2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Is granaatappel gezond?

25 sep. 2023 – Leestijd 3 min

Probeer je wat af te vallen? Of let je gewoon een beetje op je voeding en ben je een recept tegengekomen met granaatappelpitjes? Dan wil je vast weten of een granaatappel gezond is. Daar geven we je graag antwoord op. Inclusief 5 recepten en handige tips!

Couscous Gebakken Schol Rode Ui Granaatappelsaus

Wat is een granaatappel eigenlijk?

Een granaatappel is een stuk fruit die van oorsprong uit Iran komt. Vandaar dat je ‘m ook terugvindt in gerechten uit het Midden-Oosten. Je kunt er de zoetzure pitten van eten of het sap van drinken. Maar in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is het eigenlijk helemaal geen appel. Het is eerder een bes of vrucht!

Is granaatappel gezond?

Een granaatappel is zeker gezond! De pitjes en het sap zitten namelijk bomvol vitamines en mineralen. Er zit vooral veel vitamine B6, vitamine K en koper in. Daarmee zorg je onder andere voor een goede weerstand, een goede bloedstolling en stevige botten. Je kunt dus zeker een paar granaatappelpitjes door je salade mengen of over je toetje strooien!

Voedingswaarde

Liever kijken of granaatappel gezond is aan de hand van de voedingswaarde? Dat kan ook. Per 100 gram bevat een granaatappel:

  • Energie 91 kcal
  • Vetten 1,0 g
    waarvan verzadigd 0,3 g
  • Koolhydraten 17 g
    waarvan suikers 12 g
  • Vezels 3,4 g
  • Eiwitten 1,0 g
  • Zout 0 g

Goede vervangers

Granaatappelpitjes hebben een beetje een zoetzure smaak. Als je ze niet in de supermarkt kunt vinden, dan kun je ze ook vervangen door bijvoorbeeld rozijnen. Gedroogde dadels, pruimen of abrikozen in kleine stukjes doen het ook altijd goed. Maar let wel op: deze bevatten allemaal wel een stuk meer suikers dan een granaatappel!

Tip: zo moet je een granaatappel ontpitten

Als je al eens een granaatappel hebt gekocht, dan weet je het: het is een heel karwei om die granaatappelpitjes eruit te krijgen. Rol de granaatappel daarom eerst stevig over het aanrecht. Zo komen de pitjes vast wat losser te zitten. Snijd de vrucht daarna horizontaal doormidden en sla met een lepel op de achterkant terwijl je er een beetje in knijpt. Zo vliegen die pitjes er makkelijk uit!

5 gezonde recepten met granaatappelpitjes

Granaatappelpitjes over? Probeer dan eens één van deze recepten:

554 Voorgestoomde Bulgur Libanese peterselie tabouleh en granaatappelpitjes

Peterselie tabouleh met granaatappelpitjes

Tabouleh is een salade uit de Libanese en Syrische keuken. Meestal wordt het geserveerd als bijgerecht. Maar in dit tabouleh recept met halloumi, kikkererwten en granaatappelpitjes maken wij er graag een complete maaltijd van!

667 Tovrerijst Gevulde courgette garnalenrijst knoflookyoghurt

Gevulde courgette met garnalenrijst en knoflookyoghurt

Indruk maken op je date of schoonfamilie? Maak dan deze gevulde courgette met garnalenrijst en knoflookyoghurt. Een lekker recept voor op de bbq of uit de oven en met heel veel verschillende smaken. Succes gegarandeerd!

Gele Rijst Shanghai Paksoi En Cashewnoten

Gele rijst met Shanghai paksoi en cashewnoten

Deze gele rijst met Shanghai paksoi en cashewnoten

is niet alleen vega en lekker snel klaar, maar is ook nog eens een feestje op je bord. Zeker met de kleurrijke granaatappelpitten. Ook lekker met wat extra shichimi togarashi!

Couscous Gebakken Schol Rode Ui Granaatappelsaus

Gebakken schol met granaatappelsaus en couscous

Zelf je vis paneren? Tuurlijk! Waarom niet? In dit recept voor gebakken schol met granaatappelsaus en couscous

paneren we de scholfilets namelijk gewoon in wat havermout. Is nog gezond ook. Heerlijk met saus van granaatappelsap!

Pandanrijst Extra Vezels Shoarma Bowl Met Aubergine En Tihini Yoghrt

Pandanrijst met shoarma, auberginereepjes en tahini-yoghurt

Een lekker bordje homemade comfort food voor op de zaterdagavond. Daar is deze pandanrijst met shoarma, auberginereepjes en tahini-yoghurt perfect voor. Lekker kruidig, klaar in 20 minuten en stiekem ook boordevol groenten. Wat wil je nog meer?

Nog gezonde recepten met granaatappel?

Staat je favoriet er niet tussen? No sweat! We hebben nog veel meer granaatappel recepten voor je ontwikkeld. Van salade tot stoofschotel. Bekijk ze allemaal en laat je verrassen!