Zo maak je Mexicaanse rijst (+3 recepten)
Mexicaanse rijst is een lekker bijgerecht dat veel gegeten wordt bij nacho’s, quesadilla's, chili of andere gerechten uit de Mexicaanse keuken. Het staat ook wel bekend als Spaanse en zelf noemen de Mexicanen het liever rode rijst. Maar wat is Mexicaanse rijst eigenlijk? En belangrijker nog, hoe kun je het zelf maken? Daar geven we bij Lassie graag antwoord op en we doen er ook meteen 3 recepten bij voor wat extra inspiratie!
Wat is Mexicaanse rijst?
Mexicaanse rijst is eigenlijk gewoon rijst met kruiden en andere smaakmakers. Het is dus geen rijstsoort, maar een echt gerecht dat je kunt serveren met groenten en een stukje vlees of vis. Kortom, een veel gebruikte manier om rijst lekker te maken en wat meer body te geven. En het mooiste? Je hoeft helemaal geen keukenprins of -prinses te zijn om je rijst om te toveren tot Mexicaanse rijst. Het is zo gepiept!
Zo maak je Mexicaanse rijst
Je kunt op heel veel manieren Mexicaanse rijst maken. Iedereen heeft zo z’n eigen recept. Desalniettemin zijn er toch een aantal ingrediënten die er eigenlijk altijd wel inzitten. Dit heb je in ieder geval nodig voor 4 personen:
- 300 g Lassie Toverrijst
- 2 el (olijf)olie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 200 ml tomatenblokjes op sap of gezeefde tomaten (tomato frito)
- 400 ml water of bouillon
- zout en peper
De bereidingswijze is heel simpel. Eerst snipper je de ui en de knoflook. Vervolgens verhit je een scheutje olie in een pan en fruit je de ui en knoflook even aan. Als de ui glazig is en de knoflook geurt, voeg je de rijst toe en bak je die nog heel even mee. Vervolgens voeg je de tomaten en 400 ml water of de bouillon toe en laat je het geheel zo’n 10 tot 15 minuutjes zachtjes pruttelen. Proef af en toe even of de rijst gaar is, breng het eventueel op smaak met zout en peper en serveren maar!
Extra opties
Met bovenstaand Mexicaanse rijst recept maak je een basisversie. Een heerlijke basisversie. Dat wel. Maar je kunt er nog veel meer lekkere dingen aan toevoegen om er écht je eigen draai aan te geven. Bak bijvoorbeeld een chilipepertje of een theelepeltje komijnzaad mee met de ui en knoflook, voeg op het eind wat koriander of peterselie toe of laat eens wat kidneybonen of maïs uit blik uitlekken en verwarm ze de laatste 3-4 minuten mee voor wat extra veggies. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Mexicaanse recepten met rijst
Zo. Nu weet je hoe je Mexicaanse rijst moet bereiden en hoe je dat recept nóg lekkerder maakt. Tijd om die kennis in de praktijk te brengen! Om je een beetje op weg te helpen en er zeker van te zijn dat je vanavond iets lekkers en gezonds op tafel zet, hebben we alvast 3 van onze favoriete recepten op een rijtje gezet. Laten we die dus snel bekijken. Arriba!
Mexicaanse burritobowl (kidsproef)
Zeg je Mexico, dan zeg je burrito. Wij maken er echter een gezellige burritobowl van met rijst. Toverrijst óf die Mexicaanse rijst, natuurlijk. Deze kindvriendelijke bowl zit daarbij boordevol paprika, maïs en een bonenmix met kidney-, lima- en black eyed bonen. Lekker met wat ijsbergsla en guacamole!
Mexicaanse rijstschotel
Zeg nou zelf, waarin komt die rode rijst beter tot z’n recht dan in een Mexicaanse rijstschotel! Met een lekkere melange van paprika, doperwt, maïs en cherrytomaatjes zit deze schotel tjokvol groenten. Daar doen we dan nog lekker wat kaas bij en lange plakken komkommer voor een beetje frisheid. Smullen maar!
Mexicaanse saffraanrijst met mosselen
Het recept voor Mexicaanse saffraanrijst met mosselen maakt al gebruik van Mexicaanse rijst. Maar dan voegen we daar de extra smaak van chorizo, paprika en saffraan aan toe. Tel daar wat mosselen bij op en je weet het: dat gaat lekker worden. En het wordt nog beter wat met garnalen tussen de mosselen en rijst!