Parelcouscous: over koken, voedingswaarde & recepten

11 december 2022 – Leestijd 4 minuten
502 Parel couscous Kruidige chopped salad basilicum


Ah, parelcouscous. Het grote broertje van de couscous die veel in Marokko en de Arabische keuken gegeten worden. Lekker in Midden-Oosterse stoofgerechten of om je salade een stevige bite mee te geven. Maar wat is parelcouscous eigenlijk? Hoe moet je het koken? En is het wel gezond? Allemaal belangrijke vragen waar we je in dit blog antwoord op geven. En daar doen we dan meteen wat lekkere en makkelijke recepten bij!

Wat is parelcouscous?

Parelcouscous is een graanproduct. Het wordt gemaakt van durumtarwe dat eerst gemalen wordt tot meel waar een deeg van wordt gemaakt. Dat deeg wordt gerold en gezeefd tot er kleine balletjes overblijven die vervolgens gestoomd en gedroogd worden. Hierdoor houdt men ronde, dikke korrels over die wel wat weg hebben van bolletjes pasta en alleen nog maar even gekookt hoeven te worden. Het vormt een bron van koolhydraten in veel Jordaanse, Libanese en Israëlische gerechten met groenten, vlees of vis.

Is parelcouscous niet hetzelfde als ‘normale’ couscous?

Nee! Hoewel de grondstoffen en het productieproces bijna hetzelfde zijn, zitten er heel wat verschillen tussen de twee. Omdat parelcouscous uit grotere korrels bestaat, is het wat steviger en moet je het anders bereiden. Daarnaast is de parelvariant wat kleveriger en heeft het een ietwat zachtere smaak dan je reguliere couscous. Het wordt ook in vaker in Midden-Oosterse gerechten gebruikt, waar couscous juist in veel Arabische gerechten terug te vinden is!

Parelcouscous koken: zo doe je dat.

Parelcouscous koken verloopt iets anders dan couscous maken. Die laatste kun je namelijk het best gewoon even wellen in heet water of bouillon, maar daar worden de grovere korrels niet gaar van. Je moet het dus echt even koken. Niet zo lang gelukkig, want het is vaak al binnen 10 minuutjes klaar om te serveren. Zo maak je het klaar:

  1. Breng een pan met ruim water aan de kook en doe de gewenste hoeveelheid* parelcouscous erbij.
  2. Laat het geheel even doorkoken en proef na 9 minuten of korrels mooi zacht en gaar zijn.
  3. Giet af in een vergiet en serveer direct!

*Bij Lassie hebben we de ideale hoeveelheid per persoon alvast voor je afgemeten en in een handig builtje gedaan. Dat scheelt weer! Lees hier hoe het werkt.

Is parelcouscous gezond?

Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa. Daarmee is het de ideale basis voor een stevige sportmaaltijd die je snel op tafel kan zetten. Wel zo handig als je uit je werk komt en ‘s avonds nog een workout voor de boeg hebt!

Inspiratie: 5 lekkere recepten!

Je kunt een heleboel lekkere gerechten maken met parelcouscous. En daarvan hebben we vijf van onze favorieten voor je op een rijtje gezet: een salade, een stoofgerecht en lekker comfort food. Gewoon ter inspiratie. Dit zijn ze:

parelcouscous recept

Chopped salad voor in de zomer of lente

Deze chopped salad met komkommer, tomaat en basilicum is één van onze go-to recepten als het gaat om couscoussalades. Het is een mooi basisrecept waar je heel veel lekkere dingen aan toe kunt voegen. In deze variant doen we er bijvoorbeeld bospenen en (paarse) spitskool bij. Ook lekker met een avocado of wat feta kaas!

Oosterse kerriemosselen

Mosselen met een exotisch tintje. Ja, er zitten wortelen en bleekselderij in. Maar de bosuitjes, kokosmelk en kerriepoeder geven een bijzondere twist aan deze klassieker. Zeker als je er nog wat koriander in plaats van peterselie aan toevoegt. Bekijk dus gauw het recept voor onze Oosterse kerriemosselen en laat je verrassen!

Spinazie in romige spekjessaus.

Lees de naam van dit gerecht en je weet het: dit is op en top comfort food. De spinazie in romige spekjessaus lijkt in eerste instantie misschien een beetje op een risotto, maar is net even wat lichter. Strooi er ook gewoon wat geraspte Parmezaanse kaas over en het genieten kan beginnen. Gegarandeerd.

Parelcouscoussalade met geroosterde zoete aardappel en mozzarella

Nog een parelcouscoussalade? Tuurlijk. Doen we. Deze parelcouscoussalade met geroosterde zoete aardappel en mozzarella heeft namelijk alles wat je wil: zachte mozzarella, pittige rucola en een frisse dressing met citroensap. Tel daar zoete aardappel (of pompoen) en zongedroogde tomaatjes bij op en je hebt een feestje op je bord.

Gestoofde Marokkaanse groenten en olijven

Een lekker stoofgerecht dat al klaar is in 25 minuten? En nog vegan ook? Yes, please! Dit recept voor gestoofde Marokkaanse groenten met olijven zit boordevol groenten: tomaten, regenboogwortels, courgette en een klein blikje kikkererwten. Weer echt comfort food, maar dan wel gezond en relatief laag in calorieën. Lekker met harissa of (vegetarische) kipstukjes!

Nog meer recepten met parelcouscous?

Zit jouw favoriete gerecht er niet tussen? Geen zorgen we hebben nog veel meer lekkere recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zalmpakketje van de barbecue? Of een Italiaanse minestrone met pesto? Allemaal lekker, gezond en makkelijk te maken. Bekijk dus snel al onze parelcouscous recepten en laat je inspireren!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is parelcouscous?

Parelcouscous is een graanproduct dat veel gegeten wordt in de Jordaanse, Libanese en Israëlische keuken. Het wordt gemaakt van durumtarwe. Daar wordt een deeg van gemaakt en dat wordt vervolgens weer gerold en gezeefd totdat er kleine bolletjes overblijven. Die bolletjes zijn bij parelcouscous wat groter dan bij normale couscous. Ze lijken dus meer op kleine pareltjes in plaats van korrels. Vandaar ook de naam!

Is parelcouscous gezond?

Parelcouscous is best gezond! Naast belangrijke vitamines en mineralen, levert het goedje vooral heel wat eiwitten en koolhydraten. Daar krijg je energie van en kun je goed van groeien. Bovendien is het vetarm. Er zitten zelfs minder vetten in dan in zilvervliesrijst! Parelcouscous eten is dus vooral slim voor het sporten. Het zorgt voor alles wat je nodig hebt om een goede prestatie te leveren!

Hoeveel parelcouscous per persoon?

Met ongeveer 75 gram ongekookte parelcouscous leg je de basis voor een gezonde en gebalanceerde maaltijd. Tijdens de bereiding neemt de couscous namelijk nog wat vocht op. Daardoor wordt het wat zwaarder. Je eet er in grammen dus iets meer van. Tip: met onze handige builtjes hoef je het niet meer af te wegen. Ieder builtje is namelijk precies 75 gram!

Is parelcouscous glutenvrij?

Parelcouscous wordt gemaakt van durumtarwe en bevat daarmee gluten. Het is dus niet glutenvrij. Heb je een glutenintolerantie? Dan kun je de parelcouscous beter laten staan. Kies in dat geval voor quinoa of zilvervliesrijst. Daarin zitten namelijk geen gluten en dat zijn prima alternatieven voor parelcouscous. Een quinoasalade of tajine met Marokkaanse rijst is namelijk net zo lekker!

Hoe moet je parelcouscous koken?

In tegenstelling tot normale couscous, moet je parelcouscous wel even koken. Gelukkig is dat heel simpel. Je brengt gewoon een pan met ruim water aan de kook en je voegt de juiste hoeveelheid parelcouscous toe. Kook de bolletjes in 9-10 minuten gaar. Zijn ze gaar? Mooi! Giet ze dan af in een vergiet of zeef en serveer direct of laat ze afkoelen en gebruik ze als basis voor een salade!