Geef je een feestje? Komen je schoonouders eten? Of wil je indruk maken op je vrienden? maak dan eens een Indonesische rijsttafel. Lekker, gezellig en makkelijker te maken dan je denkt. Zeker met deze recepten en tips!
Wat is een Indonesische rijsttafel?
De Indonesische rijsttafel is een feestelijk gerecht waarbij verschillende gerechtjes uit de Indonesische keuken tegelijk worden geserveerd. Rijst vormt hierbij de basis. De rijsttafel is vooral bekend en populair geworden door een grote groep Indische Nederlanders die na de Indonesische onafhankelijkheid terugkeerden naar Nederland. Vooral de combinatie van pittige, kruidige en zoete gerechten valt hier nog altijd in de smaak!
5 gerechten voor je Indonesische rijsttafel
Zelf een Indonesische rijsttafel maken? Met deze 5 recepten wordt het gegarandeerd een feestje. En het mooiste? Ze zijn stuk voor stuk eenvoudig te bereiden. Daar hoef je echt geen chefkok voor te zijn!
Nasi goreng met omelet
Een Indonesische rijsttafel kan simpelweg niet zonder nasi goreng. Maar omdat er nog veel meer lekkere recepten op tafel komen staan, houden wij die nasi graag simpel. Zo maken we bijvoorbeeld graag deze nasi goreng met omelet. Ideaal voor bij die spicy vlees- of groentegerechten!
Snelle babi ketjap
Iedereen kent de babi pangang van de Chinees wel. Maar deze snelle babi ketjap van kookboekenschrijfster Vanja van der Leeden is minstens net zo lekker. En ook niet onbelangrijk: voor een mals stukje vlees hoef je de schouderkarbonades maar een paar minuutjes te laten sudderen. Scheelt weer!
Indonesische rengdangballetjes
Rendang is een gerecht waarbij je rundvlees urenlang stooft in een kruidige saus. Echt heerlijk, maar je hebt nu eenmaal niet altijd de tijd om zo lang in de keuken te staan. Daarom serveren we graag deze Indonesische rendangballetjes bij onze rijsttafel. Lekker met wat sperzieboontjes!
Kipsaté
Nog een klassieker die eigenlijk niet kan ontbreken bij je Indonesische rijsttafel: saté. En wij maken dan graag deze gemarineerde kipsaté met groentesnackpotjes en pindadip. Een kindvriendelijke versie waarbij je meteen wat extra veggies naar binnen werkt. Mooi meegenomen, toch?
Gado-gado
Gado-gado is een Indonesisch groentegerecht waarbij je verschillende groenten en een eitje serveert met satésaus. In ons gado-gado recept gebruiken we komkommer, krieltjes in de schil en een mix van worteltjes en peultjes. Perfect met wat krokante emping (een soort kleine kroepoekjes)!
Maar dan zijn we er nog niet…
Als je ooit een Indonesische rijsttafel hebt gegeten, dan weet je het: er staan nog veel meer schaaltjes en bakjes op tafel. Je kunt bijvoorbeeld niet zonder een potje sambal. Maar ook atjar tjampoer, seroendeng, gebakken uitjes en atjar ketimoen (zoetzure komkommer) zijn vaak van de partij. Lekker als crunchy topping of als frisse tegenhanger. En wat dacht je van wat sajoer boontjes? Ook onmisbaar!
Slimme tips & handige hacks
Voor een Indonesische rijsttafel wil je alles ongeveer tegelijkertijd klaar hebben. Gelukkig kun je de meeste recepten van tevoren maken en daarna gewoon opwarmen. Vergt wel wat voorbereiding natuurlijk. Gebruik eventueel een warmhoudplaatje of een rechaud (zo’n houdertje met waxinelichtje) om alles warm te houden.
Denk daarbij ook aan het aantal personen. Veel van bovenstaande recepten zijn gemaakt voor 4 personen, dus je kookt bijna voor 20 man als je alles zou maken. Pas daarom vooral even de hoeveelheden aan en kook wat kleinere porties. Tenzij je nog wat wilt invriezen voor later natuurlijk!
Lees ook Nasi bewaren: invriezen & opwarmen
Nog meer recepten voor je Indonesische rijsttafel?
Staan jouw favoriete gerechten er niet tussen? Of wil je gewoon nog wat extra inspiratie opdoen? Geen probleem. Check dan hier
al onze Indische en Indonesische recepten. Ook met garnalen, vis of vega(n)!