2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Halloumi bakken? Zo doe je dat

4 jun. 2023 – Leestijd 7 min

Voor veel gerechten moet je halloumi bakken. Dat geeft de kaas namelijk een lekker krokant jasje. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Kan het in de pan of moet het in de oven gebakken worden? En heb je daarvoor olie nodig? Lassie geeft antwoord!

Sinaasappel Couscoussalade Gebakken Haloumi

Wat is halloumi?

Halloumi is een stevige kaas uit Cyprus. Deze kaas wordt gemaakt van zowel geiten-, schapen- en koeienmelk en staat bekend om zijn stevige structuur die niet smelt als je ‘m verhit. Je kunt de plakken dus goed bakken … en dat wordt dan ook veel gedaan! Vooral in de Griekse keuken en in Midden-Oosterse gerechten wordt de kaas veel gebruikt om bijvoorbeeld een extra smaak en structuur te geven aan salades!

Hoe moet je halloumi bakken?

Halloumi bakken is gelukkig helemaal niet moeilijk. Je kunt de kaas bakken in een pan, grillen of bereiden in de oven:

  1. In de pan
    Halloumi bakken in een pan is het makkelijkst. Snijd de kaas hiervoor in plakken en verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Bak de kaas vervolgens goudbruin. Meestal duurt dat ongeveer 3 of 4 minuutjes.

  2. Grillen
    Je kan ook halloumi bakken in een grillpan. Net als met een stukje vlees krijgt de kaas dan mooie grillstrepen. Snijd de kaas ook hier weer in plakken, bestrijk met een dun laagje olie en gril vervolgens in de pan. Na 1-2 minuten hebben de plakken al mooie strepen en kun je ze voorzichtig omdraaien!
  3. In de oven (of airfryer)
    Ook lekker: halloumi uit de oven. Voor deze bereiding verwarm je de oven voor op 200 °C. Vervolgens spreid je de spreid de stengels dan over een bakplaat en bak je de kaas in een kwartiertje goudbruin. Tip: met de grillstand van je oven of airfryer gaat het nog wat sneller. Dan is de kaas vaak in 5-10 minuutjes al mooi gekleurd!

Moet je halloumi bakken in olie?

Ja, we raden je aan om olie te gebruiken bij het bakken van de kaas. Daarmee zorg je er namelijk voor dat de kaas niet vastplakt aan je hete pan of bakplaat. Kun je die plakken ook makkelijker omdraaien. Bovendien wordt de hitte zo goed verdeeld. Dat zorgt ervoor dat de kaas mooi egaal bruin wordt en - belangrijker nog - een extra krokant jasje krijgt!

En moet ik de kaas nog kruiden?

Halloumi heeft van zichzelf veel smaak en is een beetje zoutig. Je hoeft de plakken dus niet op smaak te brengen met zout. Een draai peper kan natuurlijk altijd als je dat lekker vindt. Je kunt ook kruidenolie gebruiken om de plakken een beetje te pimpen. Meng bijvoorbeeld eens wat olijfolie met gedroogde oregano, tijm of munt en smeer de kaas daarmee in. Zeker eens het proberen waard!

Inspiratie: 3 recepten met gebakken halloumi

Vanavond ook lekker halloumi bakken? Laat je inspireren door deze 3 recepten. Altijd lekker, gezond en makkelijk te maken. Altijd goed.

554 Voorgestoomde Bulgur Libanese peterselie tabouleh en granaatappelpitjes

Tabouleh

Met dit tabouleh recept zet je in amper 20 minuten een Libanese klassieker op tafel. Met ook kikkererwten, tomaten en bosuitjes maken we er bij Lassie graag een complete, gezonde maaltijd van. Een paar zoete granaatappelpitjes maken het gerecht daarbij helemaal af. Perfect voor op die zonnige dagen!

Zilvervliesrijst Met Sorghum En Wilde Rijst Geroosterde Groenten Met Halloumi

Geroosterde groenten met halloumi

Lekker makkelijk koken vanavond? Laat dan lekker de oven het meeste werk doen! Voor dit recept schuif je namelijk gewoon een bakplaat met bospenen, bloemkool en bimi in de oven. Hoef je zelf alleen nog maar even wat rijst te koken en de kaas te bakken. Zo simpel kan het zijn. Check hier het recept!

Sinaasappel Couscoussalade Gebakken Haloumi

Couscoussalade

Zoete dadels, frisse sinaasappel, kruidige ras el hanout en crunchy pistachenootjes. Deze couscoussalade met veldsla en/of rucola heeft alles wat je zoekt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gebakken kaas. Kortom, een heerlijk Midden-Oosters gerecht waarvan je het recept hier kunt vinden.