2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Hoe moet je tomaten bewaren?

10 jun. 2025 – Leestijd 3 min
30 Risottorijst Risotto met gambas spinazie en tomaat nieuw

Tomaten bewaren doe je het best op een koele, droge en donkere plek met kamertemperatuur. Niet in de koelkast, niet in het volle zonlicht en het liefst ook niet bij andere groenten of fruit. Maar hoe lang kun je tomaten bewaren? En kun je ze ook invriezen?

Moet je tomaten bewaren in de koelkast?

Nee, je kan tomaten beter niet bewaren in de koelkast. In de koelkast verliezen tomaten hun smaak. Ze drogen uit en worden een beetje melig. Dat wil je niet. Je kan ze dus beter op een koele, droge en donkere plek bewaren waar het tussen de 12 en 20 °C is. Denk aan de voorraadkast, in de kelder of in de bijkeuken. Daar blijven ze vaak het langst goed!

Leg tomaten daarbij niet naast andere groenten. Tomaten geven namelijk veel ethyleen af. Andere groenten en fruit rijpen en/of bederven daardoor sneller. Een komkommer wordt bijvoorbeeld snel slap van ethyleengas. Wortels krijgen er een bittere smaak door. En broccoli verkleurt!

Let op: je moet wel gesneden tomaat bewaren in de koelkast!

Heb je een tomaat in plakjes of blokjes gesneden en wil je die bewaren? Dan moet je die gesneden tomaat wél bewaren in de koelkast. Gesneden tomaten zijn namelijk een stuk gevoeliger voor bacteriën en schimmels dan hele tomaten. De koude temperatuur in de koelkast zorgt er dan voor dat ze minder snel bederven.

Tip: Doe de gesneden tomaat in een goed afgesloten bakje, zakje of potje voordat je ze in de koelkast zet. Pak de snijkant van een halve tomaat in met vershoudfolie of leg het snijvlak met de open kant op een bordje. Op die manier komt er minder lucht bij en droogt je tomaat minder uit.

Kun je tomaten invriezen?

Ja, je kunt tomaten invriezen. Zowel hele tomaten als gesneden tomaten. Maar na het ontdooien worden ze wel zacht en papperig. Qua structuur zijn ze dus niet zo lekker meer. Zeker niet als je ze rauw wil gebruiken voor in een salade of op een broodje. Maar je kunt ze nog wel prima gebruiken voor in een saus, stoofschotel of soep!

Hoe lang kun je tomaten bewaren?

Zo lang blijven tomaten goed:

  • hele tomaten op een koele, donkere plek: 4-7 dagen
  • gesneden tomaten in de koelkast: 1-2 dagen
  • tomaten in de vriezer: 6-12 maanden (heel) of 3 maanden (gesneden)

Weet je niet zeker of je tomaten nog goed zijn? Kijk en ruik! Zachte tomaten met een rimpelige schil zijn overrijp, maar kun je nog wel gebruiken in een soep of saus. Tomaten met een zure geur, een slijmerige textuur of witte plekjes kun je beter weggooien.

3 recepten met overgebleven tomaat

Tomaten over? Deze 3 makkelijke recepten kun je er vaak nog wel mee maken. Gezond, lekker en duurzaam!

30 Risottorijst Risotto met gambas spinazie en tomaat nieuw

Risotto met gamba’s en spinazie

Heb je nog een paar verse tomaten liggen? Snijd ze dan in kleine stukjes en maak deze risotto met gamba’s en spinazie. Een luxe gerecht waar je gegarandeerd van geniet. Ook lekker met mosselen of kip!

Basmati Extra Tomatencurry Met Eieren

Tomatencurry met eieren

Deze tomatencurry met eieren maak je eenvoudig met tomaten uit de voorraadkast of uit de vriezer. Je gebruikt ze namelijk voor een kruidige saus met ook gember, kerrie en garam masala. Gebakken uitjes erover en genieten maar.

Zilvervliesrijst Verse Tomatensoep Met Zilvervliesrijst

Verse tomatensoep met zilvervliesrijst

Een restje tomaten is perfect om soep mee te maken. Bij Lassie maken we bijvoorbeeld graag deze verse tomatensoep met zilvervliesrijst. Heerlijk met basilicum en bosui voor een frisse touch!

Nog meer inspiratie nodig?

Je kan bijvoorbeeld ook tomatenrijst maken met die overgebleven tomaat. Of check één van al onze andere tomaten recepten. Zit altijd wel iets bij waar je zin in hebt!