2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

3x orzo salade

20 mrt. 2024 – Leestijd 3 min

Vanavond een orzo salade maken? Laat je inspireren door deze recepten met Griekse feta, Italiaanse pesto of gewoon gegrilde kip. Altijd lekker, gezond en makkelijk te maken. Altijd goed.

681 Lassie Orzo Orzosalade caprese

Wat is een orzo salade?

Een orzo salade is een salade op basis van orzo (ook wel risoni genoemd). Dat is een soort pasta, maar dan in de vorm van rijst. Het heeft een beetje een nootachtige smaak met een stevige textuur. Daardoor geeft het je salade vaak een lekkere bite. Bovendien is het snel klaar. Je hoeft dus meestal niet zo lang in de keuken te staan voor deze salades. Wel zo fijn als het buiten tropisch warm is!

3 orzo salade recepten

Deze beproefde recepten zijn altijd een succes:

520 Orzo Frisse orzo avocadosalade tomaatjes fetadressing

Griekse orzo salade met feta

Deze salade maak je met gestoofde cherrytomaatjes, frisse komkommerlinten en zachte avocado. Het Griekse zit ‘m dan vooral ook in de dressing. We gebruiken namelijk een combinatie van feta, yoghurt en olijfolie om een smaakvol sausje te maken. Tip: wil je dit gerecht nog een extra Griekse touch geven? Voeg dan gewoon een handje kalamata-olijven toe. Heerlijk!

Naar het recept

522 Orzo Knapperige romainsalade kip orzo ansjovisdressing

Orzo salade met kip

Een lichte, gezonde variant van de bekende caesar salad. Met orzo in plaats van croutons en met extra groenten in de vorm van groene asperges, haricots verts of sperziebonen. Daarmee heb je snel een complete maaltijdsalade op tafel staan die je met een eitje, wat extra Parmezaanse kaas en een kruidendressing ook eenvoudig vegetarisch maakt. Lekker met knapperige romaine sla!

Naar het recept

681 Lassie Orzo Orzosalade caprese

Italiaanse orzo salade met pesto

Orzo vinden we ook veel terug in de Italiaanse keuken. Bijvoorbeeld in deze Italiaanse salade met pesto. Een moderne versie van een klassieke caprese met tomaat, mozzarella en basilicum. We serveren caprese namelijk op een bedje van pesto-orzo. Rucola zorgt daarbij voor wat extra pit en met geroosterde pijnboompitjes heb je een lekkere crunch op je salade. Lekker op zichzelf of als bijgerecht!

Naar het recept

Extra tips

Een orzo salade maken is gelukkig niet zo moeilijk. Maar met deze tips worden die salades nog nét even wat beter:

  • Kook de orzo al dente. Daardoor blijft de textuur beter behouden als je het later serveert als koude salade. Check de kooktijd op de verpakking en proef tijdens het koken dus regelmatig of de orzo al beetgaar is!

  • Meng de dressing door de orzo als ‘ie nog een beetje warm is. Warme korrels nemen de smaak van de dressing namelijk beter op.

  • Maak je de salade van tevoren? Dat kan prima, maar laat de orzo (eventueel met dressing) dan eerst afkoelen voordat je het mixt met sla en verse kruiden. Door de warmte slinken die namelijk en worden ze zacht. Dat wil je niet!

Hoe lang moet orzo koken?

Lassie orzo moet ongeveer 10 minuten koken. Je doet hiervoor de orzo in een pan met ruim kokend water en brengt het dan opnieuw aan de kook. Proef na een minuut of 8-9 af en toe of de korrels al beetgaar zijn (zie de tips hierboven). Meer over de bereiding van orzo lees je op Orzo: rijst of pasta? Over koken, voedingswaarde & recepten.

Ook lekker

Heb je een orzo salade gemaakt en heb je nog wat orzo over? Geen probleem. Naast salades kun je er namelijk nog veel meer mee maken. Check bijvoorbeeld deze 7 vegetarische orzo recepten maar eens. Of trakteer jezelf eens op een bordje orzotto. Lekkere recepten daarvoor vind je op Orzotto: 5x risotto van orzo!