2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Gezonder eten: 5 tips & recepten

4 sep. 2024 – Leestijd 4 min
570 Toverrijst Toverrijst met massala eieren en bloemkool

Jij wilt wat gezonder eten. Bijvoorbeeld omdat je wil afvallen, omdat je milieubewust bezig bent of omdat je je gewoon wat lekkerder en energieker wilt voelen. Maar hoe begin je daarmee? Hoe moet je gezonder eten? Wij helpen je graag op weg met X tips en recepten voor een duurzame en gezonde maaltijd.

5 tips om te beginnen met gezonder eten

Met deze 5 tips maak je een vliegende start:

  1. Begin klein
    Tuurlijk, je kunt beginnen met gezonder eten door vanaf dag één alleen nog maar fruit en groente eten. Maar eerlijk: dat houd je waarschijnlijk niet vol. Begin daarom klein. Je hoeft niet direct een gezondheidsguru te worden. Je kunt prima stapje voor stapje werken aan een gezond eetpatroon. Sterker nog, op die manier wordt het zelfs makkelijker om die ongezonde gewoontes aan te passen.
  2. Vervang snacks & snoep
    Je weet heus wel dat je minder moet snacken en snoepen als je gezonder wilt eten. Maar het is wel slim om op die snackmomentjes gewoon iets te blijven eten. Anders krijg je honger en duik je alsnog je voorraad kast in op zoek naar die verstopte zak chips. Neem de volgende keer dus eens een appel of een handje noten als je trek hebt. En drink er ook meteen een glas water bij!
  3. Drink water (of koffie of thee)
    Frisdranken bevatten vaak veel onnodige suikers en calorieën. Maar je moet natuurlijk wel genoeg vocht binnenkrijgen op een dag. Drink daarom bij elke maaltijd een glas water en zet een kan of fles water in het zicht, zodat je eraan herinnerd wordt om te drinken. Koffie en thee zijn ook prima. Net als water met fruit of kruiden.
  4. Eet meer vegetarisch
    Je kan ook gezonder eten door iets vaker vegetarisch te eten. Het eten van vlees heeft ook zo z’n gezondheidsvoordelen, maar je hebt er echt niet zoveel van nodig als je denkt. Vervang die biefstuk dus af en toe eens door de plantaardige eiwitten van een blikje bonen of een handje noten. Of desnoods door kaas of ei. Want ook die zijn vaak gezonder, goedkoper en beter voor het milieu.
  5. Maak boodschappenlijstjes
    Gezonder eten begint in je winkelmandje. Als je geen ongezonde producten in huis haalt, kun je ze ook niet eten. Bedenk daarom van tevoren wat je allemaal aan gezonde recepten wilt gaan koken en maak daar een boodschappenlijstje voor. Zo wordt je namelijk minder snel verleid tot het kopen van dingen die je niet kan gebruiken als je gezonder wilt eten. Inspiratie nodig? Check 7x avondeten voor een gezond weekmenu.

5 recepten voor gezonder eten

Met deze lekkere en makkelijke recepten zet je altijd iets gezonds op tafel:

579 Bulgur Minestrone bulgur pesto

Minestrone met bulgur en pesto

In een soep kun je lekker veel veggies kwijt. Meestal heb je met één kopje al je dagelijkse hoeveelheid binnen. Check daarom zeker deze Italiaanse minestrone met paprika en cannellinibonen. Inclusief bulgur om er een complete maaltijd van te maken.

Naar het recept

570 Toverrijst Toverrijst met massala eieren en bloemkool

Massala eieren met bloemkool

Bloemkool en kerrie vormen een heerlijke combinatie. En samen met rijst en gekookte eieren maak je er eenvoudig deze Surinaamse maaltijd van Jennifer Jessica mee. Lekker met rode ui, piccallily en een extra aubergine!

Naar het recept

Toverijst Rundertartaar En Gebakken Champignons

Rundertartaar met gebakken champignons en tomaatjes

Vlees past prima in een gezond eetpatroon. Maar kies dan wel voor mager vlees zoals kipfilet of een tartaartje. Die bevatten minder verzadigde vetten en zijn dus wat gezonder. Onze tip: deze rundertartaar met gebakken champignons!

Naar het recept

83 Panklaar Toverrijst Supersnelle rijstschotel met garnalen nieuw

Supersnelle rijstschotel met garnalen

Ook als je doordeweeks geen tijd hebt om te koken, kun je gewoon gezonder eten. Deze supersnelle rijstschotel staat namelijk binnen 10 minuten op tafel, heeft weinig calorieën en bevat veel eiwitten. Ideaal voor na het sporten!

Naar het recept

703 Lassie Volkoren Couscous Linzenstoof met amandel

Volkoren couscous met linzenstoof en amandel

Deze vegetarische stoof is perfect voor als je wat wil afvallen. Door de volkoren couscous en de linzen zit dit gerecht namelijk vol met vezels die ervoor zorgen dat je veel langer ‘vol’ zit. Zo kom je de avond makkelijk door … zonder te snacken!

Naar het recept

Nog meer recepten bekijken?

Check bijvoorbeeld deze 5 makkelijke salades met kip of laat je verrassen door 10x snel en gezond avondeten voor doordeweeks. En ook onze gezonde rijst recepten doen het altijd goed!