De Italiaanse kruidenmix. Smaakmaker in bijna iedere pastasaus en elke Italiaanse ovenschotel. Gelukkig kun je met dit recept zelf die Italiaanse kruiden maken. Simpel, snel en ontzettend lekker!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Met Italiaanse kruiden bedoelen we vaak een kruidenmix die bestaat uit verschillende kruiden die uit het gebied rondom de Middellandse Zee komen. Meestal bestaat de Italiaanse kruidenmix uit een mengsel van oregano, basilicum, tijm, rozemarijn en peterselie. Maar we vinden er vaak ook salie, marjolein of bonenkruid in terug!
Als we het over de kruidenmix hebben, dan hebben we het vaak over de gedroogde variant. Maar je kunt zeker ook verse Italiaanse kruiden gebruiken om je gerecht op smaak te brengen! Snijd alle kruiden in kleine stukjes en je bent ready to go. Houd er wel rekening mee dat je anderhalf tot twee keer zoveel verse kruiden nodig hebt!
Meestal wordt de Italiaanse kruidenmix gebruikt om sauzen en soepen op smaak te brengen. Zo is ‘ie bijvoorbeeld onmisbaar in een bolognesesaus. Maar je kunt hem natuurlijk ook gebruiken op je pizza. Of je gebruikt de kruiden in een dressing, marinade of als smaakmaker van je ovenschotel. Hartstikke veelzijdig dus!
De gedroogde variant kun je het best al vroeg in de bereiding toevoegen. Fruit de mix bijvoorbeeld even mee met dat uitje en dat teentje knoflook. Zo komen alle aroma’s goed vrij en heeft de mix alle tijd om zijn smaak af te geven. Verse kruiden kun je beter op het eind pas toevoegen. Zeg maar vlak voor het serveren. Dan geven ze het meeste aroma af!