2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Zo maak je bulgur pilav

31 okt. 2022 – Leestijd 3 min
Turkse Stoofpot Kip Bulgur Tomaat

Jij wil bulgur pilav maken. Snappen we, want deze pilav is voedzaam en lekker. Bovendien kun je ‘m bij allerlei gerechten gebruiken. Van een (vegetarische) stoof tot een Turkse köfte. Daarom laten we je zien wat bulgur pilav is en hoe je het maakt. En we zouden Lassie niet zijn als we er ook niet meteen 3 recepten bij deden voor wat extra inspiratie. Lees dus snel verder!

Wat is bulgur pilav?

Bulgur pilav, ook wel bulgur pilavi, is oorspronkelijk een Turks (bij)gerecht. Hierbij wordt de bulgur eerst samen met kruiden en andere smaakmakers gebakken waarna je de bouillon toevoegt en het geheel langzaam gaar kookt. Zo ontstaat er een smaakvolle basis voor bijvoorbeeld een gegrild stukje vlees of vis. Maar je kunt het ook gebruiken voor om groenten te vullen!

Hoe maak je bulgur pilav?

Bulgur pilav maken is heel eenvoudig:

  1. Verwarm wat olijfolie en/of boter in een braadpan of pan met dikke bodem.
  2. Fruit nu je favoriete kruiden en smaakmakers aan. Eventuele groenten en vlees kunnen er ook vast bij.
  3. Voeg de bulgur toe en bak 1-2 minuten mee.
  4. Schenk de bouillon erbij totdat alles net onder staan en roer even door.
  5. Kook de bulgur pilav nu in ongeveer 10-20 minuutjes zachtjes gaar, breng op smaak met zout en peper en serveer. Eet smakelijk!

Welke kruiden gebruik ik?

Een gesnipperd uitje en een teentje knoflook vormen vaak de basis. En daar kun je dan nog andere kruiden aan toevoegen. Komijn, kaneel, gemalen koriander en paprikapoeder doen het bijvoorbeeld altijd goed. Een klein toefje tomatenpuree ook. Maar je kunt natuurlijk ook blokjes verse tomaat of paprika toevoegen als je wat meer groenten wilt eten. Kortom, gebruik vooral wat je lekker vindt.

En welke bouillon?

Ook dat mag je helemaal zelf weten. Een tuinkruiden- of groentebouillon gaan vaak goed samen, maar je kunt ook kippenbouillon gebruiken als je het bijvoorbeeld serveert met kip of ander vlees.

3 lekkere bulgur pilav recepten

Heb je wat inspiratie nodig of wil je nieuwe ideeën op doen? Check dan deze 3 bulgur pilavi recepten. Steeds net even anders, maar allemaal net zo lekker. En eenvoudig te maken. Bekijk ze allemaal en zet vanavond nog je favoriet op tafel!

Turkse Stoofpot Kip Bulgur Tomaat

Turkse kip met bulgur en tomaat

Het recept voor Turkse kip met bulgur en tomaat zit bom- en bomvol smaak. Ui, knoflook, komijn, kaneel … en dan hebben we het nog niet eens gehad over de plakjes droge worst in dit gerecht! Die geven deze pilav ook een bijzondere touch. Garneer met peterselie en je hebt gegarandeerd een winner te pakken.

Je vindt het recept hier.

PS. Je maakt dit gerecht ook eenvoudig vegetarisch. Laat dan gewoon de kip en worst weg en kook de pilav in groentebouillon in plaats van kippenbouillon. Kan prima!

237 Aubergine gevuld pilav

Aubergine gevuld met pilav

Je kunt pilav ook goed gebruiken voor het maken van gevulde groente. Dat bewijzen deze aubergines gevuld met pilav wel. We geven de bulgur hierbij extra body met gehakte dadels, pistachenootjes en wat feta en je hoeft vervolgens alleen maar de aubergines te vullen en in de oven te schuiven. Makkelijker wordt het niet.

Je kunt het recept hier vinden.

Bulgurpilav Met Fetakaas En Courgette

Bulgur pilav met courgette en feta

Een makkelijk en budgetproof gerecht, deze pilav met courgette en feta! We gebruiken namelijk alleen ui en courgette en verder kun je ‘m zelf zo lekker maken als je wil. Met feta dus, maar meng er bijvoorbeeld ook eens wat amandelschaafsel, verse peterselie of dille doorheen. Wat je maar in huis hebt!

Hier vind je het recept.

En nog meer ideeën

Nog meer inspiratie nodig? Check dan al onze bulgur recepten of varieer eens met Turkse rijst!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is bulgur pilav?

Bulgur pilav (of bulgur pilavi) is een bijgerecht dat vooral in de Turkse keuken wordt gegeten. Voor dit gerecht wordt de bulgur eerst kort gebakken met verschillende kruiden en andere smaakmakers. Daarna wordt alles langzaam gaar gekookt in een smaakvolle bouillon. Je kunt de pilav vervolgens gebruiken om groenten mee te vullen, maar het past ook goed bij een stukje vlees of vis!

Hoeveel bulgur per persoon?

Gebruik je de bulgur als onderdeel van je hoofdgerecht? Reken dan op ongeveer 75 gram ongekookte per persoon. Tijdens het koken neemt de bulgur namelijk nog wat vocht op en wordt het wat zwaarder. Uiteindelijk houd je een mooie hoeveelheid over als basis voor een gezond en gebalanceerd gerecht. Maar serveer je het alleen als bijgerecht? Dan kun je ook prima 50 gram p.p. aanhouden!

Hoe lang moet bulgur koken?

Normaal gesproken hoef je bulgur maar 10 minuutjes te laten wellen in kokend water of bouillon. Als je er echter bulgur pilav mee wilt maken, duurt het vaak wat langer. Afhankelijk van de grootte van de korrel kan het soms tot wel 15-20 minuten duren voordat de pilavi gaar is. Proef tussendoor dus vooral even of het al gaar is en giet overtollig vocht eventueel af.

Kan ik de bulgur ook vervangen?

Heb je geen bulgur in huis? Geen paniek. Je kunt het vervangen door bijvoorbeeld couscous of parelcouscous. Dat lijkt er het meest op. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon pilav maken met droogkokende soorten rijst als witte rijst, zilvervliesrijst of basmatirijst. Zelfs met quinoa zou je een pilav kunnen maken. Duik dus gewoon even je voorraadkast in als je geen bulgur hebt!