Hoe moet je shiitake bakken? Hoe lang? En kun je ze ook grillen of bakken in de oven? Daar geven we je graag antwoord op. Check ons foolproof stappenplan en laat je meteen inspireren door de lekkerste recepten met de Japanse paddenstoelen!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Net als bij champignons kan er soms wat vuil aan shiitakes zitten. In dat geval moet je eerst je shiitake schoonmaken. Met een klein borsteltje of keukenpapiertje veeg je ze zo schoon. Let op: spoel de paddenstoelen nooit af onder de kraan. Ze zuigen zich dan vol met water en daardoor worden ze veel minder lekker. Zou zonde zijn!
Nee, je hoeft je shiitake niet eerst te koken. Je kunt ze rechtstreeks bakken in een pan of wok. Daar verliezen ze namelijk juist hun vocht en kunnen ze vervolgens heel goed extra smaak opnemen. Doe er dus vooral lekker wat kruiden bij, giet een scheutje sojasaus in de pan of breng ze op smaak met wat oestersaus!
Shiitakes kun je zeker bakken in de oven! Verwarm de oven dan voor op 180 graden. Smeer de paddenstoelen ondertussen in met olie en eventueel wat kruiden. Leg een bakpapiertje op de bakplaat en leg de paddenstoelen daar vervolgens weer op. Spreid ze een beetje uit zodat ze goed kunnen roosteren. Na 10 minuutjes zijn ze vaak wel klaar!
Gedroogde shiitake kun je net zo bereiden als normale: bakken, grillen of roosteren in de oven. Het enige verschil is dat je ze even een half uurtje moet weken in kokend water. Daarna zijn ze klaar om te bereiden. Check wel even de steeltjes, want die kunnen soms een beetje taai aanvoelen. Snijd ze in dat geval er gewoon even af en je bent good to go!