Pilav maken: hoe moet dat?

18 december 2022 – Leestijd 4 min

Wat eten we vandaag kip?


Pilav, pilaf of soms zelfs pilau. Allemaal benamingen voor hetzelfde gerecht. Hetzelfde lekkere gerecht overigens, want pilav maken is een eenvoudige manier om rijst extra smaak mee te geven. Voeg daar nog wat groenten en vlees aan toe en je hebt zo een heerlijke maaltijd op tafel staan. Snel en makkelijk. Zonder gedoe. Precies waar we bij Lassie gek op zijn en dus laten we vandaag zien hoe je pilav maakt!

Wat is pilav eigenlijk?

Pilav is één van die rijstgerechten die je in Nederland niet vaak tegenkomt, terwijl het wereldwijd inmiddels wel veel wordt gegeten. Pilav maken deed men traditioneel vooral in Turkije en het huidige Midden-Oosten, maar inmiddels wordt het ook in India en Azië veel gegeten en kom je het zelfs in de Caraïbische keuken tegen. Oorspronkelijk een bijgerecht, maar tegenwoordig vormt het de basis van complete, gebalanceerde gerechten.

Maar hoe moet je pilav maken dan?

Even kort door de bocht: pilav maken is eigenlijk niets meer dan je rijst lekker maken door de korrels eerst kort te bakken met kruiden en andere smaakmakers en vervolgens te garen in een smaakvolle bouillon. Supersimpel dus! En je kunt er allerlei soorten rijst voor gebruiken, maar je kunt het best een pilav maken met langkorrelige soorten als basmati-, pandan- of zilvervliesrijst!

Tip: je kunt ook eens bulgur gebruiken in plaats van rijst!

Pilav maken in 3 simpele stappen

Wil je zelf pilav maken? Daar helpen we je graag bij. Onderstaande stappen laten je zien hoe je simpel en snel een basispilav maakt:

Stap 1: Aanfruiten
Verhit een beetje (room)boter of olie in een pan en fruit je smaakmakers aan om de smaak nóg beter vrij te krijgen. Bak bijvoorbeeld uitje en een teentje knoflook glazig en voeg eventueel nog wat kruiden als paprikapoeder, kaneel of komijn toe. Of gebruik een kruidenmix als ras el hanout! Experimenteer er vooral lekker op los.

Stap 2: Rijst meebakken
Voeg de rijst toe en bak nog even mee. Zo gaan de poriën van de korrels goed openstaan en kunnen ze beter alle smaken opnemen. Als ze een beetje glazig zien, zijn ze goed en kun je door naar stap 3!

Stap 3: Bouillon toevoegen
Voeg twee keer zoveel bouillon (of gewoon wat water met zout) als rijst toe en breng opnieuw aan de kook. Laat de rijst vervolgens op een zacht vuurtje gaar worden. Dat duurt afhankelijk van je rijst 10 tot 20 minuten. Proef dus regelmatig even. Draai het vuur uit als de rijst gaar is, laat nog even paar minuten met de deksel op de pan staan en serveer!

Turkse rijst, bulgur & pilav maken

Pilav wordt wel eens in één adem genoemd met Turkse rijst. Niet gek, want Turkse rijst maken moet op dezelfde wijze en je noemt het ook wel şehriyeli pilav of pilavı tarifi. Net zo simpel, net zo lekker. En wil je nog meer variëren? Maak dan ook eens een bulgur pilavi door de rijst te vervangen door bulgur!

Pilav maken met …

Je kunt pilav maken en serveren met allerlei lekkere dingen. Om je te inspireren en om je op heerlijke ideeën te brengen, zetten we een paar van onze favoriete pilavs voor je op een rijtje:

Chipolataworstjes met pompoenpilav

Met prei, paprika en pompoen heb je een bordje vol met groenten … en smaak! Want niet alleen de chipolataworstjes geven dit gerecht smaakexplosie, ook de boemboe voor groene curry doet een duit in het zakje!

Hier vind je het recept.

Aubergine gevuld met pilav (vegetarisch)

Pilav maken

In dit gerecht vul je aubergines met een smaakvolle mix van onder andere bulgur, dadels, pistachenootjes en dadels. Vul er ook eens courgettes mee of gebruik gedroogde abrikozen of perziken in plaats van dadels!

Bekijk hier het recept.

Pilav met kip en merguez

Pilav maken met kip is altijd een goed idee. Voeg daar nog lekkere merguezworstjes, tomaten en een pepertje aan toe en je hebt een gerecht bom- en bomvol smaak. Lekker met doperwtjes voor wat extra groenten!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is pilav rijst?

Pilav rijst is rijst die je extra lekker maakt door de korrels eerst kort te bakken met kruiden en vervolgens pas te koken. Vaak in een bouillon. Van oorsprong is het een bijgerecht dat vooral in het Turkije, India en Midden-Oosten veel geserveerd werd, maar tegenwoordig vormt het de basis van complete maaltijden met groenten, vlees of vis. Je ziet dan ook steeds meer lekkere pilav gerechten opduiken!

Hoe maak ik pilav?

Pilav maken is best eenvoudig. Verhit klontje boter of lepeltje olijfolie in een pan met dikke bodem en bak je favoriete kruiden en smaakmakers even aan. Een uitje, knoflook , oregano, kaneel … het kan allemaal. Bak vervolgens de rijstkorrels een minuutje of twee mee en voeg vervolgens warme bouillon toe. Doe de deksel op de pan en kook de rijst gaar zoals je gewend bent. Roer na het afgieten nog even om, zodat je zeker weet dat alle smaken er goed doorheen gemengd zijn!

Welke groente serveer je bij pilav?

In principe kun je elke groente bij een pilav serveren, maar de meeste recepten hebben nog wel een Midden-Oosters tintje. Dat betekent dat groenten als paprika, aubergine en courgette het bijvoorbeeld altijd wel goed doen bij zo’n gerecht. Maar ook gewoon onze doperwtjes, blokjes wortel, tomaten of wat kikkererwten kun je er goed doorheen mengen. Die kun je vaak zelfs meteen meekoken met de rijst!

Wat zijn lekkere pilav kruiden?

Om een pilav te maken, gebruik je gewoon je favoriete kruiden. Maar er zijn ook een paar soorten combinaties die we je niet willen onthouden. Maak je rijst bijvoorbeeld eens smaakvol met kaneel, kardemom, kurkuma of paprikapoeder. Die geven je gerecht die echte Midden-Oosterse vibe. Lekker kruidig, lekker warm. Maar bijvoorbeeld ook tijm, knoflook en een uitje doen het altijd goed!