2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Paddenstoelen bakken: tips & recepten

26 jun. 2024 – Leestijd 3 min

Wéér van die zompige champignons? Not anymore. Met onze handige tips en een foolproof stappenplan leer je namelijk paddenstoelen bakken als een pro. Kun je vanavond meteen één van onze recepten met gebakken paddenstoelen proberen!

696 Lassie Orzo Orzotto paddenstoelen gorgonzola en salie

5 tips voor goed gebakken paddenstoelen

Met deze tips kun je wél lekkere paddenstoelen bakken:

  • Snijd of scheur je paddenstoelen niet te klein. Tijdens het bakken laten ze namelijk heel wat vocht los en krimpen ze behoorlijk. En je wilt natuurlijk niet met paddenstoelenkruimels achterblijven.

  • Zet het vuur hoog. Die champignons of oesterzwammen moeten namelijk hun water verliezen om lekker knapperig te worden en dat lukt simpelweg niet met een laag vuurtje.

  • Gebruik genoeg vet. Wil je die lekkere bruine randjes aan je paddenstoelen hebben, bak ze dan in een flink wat olie of boter. Voeg eventueel wat extra toe als ze al hun vocht hebben verloren.

  • Bak je paddenstoelen in porties. Zeker als je er veel hebt. Om goed te kunnen bakken, is het namelijk belangrijk dat iedere paddenstoel contact maakt met de pan. Anders gaan ze door het vocht eerder stoven en daar worden ze niet echt crispy van.

  • Wacht met smaakmakers toevoegen. Als je meteen zout toevoegt, worden ze taai en slap. Je kan daarom beter wachten tot ze hun vocht kwijt zijn en mooi bruin kleuren voor je zout, peper en andere kruiden erbij doet.

Paddenstoelen bakken in 5 stappen

Paddenstoelen bakken is gelukkig best makkelijk. Zo komt het altijd goed:

  1. Maak de paddenstoelen schoon. Er kan soms nog wat grond aan zitten, dus veeg met een borsteltje of keukenpapiertje het vuil eraf. Houd ze niet onder de kraan, want dan zuigen ze zich vol met water. Dat wil je niet.

  2. Zet een grote pan op hoog vuur en verhit een goede scheut olie. Als het goed heet is, doe je je paddenstoelen in de pan.

  3. Bak de paddenstoelen bruin. Voor champignons duurt dat ongeveer 4-5 minuten. Oesterzwammen hebben vaak wat langer nodig: 5-8 minuten. Roer je paddenstoelen pas door op het moment dat ze bruin beginnen te kleuren. Niet eerder.

  4. Zijn je paddenstoelen bijna helemaal goudbruin? Aan alle kanten? Dan breng je ze nog even op smaak met zout, peper en kruiden als peterselie, tijm of rozemarijn toe. Op die manier houden ze namelijk die vlezige bite. Ook lekker: een extra klontje boter en wat gehakte knoflook!

  5. Serveer en eet smakelijk!

3 recepten met gebakken paddenstoelen

Je kunt nu paddenstoelen bakken als een sterrenchef. Soort van. Tijd om de keuken in te duiken en de proef op de som te nemen met deze 3 lekkere, gezonde en makkelijke recepten!

Risottorijst - Paddenstoelenrisotto met spekjes

Paddenstoelenrisotto met spekjes

Gebakken paddenstoelen passen perfect bij een smeuïge risotto. Ze zorgen namelijk voor een stevige bite en geven het gerecht zo wat meer body. Heerlijk met wat krokante spekjes en Parmezaanse kaas!

Bekijk het recept

716 Lassie volkoren orzo orzo courgette rode pesto oesterzwammen liggend beeld

Volkoren orzo met courgette, rode pesto en krokante oesterzwammen

Benieuwd hoe het staat met je skills? Maak dan eens dit recept waarbij je krokante oesterzwammen serveert op een bedje van orzo, courgette en rode pesto. De ultieme test. Maar natuurlijk ook gewoon heel lekker.

Bekijk het recept

431 Halfvolkoren Toverrijst Gehaktballetjes en champignons in tomatensaus kp

Gehaktballetjes met champignons in tomatensaus

Benieuwd hoe het staat met je skills? Maak dan eens dit recept waarbij je krokante oesterzwammen serveert op een bedje van orzo, courgette en rode pesto. De ultieme test. Maar natuurlijk ook gewoon heel lekker.

Bekijk het recept

En nog meer inspiratie…

Vaker paddenstoelen bakken? Check dan ook 7x paddenstoelen risotto met portbello, champignons of een wilde paddenstoelenmix. Of bekijk al onze paddenstoelen recepten en ontdek dat ene gerecht wat je elke week wel op tafel kan zetten!