Hoe maak je couscous lekker klaar?

09 februari 2021

Hoe maak je couscous lekker klaar?

Couscous is de basis van veel gerechten uit de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken. Je maakt er bijvoorbeeld een heerlijke salade mee, een kruidige Marokkaanse tajine of je gebruikt het als vervanger van pasta. Want ook in de Italiaanse keuken komen we de kleine tarwebolletjes tegen! Het is een veelzijdig goedje dat lekker veel smaak op neemt en waarmee je heel veel verschillende gerechten kunt bereiden. Maar hoe maak je couscous klaar?

Hoe maak je couscous? 2 manieren

Couscous maken is super simpel ... en super snel! In veel gevallen is de couscous die je in de supermarkt koopt namelijk al voorgekookt. Koken hoeft dus niet meer. Om te garen hoeft het alleen lekker warm te worden en wat vocht (en smaak!) op te nemen. Paar minuutjes werk. Daarna heb je al een lekker pannetje couscous, klaar om te serveren. Maar hoe maak je couscous dan klaar? Traditioneel door te stomen, maar je kunt het ook even wellen. Dat is veel sneller!

Stomen (15-20 minuten)

Couscous stomen is de traditionele bereiding. Maar niet de snelste. Wil je je korreltjes toch op deze manier bereiden? Volg dan onderstaande stappen:

  1. Vul een pan waar een bolzeef in past voor de helft met water en breng aan de kook
  2. Meng de couscous met een scheutje water en wat olie in een schaal of bak (zo voorkom je dat de bolletjes tijdens het stomen aan elkaar blijven plakken)
  3. Hang de zeef in de pan en doe er de couscous in als het water kookt. Zorg ervoor dat de zeef het water niet raakt.
  4. Doe de deksel op de pan en laat 15-20 minuutjes zachtjes doorkoken om de couscous te stomen
  5. Schep de couscous in een schaal of bord, roer even los en breng op smaak met peper, zout, olijfolie of andere kruiden (optioneel).

Tip: Ontsnapt er te veel stoom? Dek de pan af met een beetje aluminiumfolie!

Wellen (5 minuten)

Hoe maak je couscous snel en lekker klaar? Door het te wellen! Een snelle, foolproof methode voor een lekker bordje luchtige couscous. Zo bereid je het:

  1. Doe 100 ml water per persoon in een pan met deksel en breng aan de kook.
  2. Haal de pan van het vuur als het water kookt en voeg 75 gram couscous per persoon toe.
  3. Roer even door en doe de deksel op de pan.
  4. Laat de couscous nu 5 minuten staan met de deksel op de pan.
  5. Roer de couscous even los en breng op smaak met peper, zout, olijfolie of andere kruiden (optioneel).

Tip: Wil je nóg sneller wat op tafel hebben staan? Check dan onze kant-en-klare couscous. Die hoef je alleen maar even 2 minuutjes op te warmen in de pan of magnetron. Of je eet het gewoon zo uit de zak!

En hoe maak je couscous lekker?

Nu je weet hoe je couscous klaar maakt, is het tijd voor de volgende vraag: hoe maak je couscous lekker? Dat kan ook weer op meerdere manieren. Je kunt de couscous wellen of stomen in bijvoorbeeld gezouten water of bouillon. Maar je kunt ook ná de bereiding smaak toevoegen. Voeg dan wat olijfolie, citroensap of kruiden toe. Het smaakt heerlijk met wat ras el hanout, rozijnen, feta of verse kruiden als peterselie, basilicum of munt!

Bonus: onze Couscous Maroc is voorgekruid met een lekkere specerijenmix. Daarmee zet je in een handomdraai een lekker gerecht op tafel. Handig als je geen kruiden of andere smaakmakers in huis hebt of als je gewoon even écht wilt koken zonder gedoe.

Groentetajine met reuzenbonen en couscous
Groentetajine met reuzenbonen en couscous

Lekkere makkelijke couscous recepten

Klaar om te keuken in te duiken en iets met couscous te maken? Mooi! Om je te inspireren hebben we een heleboel lekkere gerechten voor je ontwikkeld. Bekijk al onze couscous recepten of laat je verrassen door 7x onze favoriete couscous met groente. Lekker gevarieerd, altijd gezond en altijd makkelijk om te maken. Altijd goed.

Recente blogs

Ontdek onze recepten