Couscous invriezen en opwarmen: zo doe je dat

30 nov. 2023 – Leestijd 3 min
Couscous

Het blijft lastig, inschatten hoeveel couscous je nodig hebt voor je gerecht. Heb je te veel gekookt? Dan kan je couscous invriezen. Lees hier hoe je dat doet, hoe lang je couscous zo kan bewaren en of dit hetzelfde werkt bij verschillende soorten couscous.

Kan je couscous invriezen?

Het snelle antwoord: ja! Het is wel belangrijk om je gekookte couscous snel te laten afkoelen, zodat het niet langer dan twee uur op het aanrecht en buiten de koelkast staat. Dat vergroot de kans op bacterievorming. En dat wil je natuurlijk niet. Ook gaat goed afkoelen ijsvorming in de vriezer tegen. Doe de afgekoelde couscous in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18 °C.

Verschillende soorten couscous invriezen

Van parelcouscous tot normale couscous en volkoren couscous: je hebt verschillende soorten. Zit er een verschil in hoe je ze invriest? Nee! Wel zo makkelijk. Of je nu een gerecht met normale couscous maakt, met volkoren couscous of met parelcouscous: invriezen werkt precies hetzelfde. Goed laten afkoelen, in een vriezer van -18 °C leggen en klaar!

Hoe lang kan je couscous bewaren?

Hoe lang je couscous kan bewaren hangt ervan af hoe je het precies bewaart. We zetten het hieronder op een rijtje:

  • Droge, onbereide couscous kan je ongeveer drie maanden bewaren. Bewaar de couscous dan op een droge en donkere plek. In een goed afgesloten verpakking of bakje.

  • Bereide couscous blijft in de koelkast ongeveer twee dagen goed. Ook als het een compleet gerecht is.

  • Bereide couscous in de vriezer blijft ongeveer drie maanden goed.

Zo ontdooi je couscous

Je kan je bevroren couscous op verschillende manieren ontdooien. De makkelijkste manier is om het ‘s morgens voordat je naar je werk gaat in de koelkast te zetten. Dan kan het gedurende de dag rustig ontdooien.

Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat je dit vergeet. Geen probleem! Als je de couscous bewaard hebt in een bakje of ziplock zakje, kan je dit in een pannetje met lauw water zetten. Op deze manier ontdooit het vanzelf. Het ontdooien van parelcouscous duurt iets langer, want deze korrels zijn dikker.

Heb je meer haast? Dan kan je de couscous ook opwarmen in de magnetron. Doe de bevroren couscous in een magnetronbestendig plastic bakje, voeg een eetlepel water toe en zet het in de magnetron. Zet de magnetron op de hoogste stand en verwarm steeds één minuut. Net zo lang tot het warm genoeg is.

Het verschil tussen wel en niet ingevroren couscous

Natuurlijk ook belangrijk om te weten: proef je verschil als je couscous hebt ingevroren? Het antwoord is ja, want het invriesproces heeft invloed op de smaak en op de textuur. Als je de couscous hebt ontdooid, is het meestal ietsje kleffer en minder smaakvol. Maar fijn om te weten: zodra je het combineert met andere ingrediënten merk je hier meteen een stuk minder van.

Couscousgerechten invriezen

Het is ook mogelijk om een compleet couscousgerecht in te vriezen. Het hangt er wel een beetje van af welke ingrediënten je nog meer hebt gebruikt. Zo kan je bijvoorbeeld onze groentetajine met reuzenbonen en couscous makkelijk invriezen. Of de gehaktballetjes met gegrilde groenten en couscous. Maar bij de couscoussalade met haloumi is het een minder goed idee. Gebakken halloumi wordt er in de vriezer namelijk niet lekkerder op. Heb je kip of vlees in je gerecht gebruikt? Je kan dit gebakken prima invriezen, maar haal het gerecht dan wel binnen twee tot drie maanden uit de vriezer.

Nog meer invriezen en bewaren

Maak je vaak gerechten met rijst? Dan wil je vast ook weten of je dat kan invriezen. Het antwoord staat voor je klaar in ons blog over rijst bewaren. Ook vind je hier lekkere ideeën voor restjes. Je kan eindeloos variëren.