Kun je nasi bewaren in de koelkast of moet je het invriezen? Hoelang blijft het goed? En hoe moet je vervolgens die nasi opwarmen?
Nasi bewaren in de koelkast
Heb je wat nasi goreng over? Dan kun je die bewaren in de koelkast. In een goed afgesloten bakje blijft het daar nog zeker twee dagen goed. Kun je het morgen of overmorgen nog ‘s avonds nog een keer eten of mooi als lunch meenemen naar je werk. Het is wel belangrijk om de nasi snel te laten afkoelen buiten de koelkast. Bijvoorbeeld door het in een bakje te doen en die in koud water te zetten. Zo heb je straks geen last van condens (lees: natte nasi) en stijgt de temperatuur in je koelkast niet!
Kun je nasi invriezen?
Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak. Op die manier is nasi in de vriezer nog zeker 3 maanden houdbaar. Tip: ontdooi de nasi een dag voor gebruik in de koelkast. Dat scheelt straks weer bij het opwarmen!
Hoe moet je nasi opwarmen?
Nasi bewaren is één, maar je moet het natuurlijk nog wel even opnieuw opwarmen voordat je het kunt eten. Nasi opwarmen kun je op drie manieren doen: in de pan, in de magnetron of in de oven/airfryer.
- In de pan
Nasi opwarmen in een pan geeft waarschijnlijk het beste resultaat. En het is bovendien heel makkelijk. Verhit een scheutje olie in een grote pan of wok en roerbak de rijst tot alles droog en goed warm is. Duurt meestal maar een paar minuutjes!
- In de magnetron
Nasi opwarmen in de magnetron is lekker snel. Doe de rijst hiervoor in een magnetronbestendige bak of schaal en dek af met een deksel of wat plastic folie. Zet je magnetron op de hoogste stand en verwarm één minuut. Schep om en proef of de nasi al goed is. Herhaal net zo lang tot je nasi perfect op temperatuur is!
- In de oven of airfryer
Je kunt ook je nasi opwarmen in de oven of airfryer. Doe de nasi dan in een ovenbestendige schaal of in het bakblik van je airfryer. Zet je oven vervolgens op 180 graden (of 150 graden als je je airfryer gebruikt) en warm de nasi in ongeveer een half uurtje op. Schep regelmatig om en voeg een eetlepeltje water toe als de rijst te droog wordt!
Lees ook: Hoe moet je rijst opwarmen (gekookt en bevroren)?
5x nasi inspiratie
Gek op nasi? Maak dan ook eens één van deze recepten:
Met kip en ei
Rijst, nasigroenten, kip, ei en een scheutje ketjap manis. Deze nasi met kip en ei bewijst maar eens dat simpel ook heel lekker kan zijn.
Met gehakt
Houd je van pit? Maak dan deze nasi met gehakt. Een lekker, gezond én kleurrijk gerecht dat je in nog geen 20 minuten op tafel hebt staan!
Met garnalen
Deze nasi met garnalen zit met ansjovis, kerriepoeder, sambal en zoete sojasaus echt bommetje vol smaak. Lekker met Chinese kool en sperzieboontjes!
Vegetarisch
Dagje geen vlees of vis? Maak dan eens deze vegetarische nasi goreng met een pittige omelet, taugé en pinda’s. Een echt feestje op je bord!
Vegan
Eet je helemaal geen dierlijke producten? Daar heeft Vanja van der Leeden wat op bedacht: vegan nasi met tempeh crumble en sperzieboontjessalade. Makkelijk, gezond en 100% plantaardig!
Meer lezen?
Lees ook Zelf nasi maken: simpel & snel en ontdek hoe je altijd een lekker gerecht in elkaar draait. Maak wel een lekker grote pan vol, want dan kun je nog wat nasi bewaren voor later!