2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Is orzo gezond?

2 jun. 2023 – Leestijd 3 min

Ben je bezig met Project Gezond en let je een beetje op je voeding? Of wil je gewoon weten of orzo gezond is? Daar geven we je graag antwoord op. Lees gauw verder en ontdek ook meteen een paar lekkere, makkelijke én gezonde recepten!

681 Lassie Orzo Orzosalade caprese

Wat is orzo precies?

Orzo is eigenlijk een soort van pasta in rijstvorm. Het wordt vooral in Italië en Griekenland gegeten. Daar maken ze er bijvoorbeeld risotto en salade mee of gebruiken ze het om een soep wat meer body te geven. Je leest hier alles over.

Is orzo gezond?

Ja, orzo is best gezond! Omdat het gemaakt wordt van durum tarwegriesmeel, zit het namelijk vol eiwitten. Daar zit je sneller vol van en dat helpt je weer om op gewicht te blijven. Bovendien zitten er maar weinig vetten in. Orzo is daarnaast een bron van koolhydraten die je lichaam van genoeg energie voorzien én zit het vol met belangrijke stoffen als vitamine B en ijzer!

Kortom, het past dus best in een gezond voedingspatroon!

Voedingswaarde


Liever bepalen of orzo gezond is aan de hand van de voedingswaarde? Dat kan ook:

  • Energie 1500 kJ / 360 kcal
  • Vetten 1,9 g
    waarvan verzadigde vetzuren 0,4 g
  • Koolhydraten 71,0 g
    waarvan suikers 3,6 g
  • Vezels 3,4 g
  • Eiwitten 11,9 g
  • Zout 0,02 g

Gezonde alternatieven

Hoewel orzo best gezond is, moet je het ook weer niet iedere dag eten. Voor een gezond voedingspatroon is het namelijk belangrijk dat je varieert. Bovendien is het door de tarwe niet glutenvrij. Gelukkig zijn er gezonde en glutenvrije alternatieven. Zo kun je het vaak prima vervangen door zilvervliesrijst of quinoa. Die laatste bevat bijvoorbeeld net zoveel eiwitten, minder koolhydraten en zelfs meer vezels!

Tip: Kun je het gewoon niet vinden in de supermarkt? Vervang het dan eens door parelcouscous!

5 gezonde orzo recepten

Met deze 5 lekkere recepten maak je orzo gezond klaar. Zonder gedoe.

681 Lassie Orzo Orzosalade caprese

Salade caprese

Perfect voor als het buiten tropisch warm is! Deze salade caprese met frisse cherrytomaatjes, zachte mozzarella en groene pesto is namelijk lekker licht en ligt al binnen een kwartier op je bord. Hoef je dus niet lang voor in die hete keuken te staan!

Je vindt het recept hier.

668 Orzo Gevulde courgette orzo alla carbonara

Gevulde courgette

Voor dit recept vullen we een bolcourgette met orzo alla carbonara. Een heerlijk gerecht waarmee je indruk maakt en gewoon te maken in de oven of op de bbq. Ideaal dus als je eters krijgt … of voor die gezellige date vanavond!

Bekijk hier het recept.

693 Lassie Orzo Goulashsoep Orzo en peterselieroom

Goulashsoep

Lekker comfort food en ook nog eens laag in calorieën. Goulash is niet voor niets een populair gerecht. Ook als soep! Extra veel paprika maken dit recept samen met de orzo gezond, lekker en kleurrijk. Een feestje op je bord!

Hier vind je het recept.

694 Lassie Orzo Pompoenstoof rozemarijn en kikkererwten

Pompoenstoof met rozemarijn en krokante kikkererwten

Lekker opwarmen op een koude herfst- of winterdag? Maak dan eens deze pompoenstoof! Met venkelzaad, komijn, paprikapoeder én rozemarijn een heerlijk kruidig gerecht waar je het gegarandeerd weer warm van krijgt.

Check hier het recept.

522 Orzo Knapperige romainsalade kip orzo ansjovisdressing

Romainesalade met kip en ansjovisdressing

Een soort caesar salade, maar dan extra gezond. Deze romainesalade met kip en ansjovisdressing zit met komkommer, aspergepunten en harico verts (optioneel) namelijk ook bomvol groenten. Ook lekker als lunch!

Bekijk het recept hier.

Nog meer inspiratie?

Je kunt nog veel meer kanten op met het goedje. Maak bijvoorbeeld eens een risotto van orzo (orzotto). Lekker smeuïg wel, maar toch ook weer met een bite. Of laat je inspireren door al onze orzo recepten. Met vlees, vis of vegetarisch … maar altijd lekker, gezond en makkelijk te maken!