra dimensie en smeer je plakken ook zeker eens in met een Indiase kruidenpasta. Zout is daarbij niet nodig. De kaas is voor veel mensen al zout genoeg!
Je kunt halloumi zeker bakken in de oven! Snijd de kaas dan in plakken, besprenkel ze met wat olie en spreid ze uit over een bakplaat met bakpapier. In een voorverwarmde oven (200 graden) zijn ze in een kwartiertje klaar. Vergeet ze op de helft niet om te draaien, zodat elke kant mooi krokant wordt.