2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Saté ajam: recept voor Indische kipsaté

24 aug. 2022 – Leestijd 2 min
514 Toverrijst Gemarineerde kipsaté groente snackpotjes pindadip

Iedereen heeft wel eens kipsaté gegeten. Bij de Chinese rijsttafel, bijvoorbeeld. Lekker met pindasaus. Maar dat is niet echt te vergelijken met saté ajam. Daarom laten we je vandaag zien hoe je echte Indische kipsaté maakt. Zonder pakje of zakje!

Wat is saté ajam?

Saté ajam is een Indonesisch gerecht waarbij kleine stukjes kip aan een houten spies worden geregen en vervolgens worden geroosterd. De kipspiesjes zijn op zichzelf al lekker, maar worden traditioneel geserveerd met satésaus, witte plakrijst en/of atjar. Maar je kunt het natuurlijk ook heel goed eten bij een lekkere nasi!

Saté ajam recept

Zo maak je Indische saté ajam:

Ingrediënten

  • 700 gram kipfilet of kippendijen
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl djahé (gemberpoeder)
  • 1 tl laos
  • 1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • ½ tl djintan (gemalen komijnzaad)
  • 1 tl gula djawa (of bruine suiker)
  • 1 tl sambal
  • 5 el ketjap manis
  • ½ limoen (of 1 el limoensap)

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui en knoflook in grove stukken en mix ze in een grote kom of bak met alle kruiden, de ketjap en het limoensap tot een gladde marinade.
  2. Snijd de kip in kleine blokjes meng door de marinade.
  3. Dek kom of bak goed af en laat minimaal een uurtje marineren in de koelkast. Hoe langer, hoe beter!
  4. Week ondertussen de satéprikkers een uurtje in koud water. Hierdoor branden de houten stokjes straks niet aan.
  5. Verwijder de ui en knoflook uit de marinade en rijg de stukjes kip aan de satéprikkers. Zo’n 3-4 stukjes per stokje is genoeg.
  6. Bak de spiesjes in een paar minuten per kant gaar op de bbq, in een grillpan of gebruik de grillfunctie van je oven. Serveer met satésaus, gebakken uitjes en kroepoek.

Saté ajam of babi?

Je kunt de marinade voor saté ajam ook gebruiken om saté babi van te maken. Dat is saté van varkensvlees (hamlappen). Je maakt het gewoon op dezelfde manier. Ook kun je ervoor kiezen om een mix te maken van kip en varkensvlees. Zo krijg je straks een extra mals stukje vlees aan je spiesjes!

3 recepten voor je Indische kipsaté

Stuk voor stuk makkelijk te bereiden en klaar in nog geen half uurtje!

618 Toverrijst Nasi goreng kipsaté pindasaus Klassieker na campagne gebruiken

Nasi goreng met kip, pindasaus en een gebakken eitje

Nasi goreng is een echte rijstklassieker waarbij die Indische kipsaté natuurlijk niet kan ontbreken. In dit recept voor nasi goreng met kip, pindasaus en een gebakken eitje maken we trouwens ook de pindasaus helemaal zelf. Gewoon met pindakaas, ketjap, bruine suiker, sambal en wat water!

Nasi Goreng Nasi Goreng Met Tomaat En Kipsaté

Nasi goreng met tomaat en kipsaté

Deze nasi goreng met tomaat en kipsaté is net even anders dan je gewend bent. We gebruiken namelijk geen bakje nasigroente met paprika en prei, maar gaan voor taugé en tomaten. Minstens net zo lekker. Zeker als je ‘m serveert met die zelfgemaakte saté ajam!

514 Toverrijst Gemarineerde kipsaté groente snackpotjes pindadip

Gemarineerde kipsaté met groentesnackpotjes en pindadip (kidsproef)

Letterlijk en figuurlijk een hele mond vol, deze gemarineerde kipsaté met groentesnackpotjes en pindadip. We serveren de saté ajam hier op rijst met de groenten apart. De reepjes paprika, komkommer en bospeen dip je namelijk gewoon in een bakje satésaus. Een makkelijke en leuke manier om ook kinderen meer groente te laten eten!

Nog meer inspiratie?

Je kunt natuurlijk ook je eigen versie van nasi maken en dáár je saté ajam bij serveren. Lekker met atjar ketimoen, kroepoek en natuurlijk ook zelfgemaakte satésaus. En mag het allemaal wel wat pittiger? Dan kun je ook zelf sambal maken en die stiekem even door je pinda- of satésaus roeren.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is sate ajam?

Sate ajam is een populair gerecht uit de Indische keuken. In Nederland kennen we het ook wel als kip saté. Hierbij worden stukjes kip aan een stokje geregen en vervolgens gegrild en geserveerd met een saté- of pindasaus. Meestal wordt het gegeten als snack, maar je kunt de kipspiesjes natuurlijk ook gebruiken als onderdeel van je hoofdgerecht. Zo smaken ze goed bij nasi, bij een portie friet of gewoon op een broodje.

Wat serveer je bij sate ajam?

Er zijn verschillende dingen die je kunt serveren bij sate ajam. De meeste sate ajam recepten worden geserveerd met witte rijst, met nasi of op een stokbroodje . Een salade of wat friszure atjar tjampoer doen het daarbij goed als tegenhanger bij de pittige pindasaus. Vaak wordt de sate ajam ook geserveerd met seroendeng of gefrituurde uitjes voor wat crunch.

Hoe moet je sate ajam maken?

Snijd de kip in blokjes en marineer ze vervolgens in een mix van ketjap, djahé, ketoembar, djintan en wat limoensap. Laat de kip een paar uur marineren en rijg de blokjes vervolgens aan satéprikkers of spiesjes. Maak ondertussen een lekkere pindasaus. Bak of grill de spiesjes daarna gaar in een grillpan, in de oven of op de bbq en serveer met pindasaus, gebakken uitjes en kroepoek.

Zijn saté en pindasaus hetzelfde?

Nee, saté en pindasaus zijn niet hetzelfde. Bij saté hebben we het namelijk over het vlees. De stokjes met gemarineerde kip of varkensvlees. Pindasaus is een saus op basis van pinda’s die je bij die saté serveert. En satésaus? Daarmee bedoelen we eigenlijk alle sauzen die je bij de saté serveert. Pindasaus kan dus een satésaus zijn, maar satésaus is niet per se pindasaus!