2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Eiertest: zo weet je of je eieren nog goed zijn

30 jun. 2022 – Leestijd 3 min
593 Voorgestoomde quinoa Linzenquinoa champignons avocado eitje

Eieren. Je kunt ze op allerlei manieren bereiden en voor allerlei recepten gebruiken. Lekker veelzijdig dus. Maar soms weet je niet of ze nog houdbaar zijn. Je hebt ze vers gekocht of bijvoorbeeld verpakking met houdbaarheidsdatum al weggegooid. Hoe weet je dan of je eieren nog goed zijn?

Hoe weet je of eieren nog goed zijn?

Met een eiertest kun testen of je eieren nog goed zijn. Voor de test vul je een kommetje of glas met genoeg koud water om het ei helemaal in onder te kunnen dompelen en nog wat extra. Leg vervolgens het ei voorzichtig in de kom met water en wacht af wat er gebeurt.

Wanneer zijn mijn eieren nog goed?

Eierschalen laten een klein beetje lucht door. Hoe ouder een ei is, hoe meer lucht er dus in het ei zit en hoe makkelijker het ei blijft drijven als je het in het kommetje met water legt. Dit is wat er kan gebeuren tijdens de eiertest (en hoe je dus kunt zien of je eieren nog goed zijn):

 • Het ei zakt naar bodem
  Zakt het ei meteen naar de bodem? Dan zit er nog amper lucht in en heb je dus te maken met een vers ei. Die kun je prima gebruiken om bijvoorbeeld een gepocheerd ei van te maken!

 • Het ei ligt schuin omhoog op de bodem
  Ligt het ei wel op de bodem, maar gaat er één kant schuin omhoog? Dan is het ei 1 tot 2 weken oud. Je kunt deze eitjes gerust koken of gebruiken om een lekkere omelet van te bakken.

 • Het ei staat rechtop
  Zinkt het ei, maar staat het vervolgens rechtop? Dan is je eitje 2 tot 4 weken oud. De houdbaarheid van een ei is ongeveer 4 weken, dus je moet wel een beetje opschieten als je ‘m nog op wilt eten!

 • Het ei blijft drijven
  Blijft je ei drijven? Dan zit er zoveel lucht in dat je wel kunt stellen dat het ei ouder is dan 4 weken. Grote kans dat deze eieren dan bedorven zijn. Je kunt ze dan dus beter niet meer eten…

Ook zo kun je checken of je eieren nog goed zijn

Geen water tot je beschikking? No worries. Breek je ei dan in een kommetje en kijk even goed naar hoe het eruit ziet. Het ei is vers als de eierdooier er stevig uitziet en het eiwit dik en slijmerig is. Loopt de dooier een beetje uit het midden loopt en is het eiwit ook wat vloeibaarder? Dan is het wat ouder, maar kun je het nog prima eten. Het ei is niet meer goed als het eiwit waterachtig is.

Bijzondere recepten met ei

Test gedaan en zijn je eieren nog goed? Mooi! Dan kun je er iets lekkers mee maken. Probeer bijvoorbeeld een van onze 10 favoriete recepten voor rijst met ei of ga voor één van deze andere, bijzondere recepten met eieren:

96 Risotto Risottomuffins courgette NIEUW

Risottomuffins met courgette

Deze risottomuffins met courgette zijn een handige en gezonde snack voor tussendoor, maar doen het ook heel goed als hapje voor bij de borrel. Lekker met een tomatensaus!

593 Voorgestoomde quinoa Linzenquinoa champignons avocado eitje

Linzenquinoa met champignons, avocado en ‘n eitje

Een lekker vegetarisch gerecht dat je in nog geen kwartier op tafel kan zetten, deze linzenquinoa met champignons, avocado en ‘n eitje. Bomvol eiwitten, dus goed voor na het sporten!

617 BIO Couscous Geroosterde asperges beenham frisse kruidencouscous

Geroosterde asperges met beenham en frisse kruidencouscous

Dit recept voor geroosterde asperges met beenham en een frisse kruidencouscous maken we een klassieke combi van asperges met ham en ei … maar dan net even anders. Succes gegarandeerd!

Zijn ook de rest van je eieren nog goed? Check dan al onze ei recepten voor nog meer lekkere, gezonde én makkelijke gerechten!