Hoeveel gram couscous per persoon heb je nodig?

19 maart 2023 – Leestijd 3 minuten
546 Couscous Maroc Couscous met gestoofde zomergroente en labne

Daar sta je dan in de keuken. Pak couscous in de hand, pannetje kokend water op het vuur en dan vraag je jezelf ineens af hoeveel gram couscous per persoon je eigenlijk nodig hebt. Geen zorgen. Je bent niet de enige. We hebben er allemaal eens last van gehad. Dus daarom verlossen we je graag met het ultieme antwoord: gemiddeld kun je 75 gram couscous per persoon rekenen. Ongekookt. Maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan...

Gemiddeld 75 gram couscous p.p.

Gemiddeld zit je met 75 gram couscous per persoon altijd goed. De couscous neemt tijdens het koken namelijk nog wat vocht op en is daarom een iets zwaarder als het op je bord ligt. Met een hoeveelheid van 75 gram heb je na het koken een mooie hoeveelheid voor een gezonde en gebalanceerde maaltijd. Maar in sommige gevallen heb je net iets meer of minder nodig. Wanneer je ook voor kinderen opschept, bijvoorbeeld. Of wanneer er juist grote eters mee-eten!

Verschillende gerechten, verschillende hoeveelheden

Hoeveel gram couscous per persoon je nodig hebt, is ook afhankelijk van het soort gerecht dat je maakt. Serveer je het als bijgerecht bij bijvoorbeeld een Marokkaanse stoof of tajine? Dan is die 75 gram prima. Maar is het een belangrijk onderdeel van je gerecht, zoals in een couscoussalade of wanneer je gevulde groenten maakt? Dan kun je vaak wel iets meer rekenen om het gerecht voldoende body te kunnen geven.

FRANSE COUSCOUSSALADE MET GEROOKTE KIP EN PRUIMEN

Couscous afwegen & meten

Je weet nu hoeveel couscous je per persoon nodig hebt. Maar hoe weet je nu precies hoeveel 75 gram is als je zo’n pak in je hand hebt en er geen weegschaal in de buurt is?

  • Gebruik een maatbeker
    Ongekookte couscous in grammen staat nagenoeg gelijk aan milliliters water. 75 gram couscous komt dus ongeveer overeen met 75 ml water. Met een maatbeker kun je dat vervolgens heel eenvoudig afwegen.
  • Pak een koffiekopje
    In een normaal koffiekopje gaat ongeveer 100 gram ongekookte couscous. Perfect om je couscoussalade mee te maken dus. Of je vult ‘m gewoon voor driekwart. Dan weet je ook zeker dat je om en nabij de 75 gram couscous in je pannetje doet!
  • Reken om naar eetlepels
    Geen maatbeker en geen koffiekopje? Of vind je het gewoon makkelijker om de couscous met een lepel af te meten? Kan ook! Eén eetlepel couscous weegt ongeveer 15 gram. Je hebt dus 5-7 eetlepels couscous per persoon nodig voor een verantwoorde basis.

Tip: Parelcouscous afmeten is een eitje met onze builtjes. Je houdt dan gewoon 1 builtje per persoon aan!

En hoeveel water heb je dan nodig om couscous te maken?

Hoeveel water je nodig hebt om couscous te maken, is afhankelijk van de bereiding (daar lees je hier meer over). De couscous die je in de supermarkt koopt hoef je alleen maar even te wellen. Dat betekent dat je de couscous toevoegt aan kokend water en even afgedekt laat staan. Voor onze couscous heb je 100ml water per 75 gram ongekookte couscous nodig. Doe je het hele pak (275 gram) in één keer in de pan? Dan heb je 350-360 ml water nodig.

Couscous eten zonder af te wegen of te koken?

Daar hebben we bij Lassie ook wat voor! Namelijk Voorgestoomde Couscous. Deze hoef je alleen maar even op te warmen in de magnetron of eet je zelfs zo uit de zak. Eén verpakking bevat 200 gram gekookte couscous. Dat is precies voldoende voor 2 personen!

Lees verder: