Hoe maak je couscous lekker klaar?

09 februari 2021 – Leestijd 4 minuten
382 Couscous Couscoussalade met halloumi

Couscous is de basis van veel gerechten uit de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken. Je maakt er bijvoorbeeld een heerlijke salade mee, een kruidige Marokkaanse tajine of je gebruikt het als vervanger van pasta. Want ook in de Italiaanse keuken komen we de kleine tarwebolletjes tegen! Het is een veelzijdig goedje dat lekker veel smaak op neemt en waarmee je heel veel verschillende gerechten kunt bereiden. Maar hoe maak je couscous klaar?

Hoe maak je couscous? 2 manieren

Couscous maken is super simpel ... en super snel! In veel gevallen is de couscous die je in de supermarkt koopt namelijk al voorgekookt. Koken hoeft dus niet meer. Om te garen hoeft het alleen lekker warm te worden en wat vocht (en smaak!) op te nemen. Paar minuutjes werk. Daarna heb je al een lekker pannetje couscous, klaar om te serveren. Maar hoe maak je couscous dan klaar? Traditioneel door te stomen, maar je kunt het ook even wellen. Dat is veel sneller!

Lees ook: Hoeveel gram couscous per persoon heb je nodig?

Stomen (15-20 minuten)

Couscous stomen is de traditionele bereiding. Maar niet de snelste. Wil je je korreltjes toch op deze manier bereiden? Volg dan onderstaande stappen:

  1. Vul een pan waar een bolzeef in past voor de helft met water en breng aan de kook
  2. Meng de couscous met een scheutje water en wat olie in een schaal of bak (zo voorkom je dat de bolletjes tijdens het stomen aan elkaar blijven plakken)
  3. Hang de zeef in de pan en doe er de couscous in als het water kookt. Zorg ervoor dat de zeef het water niet raakt.
  4. Doe de deksel op de pan en laat 15-20 minuutjes zachtjes doorkoken om de couscous te stomen
  5. Schep de couscous in een schaal of bord, roer even los en breng op smaak met peper, zout, olijfolie of andere kruiden (optioneel).

Tip: Ontsnapt er te veel stoom? Dek de pan af met een beetje aluminiumfolie!

Wellen (5 minuten)

Hoe maak je couscous snel en lekker klaar? Door het te wellen! Een snelle, foolproof methode voor een lekker bordje luchtige couscous. Zo bereid je het:

  1. Doe 100 ml water per persoon in een pan met deksel en breng aan de kook.
  2. Haal de pan van het vuur als het water kookt en voeg 75 gram couscous per persoon toe.
  3. Roer even door en doe de deksel op de pan.
  4. Laat de couscous nu 5 minuten staan met de deksel op de pan.
  5. Roer de couscous even los en breng op smaak met peper, zout, olijfolie of andere kruiden (optioneel).

Tip: Wil je nóg sneller wat op tafel hebben staan? Check dan onze kant-en-klare couscous. Die hoef je alleen maar even 2 minuutjes op te warmen in de pan of magnetron. Of je eet het gewoon zo uit de zak!

En hoe maak je couscous lekker?

Nu je weet hoe je couscous klaar maakt, is het tijd voor de volgende vraag: hoe maak je couscous lekker? Dat kan ook weer op meerdere manieren. Je kunt de couscous wellen of stomen in bijvoorbeeld gezouten water of bouillon. Maar je kunt ook ná de bereiding smaak toevoegen. Voeg dan wat olijfolie, citroensap of kruiden toe. Het smaakt heerlijk met wat ras el hanout, rozijnen, feta of verse kruiden als peterselie, basilicum of munt!

Bonus: onze Couscous Maroc is voorgekruid met een lekkere specerijenmix. Daarmee zet je in een handomdraai een lekker gerecht op tafel. Handig als je geen kruiden of andere smaakmakers in huis hebt of als je gewoon even écht wilt koken zonder gedoe.

Groentetajine met reuzenbonen en couscous
Groentetajine met reuzenbonen en couscous

3 lekkere makkelijke couscous recepten

Klaar om te keuken in te duiken en iets met couscous te maken? Mooi! Om je te inspireren hebben we een heleboel lekkere gerechten voor je ontwikkeld. Dit zijn onze 3 favorieten:

Snelle kip met ras el hanout en couscous
Hoe maak je couscous met kip? Nou, bijvoorbeeld met dit recept voor snelle kip met ras el hanout en couscous. Staat in 10 minuutjes op tafel. Hooguit een kwartier. Terwijl je de kip bakt met de voorgestoomde couscous, kook je namelijk de wortels en peultjes gaar. Simpel en snel.

Liever iets anders? Check dan ook 5x couscous met kip!

Groentetajine met reuzenbonen
En hoe maak je couscous met groenten? Ook dat is heel simpel: maak een tajine! Deze vegetarische groentetajine met reuzenbonen, bijvoorbeeld. Hierin stoof je de groenten lekker gaar en zacht in een smaakvolle saus. Lekker met de bite van couscous!

Geen fan van bonen? Laat je dan inspireren door deze 7 heerlijke recepten voor couscous met groente!

Pittige couscoussalade
Natuurlijk moet er ook een couscoussalade bij in dit lijstje met couscous recepten. En dan kunnen we simpelweg niet om deze pittige couscoussalade met ui, kidneybonen en fetakaas heen. Lekker spicy door de harissa en laag in calorieën. En door de bonen blijf je er lekker lang vol van zitten!

Nog meer inspiratie?

Er is natuurlijk nog veel meer te maken. Bekijk daarom snel onze lekkerste couscous gerechten voor het avondeten of check hier al onze couscous recepten!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe maak je couscous klaar?

Je kan op twee manieren couscous klaarmaken: stomen of wellen. Stomen doe je in een stoompan of met een bolzeef boven een pan met water. Het is dan in 15 tot 20 minuten klaar. Wellen is makkelijker en sneller. Hierbij breng je per 75 gram couscous ongeveer 100 ml water aan de kook. Als het kookt, draai je het vuur uit en laat je het 5 minuten staan met de deksel op de pan. Even los roeren en serveren maar!

Hoe maak je couscous lekker?

Je kunt op verschillende manieren couscous lekker maken. Je kunt het bijvoorbeeld wellen in bouillon. Op die manier nemen de bolletjes meer smaak op. Maar je kunt de couscous ook naderhand op smaak brengen. Meng er dan wat olijfolie doorheen. Eventueel met wat verse (of gedroogde) kruiden, rozijnen of feta. Wat je maar lekker vindt - en wat je maar hebt liggen!

Hoe maak je Marokkaanse couscous?

Marokkaanse couscous is gekruide couscous met Marokkaanse kruiden en specerijen. Denk aan komijnzaad, kaneel, nootmuskaat en koriander. Maar ook gedroogde gember en kurkuma kom je in veel Marokkaanse gerechten tegen. Roer ze na het bereiden door de couscous heen of voeg ze aan het water toe. Kan allebei. Serveer met groenten als courgette, wortel en pompoen!

Hoe maak je couscous salade?

Een couscoussalade maken is heel eenvoudig. Je hebt er alleen couscous en groenten voor nodig. Een dressing kan, maar hoeft niet. Qua ingrediënten kun je verder gebruiken wat je wil. Veldsla, courgette, paprika en ga zo maar door. Ook gedroogde perziken en pruimen doen het altijd goed. Voeg ook eens wat hazelnoten of pompoenpitjes toe en verkruimel er wat feta over. Zo je hebt alle texturen op je bord. Lekker makkelijk dus!