2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Is quinoa gezond?

3 feb. 2024 – Leestijd 3 min

Is quinoa gezond? Jazeker! Quinoa zit namelijk bomvol vezels, eiwitten, vitamines én mineralen. Dus eigenlijk alles wat je nodig hebt. Maar hoe gezond is dit superfood nu echt? En hoeveel quinoa per persoon heb je nodig?

605 Voorgestoomde Quinoa Quinoa goreng tempeh pindadressing

Hierom is quinoa gezond

Quinoa zit boordevol goede voedingsstoffen:

  1. Eiwitten
    Quinoa staat vooral bekend als eiwitbron. En terecht, want in vergelijking met granen als rijst of couscous bevat het vaak veel meer eiwitten die zorgen voor sterke spieren en extra energie. Bovendien is het zo’n beetje het enige plantaardige product dat alle essentiële aminozuren bevat. Ideaal dus als je minder of geen vlees wil eten!
  1. Vezels
    Met ruim 7 gram vezels per 100 gram kun je quinoa behoorlijk vezelrijk noemen! En die vezels zijn belangrijk voor je lichaam. Ze verminderen bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten. Maar ze zijn vooral goed voor je darmen en voor je spijsvertering en ze geven je lang een verzadigd gevoel. Je blijft er dus lang vol van zitten. Scheelt weer snacken!
  1. B-vitaminen
    Quinoa bevat een hele bups aan vitamine B. Het zit bijvoorbeeld vol vitamine B1 (essentieel bij de stofwisseling en goed voor je hart) en vitamine B11 (nodig voor de groei en een goede werking van het lichaam). Maar ook vitamine B2, B5 en B6 komt relatief veel voor in quinoa. En die helpen je onder andere je energieniveau op peil te houden!

  2. IJzer
    Ook niet onbelangrijk: de kleine zaadjes zijn een goede bron van ijzer. Je lichaam heeft ijzer nodig om zuurstof door het bloed te kunnen vervoeren en energie te kunnen produceren. Bij te weinig ijzer in het bloed ben je snel moe, wordt je huid bleek en krijg je last van rusteloze benen. Hartstikke belangrijk dus!

  3. Magnesium
    Er zit veel magnesium in quinoa. Die stof helpt onder andere bij de vorming van botten en is belangrijk voor een goede werking van je spieren. Het zorgt voor energie, maar helpt ze vooral goed ontspannen. Daardoor krijg je minder spierkrampen en profiteer je vaak van een betere nachtrust!

Hoeveel quinoa per persoon?

Gemiddeld heb je ongeveer 75 gram quinoa per persoon nodig. Maar dat hangt wel een beetje af van het gerecht. Als basis van een salade kun je bijvoorbeeld wat meer gebruiken om er een vullende maaltijd van te maken. Voor iets als een quinoaburger gebruik je dan weer wat minder. Check dus vooral even het recept (als je die hebt).

3 gezonde quinoa recepten

Van een eiwitrijke maaltijd tot frisse salade die je kunt eten als lunch op je werk. Maar altijd lekker, makkelijk te maken en natuurlijk gezond. Laat je inspireren!

3 Kleuren Quinoa Kleurige Quinoa Met Braziliaanse Vis

Kleurige quinoa met Braziliaanse vis

Naar de gym vanavond? Of kom je net van de sportschool af? Maak dan eens onze kleurige quinoa met Braziliaanse vis. Een gezond recept met 3 kleuren quinoa en kabeljauwfilet in een spicy tomatensaus waarmee je een heleboel eiwitten binnen krijgt. Ook te maken in de oven!

595 Voorgestoomde quinoa Voorgestoomde quinoa gekarameliseerde witlof ham gember

Voorgestoomde quinoa met gekaramelliseerde witlof, ham en gember

Geen tijd om te koken? Zet dan eens deze voorgestoomde quinoa met gekaramelliseerde witlof, ham en gember op tafel. Klaar in nog geen kwartiertje, lekker laag in calorieën en dankzij de combinatie van basilicum en gember wel gewoon bomvol smaak. Win-win-win.

Quinoa Builtje Quinoasalade Met Courgette En Tomaat

Quinoasalade met courgette en tomaat

Een salade mag natuurlijk niet ontbreken. Wij maken graag deze vegetarische quinoasalade met courgette en tomaat. Daar heb je namelijk maar weinig voor nodig en je kunt hem goed bewaren of meenemen naar je werk. Ook lekker met een blikje tonijn voor de extra eiwitjes!

Nog meer inspiratie nodig?

Nog meer ideeën nodig voor het avondeten? Hebben we voor je. Check bijvoorbeeld deze 15 lekkere quinoa gerechten, laat je verleiden door de 8 lekkerste quinoa salades van Lassie of bekijk voor wat extra inspiratie ons lijstje met 10x een quinoa recept (vegetarisch)!