Alles over de tajine (inclusief 3 recepten)

5 apr. 2022 – Leestijd 2 min
Couscous Groentetajine En Reuzenbonen

Traditioneel Marokkaans, maar je ziet ‘m ook steeds vaker op de Hollandse keukentafel verschijnen: de tajine. Een bijzondere soort pan of pot en een bijzonder gerecht waarmee je heel veel kanten op kunt. Maak ‘m bijvoorbeeld eens met kip, met lamsvlees of gewoon vegetarisch met extra veel groenten. We vertellen je alles over deze stoofpot en geven je meteen 3 makkelijke én lekkere recepten om te proberen!

Hoe moet je een tajine gebruiken?

Een tajine bestaat uit een ronde schaal en een deksel in de vorm van een kegel. Door de schaal met vlees, vis, groenten en wat water of bouillon te vullen en vervolgens te verwarmen, kun je een heel gerecht rustig gaar stoven. Wel de deksel er even goed op doen. Zo wordt vlees extra mals en houd je alle voedingsstoffen binnenboord. Je kunt de stoofpot gewoon op het gasfornuis zetten, maar sommige soorten kunnen ook in de oven of zelfs op inductie.

Tajine in de oven of op inductie

Of je tajine ook in de oven of op inductie kan, is afhankelijk van het materiaal. De traditionele versie van keramiek kun je bijvoorbeeld alleen op een gaspit, in de oven of in de houtskool plaatsen. Veel varianten van RVS of gietijzer kunnen daarbij vaak wel op inductie gebruikt, maar daarmee maak je dan misschien niet echt een authentiek gerecht. Zorg er wel altijd voor dat je je potje langzaam opwarmt om de kans op breken te verkleinen!

Wat te doen als je geen tajine hebt?

Wil je wel een tajine maken, maar heb je die traditionele stoofpot toevallig niet in je keukenkastje staan? Snappen we. Maar maak je geen zorgen. Je kunt deze bekende gerechten ook prima maken in een gewone braadpan. Eentje met dikke bodem en die je goed kan afsluiten met een bijpassende deksel. Voordeel hiervan is dat je vlees/groenten ook eerst even kan aanbraden!

3x de lekkerste tajine recepten

Allemaal even lekker, gezond én makkelijk om te maken. Serveer met couscous of Marokkaanse rijst en maak je feestje compleet. Laat je verrassen!

Couscous Groentetajine En Reuzenbonen

Met reuzenbonen en ras el hanout (vegetarisch)

Deze groentetajine zit boordevol gezonde voedingsstoffen … en smaak! We brengen de groenten (paprika, courgette, pompoen en reuzenbonen) namelijk eerst op smaak met de kruiden van je favoriete mix: ras el hanout. Daarna stoven we alles zachtjes gaar. Ook lekker met andere seizoensgroente!

Je vindt het recept hier.

Kiptajine Couscous

Met kip

Tajine met kip. Ontzettend populair. Hele families zijn er gek op. Daarom hebben we een recept voor je ontwikkeld waar je ook echt met de hele familie van kunt smullen. Lekker met olijven en partjes citroen voor een frisse touch. Je kunt ‘m trouwens ook in de oven bereiden. Zo heb je alles in één keer klaar!

Bekijk hier het recept.

Couscous Groentetajine

Met je favoriete groenten (vegetarisch)

Nog een groentetajine? Jazeker! Want dit recept is namelijk heel handig. Je kunt er al je favoriete groenten in kwijt. Of restjes van groenten die je over hebt. Wij gaan voor wortel, paprika en sperziebonen, maar je kunt ook kiezen voor aubergine en courgette. Waar je ook maar zin in hebt - met dit recept wordt het altijd goed.

Check het recept hier.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een tajine?

Een tajine is een kegelvormige stoofpot van aardewerk die veel wordt gebruikt in onder andere de Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse keuken. Gerechten die je ermee maakt noemen we vaak ook tajine (of tagine). Daarbij worden er groenten en soms ook vlees gestoofd en vaak geserveerd met couscous.

Hoe gebruik je een tajine?

Een tajine bestaat uit een schaal en een kegelvormige deksel die alles goed afsluiten. Je vult de schaal met je favoriete ingrediënten en wat vocht. Daarna doe je de deksel erop en zet je de stoofpot op een warmtebron. Afhankelijk van de soort, kan ‘ie op het gasfornuis (eventueel op een warmhoudplaatje) of in de oven. De inhoud stooft nu langzaam gaar.

Kan een tajine op inductie?

Of je tagine op inductie kan, ligt aan het materiaal waar de stoofpot van is gemaakt. Modellen van aardewerk kunnen alleen op het gasformuis of in de oven. Modernere varianten waarbij de schaal is gemaakt van RVS of gietijzer kunnen daarbij vaak ook op inductie kookplaten worden gebruikt. Altijd even checken dus!

Wat zijn lekkere recepten?

Er zijn een heleboel lekkere tajine recepten! Wij maken bijvoorbeeld graag een frisse kiptajine met couscous. Heerlijk met gestoofde rode ui, olijven en citroen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook goed een vegetarische groentestoof op maken. Gebruik dan bijvoorbeeld wortel, courgette, kikkererwten of paprika. Het is maar net wat je lekker vindt … of wat je nog hebt liggen!