Gele rijst is door de gele kleur en zachte saffraansmaak een feestelijke variatie op witte rijst. Daarmee geef je je gebruikelijke rijstgerechten een bijzondere twist.
Notenpilav
met aubergine
- Personen:
- 4
- Bereidingstijd:
- 30 minuten
- Voedingswaarde:
- 595 kcal
Kookstand
Zet de kookstand aan zodat het scherm niet in slaapstand gaat tijdens het koken.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 225 °C. Snijd de aubergines in de lengte in vieren en bestrooi met wat zout. Laat ze 5 min. liggen. Meng de rozijnen en abrikozen met sherry of sinaasappelsap en laat 5 min. wellen.
- Dep de aubergines droog en leg ze met de schilkant naar beneden op een bakplaat. Meng paprikapoeder, gemberpoeder, komijn en versgemalen zwarte peper met 3 eetlepels olijfolie en bestrijk de aubergines ermee.
- Rooster de aubergines in de oven in 15 - 20 min. bruin en gaar.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui zachtjes glazig. Roer de gele rijst erdoor en bak 1 minuut. Voeg het rozijnen-abrikozenmengsel toe, roer goed door en schenk er 450 ml water bij. Breng al roerend aan de kook en kook de gele rijst afgedekt in 12 - 15 min. gaar.
- Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan licht bruin. Laat afkoelen.
- Schep op elk bord een berg gele rijst en leg er 2 parten aubergine naast. Bestrooi met pistachenootjes, granaatappelpitjes en peterselie.
Tip: Neem in plaats van paprikapoeder, gemberpoeder, gemalen komijn en versgemalen peper een volle eetlepel ras el hanout. Ook lekker: voeg een geperste teen knoflook toe!
Bevat p.p: 595 kcal. 11 g eiwit, 21 g vet waarvan 3 g verzadigd, 83 g koolhydraten en 9 g voedingsvezel
In dit recept wordt gebruik gemaakt van
Gele Rijst