Traditioneel Marokkaans, maar je ziet ‘m ook steeds vaker op de Hollandse keukentafel verschijnen: de tajine. Een bijzondere soort pan of pot en een bijzonder gerecht waarmee je heel veel kanten op kunt. Maak ‘m bijvoorbeeld eens met kip, met lamsvlees of gewoon vegetarisch met extra veel groenten. We vertellen je alles over deze stoofpot en geven je meteen 3 makkelijke én lekkere recepten om te proberen!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Een tajine is een kegelvormige stoofpot van aardewerk die veel wordt gebruikt in onder andere de Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse keuken. Gerechten die je ermee maakt noemen we vaak ook tajine (of tagine). Daarbij worden er groenten en soms ook vlees gestoofd en vaak geserveerd met couscous.
Een tajine bestaat uit een schaal en een kegelvormige deksel die alles goed afsluiten. Je vult de schaal met je favoriete ingrediënten en wat vocht. Daarna doe je de deksel erop en zet je de stoofpot op een warmtebron. Afhankelijk van de soort, kan ‘ie op het gasfornuis (eventueel op een warmhoudplaatje) of in de oven. De inhoud stooft nu langzaam gaar.
Of je tagine op inductie kan, ligt aan het materiaal waar de stoofpot van is gemaakt. Modellen van aardewerk kunnen alleen op het gasformuis of in de oven. Modernere varianten waarbij de schaal is gemaakt van RVS of gietijzer kunnen daarbij vaak ook op inductie kookplaten worden gebruikt. Altijd even checken dus!
Er zijn een heleboel lekkere tajine recepten! Wij maken bijvoorbeeld graag een frisse kiptajine met couscous. Heerlijk met gestoofde rode ui, olijven en citroen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook goed een vegetarische groentestoof op maken. Gebruik dan bijvoorbeeld wortel, courgette, kikkererwten of paprika. Het is maar net wat je lekker vindt … of wat je nog hebt liggen!