2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Stappenplan: shiitake bakken

13 jul. 2023 – Leestijd 3 min

Hoe moet je shiitake bakken? Hoe lang? En kun je ze ook grillen of bakken in de oven? Daar geven we je graag antwoord op. Check ons foolproof stappenplan en laat je meteen inspireren door de lekkerste recepten met de Japanse paddenstoelen!

700 Lassie Poké bowl Sriracha Sriracha poke bowl met vega yakitori spinazie en pickled bietjes

Wat zijn shiitakes?

Shiitake is een paddenstoel die voorkomt in China en Japan en dus ook veel in de Aziatische keuken gebruikt wordt. De paddenstoelen zit boordevol belangrijke vitamines en mineralen. Daarbij hebben ze stevig vruchtvlees en een beetje een hartige, nootachtige smaak. Zeker gedroogd zijn het echte umamibommetjes. Je kunt ze het best bakken, grillen of verwerken in een stoofschotel. Dan behouden ze hun bite het best!

Hoe moet je shiitake bakken?

In deze 3 stappen kun je altijd lekkere shiitake bakken:

  1. Schoonmaken
    Net als champignons en andere paddenstoelen moet je shiitakes eerst even schoonmaken. Veeg hiervoor het vuil gewoon af met een borsteltje of keukenpapiertje. Houd ze niet onder de kraan, want dan zuigen ze zich vol met water en dat gaat ten koste van de smaak!

  2. Snijden
    In principe kun je ook de steel van de paddenstoel eten, maar check wel even of er harde stukken aan zitten. Die snijd je het best even weg. Vervolgens kun je de shiitake bakken in z’n geheel, maar vaak snijden we de paddenstoel in reepjes of kleine stukjes.

  3. Bakken
    Verhit een klein scheutje olie of wat boter in een pan en bak de shiitake op middelhoog vuur in 4-6 minuten gaar. Bak ze niet veel langer, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld champignons worden ze dan juist wat taai. Ze zijn op hun lekkerst als ze beetgaar zijn!

Gedroogde shiitake bakken

Je kunt natuurlijk ook gedroogde shiitake bakken. Maar je moet deze wel eerst even weken. Doe hiervoor de paddenstoelen in een bakje of schaaltje en giet er kokend water overheen. Na een half uurtje kun je ze gebruiken. Let op: het steeltje van de gedroogde variant wordt vaak wel wat taai, dus die kun je het best even eraf snijden. Bewaar de steeltjes eventueel als smaakmaker in een bouillon. Ze kunnen gewoon in de vriezer!

Shiitake bakken in de oven of grillpan

Ook lekker: shiitake bakken in de oven of in een grillpan. In een voorverwarmde oven (180 graden) zijn ze vaak na 10 minuutjes klaar. Even insmeren met een beetje olie en kruiden en ze kunnen ze op de bakplaat. Grillen is ook een goed idee. Daardoor komt de smaak vaak nóg beter naar voren. Na 5 minuutjes in een gloeiendhete pan zijn ze vaak wel beetgaar. Olie is niet nodig!

Extra inspiratie nodig? Check deze recepten!

Met deze 4 makkelijke, lekkere en gezonde recepten wordt het avondeten altijd een succes:

604 Panklaar Zilvervliesrijst Miso gebakken rijst boerenkool paddenstoelen

Miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen

Shiitakes doen het heel goed in een fried rice. Dus ook in deze vegan miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen van Milou van der Will van de Green Chopstick. Lekker met komkommerslierten!

700 Lassie Poké bowl Sriracha Sriracha poke bowl met vega yakitori spinazie en pickled bietjes

Sriracha poke bowl met vega-yakitori

Door de vlezige structuur worden paddenstoelen vaak gebruikt als vleesvervanger. In dit recept voor een sriracha poke bowl met vega yakitori, spinazie en pickled bietjes gebruiken we ze dan ook voor Japanse teriyaki-spiesjes!

647 Basmatirijst Shiitakerijst garam masala uit oven

Shiitakerijst met garam masala uit de oven

Ga ook eens op de Indiase tour met Paulami Joshi’s shiitakerijst met garam masala uit de oven! Net even anders dan gewend bent, maar minstens net zo lekker. En makkelijk bovendien, want de oven doet natuurlijk het meeste werk!

Rijke Roerbakrijst Wit Oosterse Rijst Met Shiitake En Gember

Oosterse rijst met shiitake en gember

Friszoete gember en shiitakes zijn als yin en yang. Die gaan perfect samen. Doe daar nog wat knoflook en sojasaus bij en je weet dat je met dit recept voor Oosterse rijst met shiitake en gember een echte smaakbom op tafel zet!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe moet je shiitake schoonmaken?

Net als bij champignons kan er soms wat vuil aan shiitakes zitten. In dat geval moet je eerst je shiitake schoonmaken. Met een klein borsteltje of keukenpapiertje veeg je ze zo schoon. Let op: spoel de paddenstoelen nooit af onder de kraan. Ze zuigen zich dan vol met water en daardoor worden ze veel minder lekker. Zou zonde zijn!

Moet je eerst je shiitake koken?

Nee, je hoeft je shiitake niet eerst te koken. Je kunt ze rechtstreeks bakken in een pan of wok. Daar verliezen ze namelijk juist hun vocht en kunnen ze vervolgens heel goed extra smaak opnemen. Doe er dus vooral lekker wat kruiden bij, giet een scheutje sojasaus in de pan of breng ze op smaak met wat oestersaus!

Kan je ze bakken in de oven?

Shiitakes kun je zeker bakken in de oven! Verwarm de oven dan voor op 180 graden. Smeer de paddenstoelen ondertussen in met olie en eventueel wat kruiden. Leg een bakpapiertje op de bakplaat en leg de paddenstoelen daar vervolgens weer op. Spreid ze een beetje uit zodat ze goed kunnen roosteren. Na 10 minuutjes zijn ze vaak wel klaar!

Hoe moet je gedroogde shiitake bereiden?

Gedroogde shiitake kun je net zo bereiden als normale: bakken, grillen of roosteren in de oven. Het enige verschil is dat je ze even een half uurtje moet weken in kokend water. Daarna zijn ze klaar om te bereiden. Check wel even de steeltjes, want die kunnen soms een beetje taai aanvoelen. Snijd ze in dat geval er gewoon even af en je bent good to go!