Parelcouscous: over koken, voedingswaarde & recepten

Parelcouscous: over koken, voedingswaarde & recepten


Ah, parelcouscous. Het grote broertje van de couscous die veel in Marokko en de Arabische keuken gegeten worden. Lekker in Midden-Oosterse stoofgerechten of om je salade een stevige bite mee te geven. Maar wat is parelcouscous eigenlijk? Hoe moet je het koken? En is het wel gezond? Allemaal belangrijke vragen waar we je in dit blog antwoord op geven. En daar doen we dan meteen wat lekkere en makkelijke recepten bij!

Wat is parelcouscous?

Parelcouscous is een graanproduct. Het wordt gemaakt van durumtarwe dat eerst gemalen wordt tot meel waar een deeg van wordt gemaakt. Dat deeg wordt gerold en gezeefd tot er kleine balletjes overblijven die vervolgens gestoomd en gedroogd worden. Hierdoor houdt men ronde, dikke korrels over die wel wat weg hebben van bolletjes pasta en alleen nog maar even gekookt hoeven te worden. Het vormt een bron van koolhydraten in veel Jordaanse, Libanese en Israëlische gerechten met groenten, vlees of vis.

Is parelcouscous niet hetzelfde als ‘normale’ couscous?

Nee! Hoewel de grondstoffen en het productieproces bijna hetzelfde zijn, zitten er heel wat verschillen tussen de twee. Omdat parelcouscous uit grotere korrels bestaat, is het wat steviger en moet je het anders bereiden. Daarnaast is de parelvariant wat kleveriger en heeft het een ietwat zachtere smaak dan je reguliere couscous. Het wordt ook in vaker in Midden-Oosterse gerechten gebruikt, waar couscous juist in veel Arabische gerechten terug te vinden is!

Parelcouscous koken: zo doe je dat.

Parelcouscous koken verloopt iets anders dan couscous maken. Die laatste kun je namelijk het best gewoon even wellen in heet water of bouillon, maar daar worden de grovere korrels niet gaar van. Je moet het dus echt even koken. Niet zo lang gelukkig, want het is vaak al binnen 10 minuutjes klaar om te serveren. Zo maak je het klaar:

  1. Breng een pan met ruim water aan de kook en doe de gewenste hoeveelheid* parelcouscous erbij.
  1. Laat het geheel even doorkoken en proef na 9 minuten of korrels mooi zacht en gaar zijn.
  1. Giet af in een vergiet en serveer direct!

*Bij Lassie hebben we de ideale hoeveelheid per persoon alvast voor je afgemeten en in een handig builtje gedaan. Dat scheelt weer! Lees hier hoe het werkt.

Is parelcouscous gezond?

Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa. Daarmee is het de ideale basis voor een stevige sportmaaltijd die je snel op tafel kan zetten. Wel zo handig als je uit je werk komt en ‘s avonds nog een workout voor de boeg hebt!

Inspiratie: 3 lekkere recepten!

Je kunt een heleboel lekkere gerechten maken met parelcouscous. En daarvan hebben we drie van onze favorieten voor je op een rijtje gezet: een salade, een stoofgerecht en lekker comfort food. Gewoon ter inspiratie. Maar je kunt natuurlijk ook al onze parelcouscous recepten bekijken en je laten inspireren. Hoe dan ook, dit zijn ze:


Chopped salad met tomaat, komkommer en basilicum

Deze chopped salad is één van onze go-to recepten als het gaat om couscoussalades. Het is een mooi basisrecept waar je heel veel lekkere dingen aan toe kunt voegen. In deze variant doen we er bijvoorbeeld bospenen en (paarse) spitskool bij. Ook lekker met een avocado of wat feta kaas!

Oosterse kerriemosselen

Mosselen met een exotisch tintje. Ja, er zitten wortelen en bleekselderij in. Maar de bosuitjes, kokosmelk en kerriepoeder geven een bijzondere twist aan deze klassieker. Zeker als je er nog wat koriander in plaats van peterselie aan toevoegt. Bekijk dus gauw het recept voor onze Oosterse kerriemosselen en laat je verrassen!

Spinazie in romige spekjessaus.

Lees de naam van dit gerecht en je weet het: dit is op en top comfort food. De spinazie in romige spekjessaus lijkt in eerste instantie misschien een beetje op een risotto, maar is net even wat lichter. Strooi er ook gewoon wat geraspte Parmezaanse kaas over en het genieten kan beginnen. Gegarandeerd.

Recente blogs

Ontdek onze recepten