Nasi. In Nederland zijn we er gek op. En terecht, want het is een veelzijdig gerecht dat je zo op tafel kan zetten. Zeker als je een kant-en-klare boemboe of kruidenmix uit de supermarkt gebruikt. Maar soms is die supermarkt dicht of wil je gewoon even net iets gezonder eten. Dan kun je natuurlijk ook zelf nasi kruiden maken. Zonder pakjes of zakjes. Wij laten zien hoe je dat doet!
Recept voor nasi kruidenmix (4 personen)
Makkelijk te maken, snel klaar en zonder zout. Zo maak je zelf nasi kruiden:
Ingrediënten
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl djahé (gemberpoeder)
- 1 tl djintan (gemalen komijn)
- 1 tl koenjit (gemalen kurkuma)
- 1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 1 tl sereh (gemalen citroengras)
- ½ tl chilipoeder
Bereidingswijze
- Meng alle kruiden en specerijen goed door elkaar in bakje, kommetje of potje.
- Voeg de kruidenmix toe aan de wok of grote hapjespan met je vlees en/of groenten.
- Voeg de gekookte rijst toe en schep om tot alles gaar en warm is.
- Breng op smaak met zout, peper, ketjap en sambal en serveer.
Lees ook: Zelf nasi maken: simpel & snel
Bewaren
Bovenstaand recept is bedoeld voor een nasi voor 4 personen, maar je kunt natuurlijk ook gemakkelijk wat meer maken en bewaren. Hiervoor doe je de kruidenmix gewoon in een schone (kruiden)pot met deksel en bewaar je het op een koele en droge plek. Zo kun je er maanden mee vooruit!
Surinaamse nasi kruiden maken
De kruidenmix is natuurlijk dé smaakmaker van je Indonesische nasi goreng. Maar misschien wil je ook wel eens een Surinaamse nasi maken. Ook daarvoor kun je deze nasi kruiden maken, maar er komen ook wat extra kruiden en specerijen bij kijken. Voor een Surinaamse nasi gebruik je namelijk ook trassi (garnalenpasta), ketjap manis (zoete ketjap) én ketjap asin (zoute ketjap). Inclusief een maggiblokje en selderijblad!
5x nasi-inspiratie
Hierbij kun je die zelfgemaakte nasi kruiden gebruiken:
Nasi goreng met kip, pindasaus en een gebakken eitje
In Nederland de klassieke manier om een nasi te maken. Lekker met prei, rode paprika, taugé en een zelfgemaakte pindasaus voor bij de kipsaté. Serveer met gebakken uitjes en wat kroepoek voor het ultieme bordje comfort food!
Bekijk hier het recept.
Nasi goreng met pittige broccoli
Houd je wel van een beetje pittige rijst? Maak dan eens deze nasi met gehakt, dunne plakjes wortel en roosjes broccoli. De pit komt natuurlijk van de sambal badjak. Lekker met het zoetzure van een potje gegrilde paprika’s en wat crunchy pinda’s!
Check het recept hier.
Snelle nasi met ham
Geen tijd (of zin) om te koken? Pak dan gewoon die nasi kruiden uit de voorraadkast en slinger je wok aan, want dit recept staat in 20 minuutje al dampend op tafel. Zeker als je gewoon een bakje nasigroenten en onze kant-en-klare rijst gebruikt.
Hier vind je het recept.
Nasi goreng met tempeh crumble en sperzieboontjessalade (vegan)
Geen zin in vlees? Maak dan eens de nasi goreng met tempeh crumble en sperzieboontjessalade van Vanja van der Leeden. Een lekker makkelijk en snel gerecht dat met maar weinig calorieën. En je kunt natuurlijk ook gewoon kip gebruiken!
Je kunt het recept hier vinden.
Nasi goreng met omelet
Last but not least: nasi goreng met omelet. Een goed voorbeeld van hoe ook simpele gerechten soms ontzettend lekker zijn. Maar hey, je kunt er natuurlijk ook makkelijk een hele Indische rijsttafel van maken met wat casavechips, seroendeng, atjar tjampoer en ga zo maar door.
Bekijk het recept hier.
Nog meer inspiratie nodig?
Bijvoorbeeld voor een versie met garnalen, met tomaat of met banaan? Check dan al onze nasi recepten!