Lassie’s lekkerste herfstrecepten
De R zit alweer een tijdje in de maand. De blaadjes kleuren geel of oranje en vallen langzaam naar beneden. De dagen worden korter, kouder en natter. Voor de meesten is dat het teken dat we weer goed voor onszelf moeten zorgen. En hoe doe je dat beter dan met gezonde gerechten vol met verse seizoensgroenten? Juist. En daarom vind je hier Lassie’s lekkerste herfstrecepten: gezond, gevarieerd en zonder gedoe op tafel!
Pompoenschotel
Bovenaan ons lijstje met herfstrecepten prijken natuurlijk gerechten met de koningin van de herfst in de hoofdrol: de pompoen! En onze favoriet? Dat moet wel de deze herfstschotel met pompoen en blauwe kaas zijn. Hartverwarmend lekker. Het najaar op je bord. Geen fan van blauwe kaas? Of meer zin in iets als een Thaise soep of curry? Bekijk dan al onze pompoen recepten en laat je inspireren!
Paddestoelenrisotto
Zeg je herfst, dan zeg je paddenstoelen. En zeg je paddenstoelen, dan zeg je risotto. Vandaar dat deze paddenstoelenrisotto met spekjes niet mag ontbreken tussen onze herfstrecepten. Perfect voor een romantisch avondje op de bank. Even lekker Netflixen onder een dekentje. Dat is herfst in een notendop. Check ook gerust onze andere recepten met paddenstoelen voor nog meer lekkere ideeën!
Geroosterde wortelen
Hoewel ze praktisch het hele jaar door te verkrijgen zijn, komen recepten met wortelen of penen in de herfst het best tot hun recht. Helemaal als je ze roostert. Dan krijg je namelijk die typische, lichtzoete smaak misschien wel het best naar boven. Bovendien zijn geroosterde wortelen ontzettend makkelijk om te maken; je hebt alleen een oven, olie, kruiden en wat geduld nodig. De geroosterde groenten met halloumi is duidelijk onze herfstfavoriet!
Herfstrecepten met kaneel
Oké, kaneel is geen groente. Maar je kunt in deze tijd van het jaar simpelweg niet om koken met kaneel heen. Het is een smaakmaker in veel herfstrecepten, maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken bij het maken van een lekker dessert (of in je warme chocomel). Hoe dan ook, van al onze recepten met kaneel is er één die we in de herfst niet kunnen weerstaan: gestoofde kippendij met tutti frutti, rode kool en kaneel. Yummy!
Spruitjesstoof
Spruiten zijn echte herfstgroenten. Misschien niet direct iedereens favoriet, maar je kunt er meer mee dan standaard koken of roosteren. In deze groentestoof met spruitjes en hazelnoten krijgen ze bijvoorbeeld een heerlijke zoete smaak mee dankzij de combinatie van honing en tijm. Nog zo’n klassieke herfstcombinatie. Je kunt natuurlijk ook altijd ook één van de overige spruitjes recepten proberen!
Bietensalade
Herfstrecepten draaien om zachte, aardse smaken. Smaken zoals die van de rode biet. Je kunt bietjes natuurlijk koken om er een stamppot van te maken, gebruiken in een stoofschotel, lekker roosteren óf verwerken in een herfstsalade als de kabeljauw met bietensalade en dille-yoghurt. En anders kies je een ander lekker bietjes recept uit om vanavond te serveren!
Geroosterde herfstgroenten
Van knolselderij tot pompoen, spruitjes, wortelen en bieten … al die herfstgroenten kun je ook heel goed roosteren. Niet gek dus dat geroosterde groenten uit de oven ook echt behoren tot de lekkerste herfstrecepten. Deze traybake met herfstgroenten, walnoten en bulgur is er zo één. Lekker, gezond én makkelijk om te maken. Schep je groenten om met wat olie en kruiden, schuif alles in de oven en zet je bordjes maar vast klaar!
Herfstrecepten met vis
Een stukje kabeljauw is lekker met bietensalade, maar je kunt vis ook serveren met gegrilde groenten! Dat gaat wat sneller dan roosteren in de oven en geeft ook zo’n lekkere, stevige smaak die perfect past bij de tijd van het jaar. Deze voorgestoomde couscous met gegrilde courgette en kabeljauwfilet in vadouvansaus is bijvoorbeeld al in 20 minuten klaar. De perfecte maaltijd voor als je verkleumd thuis komt vanuit je werk!
Inspiratie voor lekkere & gezonde herfstrecepten
Zo. Nu heb je vast wel genoeg inspiratie opgedaan om een paar bijzondere herfstrecepten uit te gaan proberen en vandaag nog een gevarieerde, lekkere én gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ga je voor een stoofschotel, herfstsalade, geroosterde groenten of een grote pan soep? Wij zijn hartstikke benieuwd!