Italiaanse recepten: 11x genieten van de lekkerste gerechten

03 september 2020 – Leestijd 5 minuten
Blog Italiaanse recepten

Bij Italiaanse recepten denk je natuurlijk meteen aan pizza en pasta. Maar er is meer. Véél meer zelfs. De Italiaanse keuken staat namelijk bol van een heleboel moderne én klassieke gerechten waar je eenvoudig een eigen twist aan kunt geven … en dat doen we dan ook graag! Dus samen met kookboekenschrijfster en foodstyliste Janneke Philippi hebben we 11 mooie Italiaanse recepten ontwikkeld. Van hoofdgerecht tot toetje.

Stuk voor stuk verrassend lekker en allemaal ook nog eens makkelijk om te maken. Hoef je geen Jamie Oliver voor te zijn!

Italiaanse recepten met een twist

Van snelle risotto’s tot aan couscoussalades en van een stevige minestrone tot aan cannelloni-maar-dan-anders. Laat je verleiden door onderstaande Italiaanse recepten en zet vanavond nog eens wat bijzonders op tafel!

Risotto radicchio e speck

We trappen dit lijstje met bijzondere Italiaanse recepten af met een risotto: de risotto radicchio e speck . Kleurrijk en boordevol smaak dankzij typische ingrediënten als pancetta, salie en parmezaanse kaas. Oh, en rode wijn niet te vergeten. Dus misschien moet je dit recept maar bewaren voor een romantische avond alleen met je partner.

Tip: ontdek hier hoe je in 6 simpele stappen zelf risotto kunt maken!

Minestrone met bulgur en pesto

Minestrone is één van die klassieke Italiaanse recepten waar je letterlijk alle kanten mee uit kunt. Het is een soep waar men oorspronkelijk groenten die nog over waren voor gebruikte. In onze minestrone met bulgur en pesto gebruiken we tomatenblokjes, verschillende paprika’s en cannellinibonen. Ook lekker met wat parmezaanse kaas erover!

italiaanse recepten

Siciliaanse couscous

Sicilië ligt natuurlijk vlakbij een paar Noord-Afrikaanse landen, dus is het niet gek dat de couscous overgewaaid is naar de Italiaanse keuken. Met als gevolg deze lekkere Siciliaanse couscous met met aubergine, tonijnen en rozijnen. Een gezond bordje krachtvoer dat in nog geen 20 minuten al bij je op tafel staat. Ook te maken met courgette!

Parelcouscoussalade met zoete aardappel en mozzarella

Oké, nog eentje met couscous dan. Of parelcouscous in dit geval. Maar dan wel met op en top Italiaanse ingrediënten als rucola, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en natuurlijk mozzarella. Deze parelcouscoussalade met geroosterde zoete aardappel en mozzarella is echt comfortfood. Eten om echt even van te genieten.

Cannelloni di risotto

Nog eentje uit de koker met klassieke Italiaanse recepten: cannelloni. Doorgaans een gerecht met gevulde pasta, maar bij Lassie doen we het net even anders. We maken namelijk cannelloni di risotto: rolletjes van plakken ham, gevuld met spinazierisotto en gebakken in een smaakvolle tomatensaus. Serveer ook eens met een frisse frisse rucolasalade!

Risotto alla Milanese

Simpel en smaakvol. Italiaans koken zoals het bedoeld is. Het is dus niet gek dat deze risotto alla Milanese één van de bekendste Italiaanse recepten is. Al is dat misschien ook wel te danken aan de bijzondere gele kleur. Je kunt het serveren als bijgerecht, maar met wat extra groenten kun je er ook heel makkelijk een gezond hoofdgerecht van maken!

Snelle risotto met spek en aubergine

Eerlijk is eerlijk, Italiaanse recepten zijn nu niet altijd heel snel klaar. Zeker risotto’s niet. Maar met onze Rapido Risotto heb je toch al snel een lekker gerecht op tafel staan. Bijvoorbeeld deze snelle risotto met spek, aubergine, pecorino en tijm! Klaar in een kwartiertje en gemakkelijk vegetarisch te maken door de spekjes te vervangen door geitenkaas!

Tip: Check hier nog meer snelle Italiaanse recepten met Rapido Risotto!

Even tussendoor: Italiaanse recepten voor snacks & toetjes

Oké, we hebben nu een paar lekkere Italiaanse recepten voor het avondeten gehad. Maar de Italiaanse keuken staat ook bekend om haar snacks en heerlijke nagerechten. Daarom zetten we ook nog een paar Italiaanse recepten voor toetjes en lekkere (borrel)hapjes voor je op een rijtje. Dat wordt genieten. Sowieso!

Suppli al telefono (arancini)

Arancini is zo’n beetje de Italiaanse bitterbal. Maar dan een stuk groter en niet gevuld met ragout, maar met risotto. Als je de gefrituurde risottoballetjes openbreekt, vormt de kaas een soort telefoondraad tussen de twee helften. Vandaar ook de naam suppli al telefono. Leuk om te weten, maar nog lekkerder om te eten!

Italiaanse rijst

Risotto dolce met amerenen en witte chocolade

Zoete, smeuïge en romige risotto als toetje? Yes, please! Deze risotto dolce met amerenen en witte chocolade is het perfecte dessert voor als je een uitgebreid etentje organiseert met vrienden of familie. Succes gegarandeerd. Maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon stiekem doordeweeks eten. Wij houden je niet tegen.

Torta di riso

Nog een lekker nagerecht! Torta di riso is vrij vertaald een taart van rijst … en dat is precies wat het is! In deze variant geven we de taart extra smaak met de rasp van 2 sinaasappels, maar je kunt bijvoorbeeld ook citroenrasp gebruiken. Lekker met wat amandelschaafsel of met de amarenekersen die je over hebt van het vorige recept!

Fritelle di riso (Italiaanse oliebolletjes)

We sluiten deze lijst met bijzondere Italiaanse recepten af met een lekker feestelijk gerecht: Fritelle di riso! Dat zijn kleine, krokante oliebolletjes met suiker en kaneel. Meer hoeven we je niet te vertellen om te weten dat het heerlijk is. En lekker in combinatie met een espresso of een glaasje witte wijn!

Fritelli

Over Janneke Philippi

Bovenstaande Italiaanse recepten zijn allemaal ontwikkeld in samenwerking met Janneke Philippi. Met haar man, foodfotograaf en vormgever Serge Philippi, reist ze graag naar Italië. Ook schrijft ze recepten voor veel tijdschriften. Haar maandelijkse rubriek Simpel & Snel in foodmagazine delicious. is de meest gekookte rubriek in het magazine, en heeft vaak recepten met een Italiaans tintje. Ook maakte ze meerdere kookboeken waaronder het populaire Pasta, risotto & gnocchi bij Janneke thuis met persoonlijke recepten en verhalen. Op haar website www.jannekephilippi.nl kun je dit boek en alle andere kookboeken bestellen, desgewenst persoonlijk gesigneerd.