Rijst met sperziebonen (top 10 recepten)

02 juli 2021 – Leestijd 3 minuten
Halfvolkoren Toverrijst Groene Bonenrijst Metgerookte Makreel

Knapperige sperziebonen en luchtige rijst. Gezonde groenten op een verantwoorde basis waarmee je een heleboel lekkere gerechten kunt maken. Zoveel dat je soms gewoonweg niet meer weet wat je moet koken vanavond. Wij gelukkig wel. Want we hebben een paar heerlijke recepten voor rijst met sperziebonen voor je ontwikkeld. En dit zijn onze 10 favorieten:

Rijst met sperziebonen en gehakt

Rijst met sperziebonen en gehakt. Altijd een succesvolle combinatie. Zeker deze ketjaprijst met kerriegehakt en boontjes. Vooral kinderen zijn er dol op. Serveer met seroendeng voor de crunch, frisse zoetzure komkommer en wat sambal als je van pittig houdt. Genieten.

Rijst met sperziebonen en kip

Rijst met sperziebonen en kip is ook echt zo’n gerecht dat je elke week wel kunt eten. In wat voor vorm dan ook. Je kunt er namelijk eindeloos mee variëren. Bij Lassie zijn we vooral gek op deze Thaise kipcurry met sperzieboontjes. Lekker, gezond en klaar in een kwartier!

Bonus: Ook dol op curry? Check dan ook deze 15 snelle & gezonde curry recepten!

Vegetarische rijst met sperziebonen

Ons favoriete vegetarische gerecht met rijst en sperziebonen is deze nasi goreng met tempeh crumble en sperzieboontjessalade. Leuk om te zeggen als je eters krijgt. Maar ondanks die naam is ‘ie gelukkig wel gewoon heel makkelijk te maken. Ook lekker met kip!

NASI GORENG MET TEMPEH CRUMBLE

Groene-bonenrijst

Hoeveel soorten groene bonen kun je kwijt in één gerecht? Antwoord: 3. Deze groene-bonenrijst met gerookte makreel (en een eitje) bevat namelijk sperziebonen, sojabonen en tuinbonen. Goed krachtvoer voor als je vanavond nog de sportschool in duikt!

Rijst met sperziebonen en saté

Bij rijst met sperziebonen denk je al gauw aan Indisch eten. En daarbij denk je dan weer al gauw aan saté. Vanaf nu hoef je in ieder geval niet meer voor naar de toko voor dat sateetje, want je maakt ‘m heel eenvoudig zelf met dit recept voor kipsaté met pindasaus en boontjes!

Rijst met sperziebonen en tomaat

Tomaatjes en sperziebonen zijn van zichzelf al een heerlijke combinatie, maar tel daar ook nog kruidenboter en zachte zalm bij op en je hebt direct je nieuwe favoriete gerecht met vis te pakken. Benieuwd? Check dan snel onze zalm met kruidenboter en tomaat uit de oven!
Tip: We moeten vaker vis eten. En dat lukt een stuk beter met deze inspiratie voor rijst met vis!

ZALM MET KRUIDENBOTER EN TOMAAT

Varkensreepjes met sperzieboontjes

Een lekker snel gerecht, deze varkensreepjes met sperziebonen. 15 minuutjes. Hooguit. En je hebt er niet veel voor nodig. Met een varkensschnitzel, sperziebonen en smaakmakers als sojasaus, knoflook, ui en sesamzaadjes ben je er al bijna. Ook lekker met garnalen!

Rijst met sperziebonen en champignons

Gezond, gebalanceerd en laag in calorieën. Dat is deze rundertartaar met gebakken champignons, tomaatjes en toverrijst. Oh, en sperziebonen niet te vergeten. Een lekker makkelijk gerecht voor het hele gezin en met maar weinig afwas. Dat scheelt weer!

Pittige kabeljauw met limoen uit de oven

Deze pittige kabeljauw met limoen uit de oven is zo’n gerecht waar je gewoon blij van wordt. Met rode chilipeper, groene bonen en gele courgette is het een feestje op je bord … en in je mond! Want dit gerecht met vis, rijst en sperziebonen smaakt ook nog eens heel erg goed!

Nog meer recepten met sperziebonen?

Staat jouw favoriet er niet tussen? Check dan al onze recepten met sperziebonen. Niet alleen met rijst, maar ook met een gezonde basis van bijvoorbeeld couscous, quinoa of bulgur. Daar zit altijd wel wat tussen waar je net zin in hebt. Van salade tot stoof en met vis, vlees of lekker vegetarisch. Altijd lekker, gezond en zonder gedoe op je bord. Altijd goed. Bekijk ze allemaal en laat je inspireren!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoeveel sperziebonen per persoon?

Hoeveel sperziebonen je per persoon moet rekenen is afhankelijk van je gerecht. Een normale portie voor een volwassene is ongeveer 200 tot 250 gram. Maar serveer je er ook nog andere groenten bij? Dan kun je iets minder van de groente gebruiken. In onze recepten staat aangegeven hoeveel je er precies van nodig hebt. Iets meer of minder mag natuurlijk altijd!

Hoeveel rijst voor 4 personen?

Gemiddeld rekenen we 75 gram rijst per persoon. Voor 4 personen is 300 gram dus een mooie gezonde basis. Let op: we hebben het hier wel over ongekookte rijst. Tijdens het koken neemt de rijst namelijk nog heel wat van het kookvocht op. Daardoor wordt het wel 2-3 keer zo zwaar. Daar heb je vaak wel genoeg aan!

Wat kun je maken met kip, rijst en sperziebonen?

Je kunt een heleboel verschillende gerechten maken met kip, rijst en sperziebonen. Eén van de meest populaire recepten is nasi met kipsaté en boontjes. Een snelle roerbakschotel die altijd in de smaak valt. Maar een kipshoarma met tzatziki doet het ook goed bij sperziebonen. Net als een Thaise kipcurry en kip kerrie trouwens!

Welke recepten met rijst en sperziebonen zijn vegetarisch?

Eet je vegetarisch? Ook dan kun je alle kanten op met rijst en sperziebonen. Maak bijvoorbeeld eens een snelle wok met tofu. Ga voor een stevige rijstsalade met andere groene groenten. Of serveer de boontjes met vegetarische rendangballetjes. En wat dacht je van een groentecurry? Ook hartstikke lekker.