Wat is Marokkaanse rijst en hoe maak je het?

Wat is Marokkaanse rijst en hoe maak je het?

Marokkaanse rijst is een gerecht dat bijvoorbeeld wordt geserveerd bij een lekker tajine, bij gegrild vlees of met lekkere groenten. Net als couscous vormt het de basis van een gezonde en gebalanceerde maaltijd uit de Marokkaanse keuken. Maar wat is Marokkaanse rijst precies? En hoe maak je het? Daar geven we vandaag eindelijk eens antwoord op. En als klap op de vuurpijl doen we er ook meteen wat inspiratie bij. Misschien ontdek je wel je nieuwe favoriete recept!

Wat is Marokkaanse rijst?

Marokkaanse rijst is eigenlijk een soort pilaf, een veelgebruikte manier in onder andere Turkije en het Midden-Oosten om rijst lekker te maken. Je brengt de rijst namelijk op smaak met kruiden, (gedroogd) fruit en noten om het vervolgens te koken in bouillon. Daardoor krijg je gegarandeerd een bordje smakelijke, lekker kruidige rijst voor je neus. En ook wel handig: het is heel makkelijk om te maken. Je hebt er geen ingewikkelde kooktechnieken voor nodig en het is zo klaar!

Hoe maak je Marokkaanse rijst?

Marokkaanse rijst maken is heel eenvoudig. Je kunt het ook bereiden met een heleboel verschillende smaakmakers. Gewoon met wat je in huis hebt. Lekker makkelijk. Met het basisrecept hieronder wordt het in ieder geval altijd een succes!

Benodigdheden (4 personen)

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • ½ tl cayennepeper
  • 40 gram rozijnen
  • 40 gram gehakte amandelen
  • 400 ml bouillon
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verhit de olijfolie en bak de gesnipperde ui in 2-3 minuten glazig.
  2. Voeg de kruiden en de rijst toe en bak een minuutje mee.
  3. Doe de bouillon en de rozijnen bij het rijstmengsel in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur 15 minuutjes doorkoken. Voeg eventueel water of bouillon toe als de rijst te droog wordt.
  4. Draai het vuur uit als de rijst gaar is en laat nog even 10 minuten staan met de deksel op de pan, zodat de rijst mooi droog wordt.
  5. Breng op smaak met peper en zout, schep om met de amandelen en serveer.

Kruiden & smaakmakers

Je kunt haast oneindig variëren met de smaakmakers in Marokkaanse rijst. Met paprikapoeder, komijn en cayennepeper zit je altijd goed, maar je kunt ook andere kruiden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • knoflook
  • kaneel
  • piment
  • kruidnagel
  • kardemom peulen
  • laurierbladen
  • ras el hanout
  • kurkuma
  • koriander

En ook voor de noten en het gedroogde fruit kun je alternatieven gebruiken. De Marokkaanse rijst is bijvoorbeeld ook lekker met pistachenootjes, dadels of gedroogde perziken en abrikozen. En voor een volledige maaltijd met extra groenten kook je ook even wat blokjes wortel, doperwtjes of paprika mee. Experimenteer er dus lekker op los!

Recepten met Marokkaanse rijst

Je weet nu wat Marokkaanse rijst is en hoe je het moet maken. Hoog tijd om de keuken in te duiken en een paar lekkere recepten uit te proberen! Om je te inspireren hebben we alvast 3 lekkere gerechten voor je op een rijtje gezet. Lekkere recepten met Marokkaanse rijst en kip, gehakt of een vegetarische groentestoof. Bekijk ze allemaal en laat je verrassen!

Marokkaanse rijst met gehakt (kip of rund)

Met gehaktballetjes welteverstaan! In deze snelle stoof brengen we rijst op smaak met knoflook, uien, een Spaans pepertje en groenten als aubergine, groene paprika en kikkererwten. En we cheaten een beetje, want we gebruiken Lassie Panklaar Toverrijst. Die is alvast voorgestoomd en hoef je alleen maar even op te warmen. Lekker snel aan tafel!

Je bekijkt het recept hier.

Marokkaanse rijst met gehaktballetjes en aubergine
Marokkaanse rijst met gehaktballetjes en aubergine

Marokkaanse kip met abrikozen

Abrikozen, amandelen en zachtgegaarde kipdrumsticks. Dat vraagt gewoon om een bordje rijst op Marokkaanse wijze. Voeg er voor de frisheid nog wat vers gehakte peterselie aan toe en serveer met een salade van komkommer en rucola voor een complete maaltijd met voldoende groenten. Eet smakelijk!

Check hier het recept.

Groentetajine met reuzenbonen

Oké, in het originele recept staat misschien dat je deze groentetajine met paprika, courgette en pompoen kunt serveren met (kant-en-klare) couscous. Maar we houden je natuurlijk niet tegen om deze ook eens te maken en te serveren met Marokkaanse rijst! Sterker nog, dat raden we je aan. Lekker met pompoenpitjes en verse oregano!

Hier vind je het recept.

Recente blogs

Ontdek onze recepten