Jij wil bulgur pilav maken. Snappen we, want deze pilav is voedzaam en lekker. Bovendien kun je ‘m bij allerlei gerechten gebruiken. Van een (vegetarische) stoof tot een Turkse köfte. Daarom laten we je zien wat bulgur pilav is en hoe je het maakt. En we zouden Lassie niet zijn als we er ook niet meteen 3 recepten bij deden voor wat extra inspiratie. Lees dus snel verder!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Bulgur pilav (of bulgur pilavi) is een bijgerecht dat vooral in de Turkse keuken wordt gegeten. Voor dit gerecht wordt de bulgur eerst kort gebakken met verschillende kruiden en andere smaakmakers. Daarna wordt alles langzaam gaar gekookt in een smaakvolle bouillon. Je kunt de pilav vervolgens gebruiken om groenten mee te vullen, maar het past ook goed bij een stukje vlees of vis!
Gebruik je de bulgur als onderdeel van je hoofdgerecht? Reken dan op ongeveer 75 gram ongekookte per persoon. Tijdens het koken neemt de bulgur namelijk nog wat vocht op en wordt het wat zwaarder. Uiteindelijk houd je een mooie hoeveelheid over als basis voor een gezond en gebalanceerd gerecht. Maar serveer je het alleen als bijgerecht? Dan kun je ook prima 50 gram p.p. aanhouden!
Normaal gesproken hoef je bulgur maar 10 minuutjes te laten wellen in kokend water of bouillon. Als je er echter bulgur pilav mee wilt maken, duurt het vaak wat langer. Afhankelijk van de grootte van de korrel kan het soms tot wel 15-20 minuten duren voordat de pilavi gaar is. Proef tussendoor dus vooral even of het al gaar is en giet overtollig vocht eventueel af.
Heb je geen bulgur in huis? Geen paniek. Je kunt het vervangen door bijvoorbeeld couscous of parelcouscous. Dat lijkt er het meest op. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon pilav maken met droogkokende soorten rijst als witte rijst, zilvervliesrijst of basmatirijst. Zelfs met quinoa zou je een pilav kunnen maken. Duik dus gewoon even je voorraadkast in als je geen bulgur hebt!