2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Italiaanse kruiden maken (recept)

6 mrt. 2023 – Leestijd 3 min

De Italiaanse kruidenmix. Smaakmaker in bijna iedere pastasaus en elke Italiaanse ovenschotel. Gelukkig kun je met dit recept zelf die Italiaanse kruiden maken. Simpel, snel en ontzettend lekker!

Toverrijst Italiaanse Rijst Met Paprika En Mozzarella

Wat zit er in Italiaanse kruiden?

Iedere melange is net een beetje anders. Is het niet qua verhoudingen, dan is het wel qua kruiden. Toch zitten er in Italiaanse kruiden vaak wel dezelfde ingrediënten: basilicum, oregano, tijm, rozemarijn en peterselie. Daar kun je dan bijvoorbeeld ook nog wat salie, marjolein of zelfs koriander bij doen. Net als een klein beetje knoflookpoeder of chiliflakes voor wat extra pit!

Zo kun je zelf Italiaanse kruiden maken

Is de winkel al dicht? Te koud, regent het of heb je gewoon geen zin om nog even naar de supermarkt te gaan? No worries. Met dit recept en een goed gevulde kruidenla kun je zelf Italiaanse kruiden maken!

Benodigdheden

  • 4 theelepels basilicum
  • 4 theelepels oregano
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel peterselie
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een luchtdicht bakje of kruidenpotje en meng goed door elkaar. Sluit het bakje of potje af tot gebruik. Op die manier kun je de kruidenmix vaak wel tot een jaar bewaren. Handig, want je hebt vaak maar 1-2 eetlepels van de melange nodig om je gerecht op smaak te brengen. Grote kans dat je dus nog wat overhoudt voor een volgende keer!

Verse vs. gedroogde Italiaanse kruiden

Bovenstaand recept maak je met gedroogde kruiden. Maar je kunt ook prima verse Italiaanse kruiden gebruiken. Scheur de basilicum dan wel in kleine stukjes en snijd alle andere kruiden fijn. Je wilt natuurlijk niet op een takje rozemarijn kauwen straks. Let op: je hebt wel wat meer verse dan gedroogde kruiden nodig. Wel anderhalf tot twee keer de hoeveelheid!

Wanneer moet ik Italiaanse kruiden toevoegen?

Wanneer je de kruidenmix moet toevoegen aan je gerecht is afhankelijk van of je gedroogde of verse kruiden gebruikt. Gedroogde kruiden kun je namelijk het best even een tijdje koken, bakken of stoven. Zo hebben harde kruiden wat tijd om zachter te worden en hun smaak beter af te geven. Verse kruiden gebruik je vaak juist als finishing touch. Die gebruik je dus best op het eind!


5 recepten met Italiaanse kruiden

Heb je nog wat Italiaanse kruiden over en weet je niet wat je ermee moet maken? Probeer dan eens één van deze recepten. Altijd makkelijk, lekker en gezond. Altijd goed.

Rijst Bolognese Met Selderij En Winterwortel
  • Rijst bolognese
    Wist je dat je die bolognesesaus ook heel goed met rijst kunt eten in plaats van pasta? Is net zo makkelijk en net zo lekker. En bovendien ook is onze rijst bolognese ook een glutenvrij alternatief voor die spaghetti!
Panklaar Toverrijst Shoarmareepjes En Courgette
  • Shoarma en courgette met Panklaar Toverrijst
    Met ons recept voor shoarma en courgette met Panklaar Toverrijst zet je binnen een kwartier een lekkere shoarmaschotel op tafel. Sneller én gezonder dan die van de snackbar op de hoek. Perfect voor de vrijdagavond!
Halfvolkoren Toverrijst Italiaanse Ovenschotel Met Tomaat
  • Italiaanse ovenschotel met tomaat en kaas
    Zeg je Italië, dan zeg je tomaat en kaas. En die gaan toevallig ook heel goed samen met de Italiaanse kruiden die je net gemaakt hebt. Dat bewijst deze kindvriendelijke Italiaanse ovenschotel met tomaat, kaas en oregano wel!
Zilvervliesrijst Portobello En Tomaat
  • Portobello met tomaat en feta
    Je kunt de Italiaanse kruidenmix gebruiken om vlees mee op smaak te brengen, maar natuurlijk om paddenstoelen mee te bakken. En dat is precies wat we doen in dit vegetarische recept voor portobello met tomaat en feta!
Toverrijst Italiaanse Rijst Met Paprika En Mozzarella
  • Italiaanse rijst met paprika en mozzarella
    Tot slot: Italiaanse rijst met paprika en mozzarella. Een heerlijke tomatenrijst met een Italiaans tintje. En met de paprikamix ook boordevol groenten. Lekker en gezond dus. Al helemaal als je er nog wat verse basilicum overheen strooit.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat zijn Italiaanse kruiden?

Met Italiaanse kruiden bedoelen we vaak een kruidenmix die bestaat uit verschillende kruiden die uit het gebied rondom de Middellandse Zee komen. Meestal bestaat de Italiaanse kruidenmix uit een mengsel van oregano, basilicum, tijm, rozemarijn en peterselie. Maar we vinden er vaak ook salie, marjolein of bonenkruid in terug!

Kun je ook Italiaans kruiden vers gebruiken?

Als we het over de kruidenmix hebben, dan hebben we het vaak over de gedroogde variant. Maar je kunt zeker ook verse Italiaanse kruiden gebruiken om je gerecht op smaak te brengen! Snijd alle kruiden in kleine stukjes en je bent ready to go. Houd er wel rekening mee dat je anderhalf tot twee keer zoveel verse kruiden nodig hebt!

Waar gebruik je de kruiden voor?

Meestal wordt de Italiaanse kruidenmix gebruikt om sauzen en soepen op smaak te brengen. Zo is ‘ie bijvoorbeeld onmisbaar in een bolognesesaus. Maar je kunt hem natuurlijk ook gebruiken op je pizza. Of je gebruikt de kruiden in een dressing, marinade of als smaakmaker van je ovenschotel. Hartstikke veelzijdig dus!

Wanneer moet je Italiaanse kruidenmix toevoegen?

De gedroogde variant kun je het best al vroeg in de bereiding toevoegen. Fruit de mix bijvoorbeeld even mee met dat uitje en dat teentje knoflook. Zo komen alle aroma’s goed vrij en heeft de mix alle tijd om zijn smaak af te geven. Verse kruiden kun je beter op het eind pas toevoegen. Zeg maar vlak voor het serveren. Dan geven ze het meeste aroma af!