2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Duurzaam koken: zo doe je dat

9 jun. 2025 – Leestijd 3 min
237 Aubergine gevuld pilav

Wil je minder vlees eten, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of zoek je inspiratie voor het avondeten? Check dan deze praktische tips en smaakvolle recepten die je helpen om stap voor stap minder vlees te eten. Lekker, makkelijk en gezond!

1. Doe duurzame boodschappen

Duurzaam koken begint bij de boodschappenlijst. Bij producten met minimale impact op het milieu. Op deze manier doe je duurzame boodschappen:

  • Koop groenten uit het seizoen
    Voor seizoensgroenten is minder energie nodig. En koop je groenten van Hollandse bodem, dan hebben ze vaak ook nog minder voedselkilometers afgelegd. Bovendien zijn ze lekkers vers én smaken ze beter. Ook niet onbelangrijk. Ga in de lente dus vooral voor asperges of spinazie en kook in de herfst met pompoen of pastinaak.

    Check ook Wintergroenten: 10 lekkere recepten voor wat extra inspiratie of ontdek echte zomerse gerechten in Zomergroenten: 15 lekkere recepten!

  • Kies vaker voor plantaardig
    De productie van vlees en zuivel kost veel water, voer en energie. Kijk dus of je een deel van die producten kunt vervangen door wat meer milieuvriendelijke alternatieven. Denk aan bonen, linzen en noten. Of neem eens een plantaardig alternatief voor melk en room mee uit de schappen!

    Meer weten? Bekijk deze 5 vleesvervangers zonder soja of laat je inspireren door deze 10 vegetarische recepten!

  • Check verpakkingen
    Minimale verpakking = minimale impact op het milieu. Ga dus voor producten met zo min mogelijk (plastic) verpakking of leg producten met een herbruikbare verpakking in je mandje. Het helpt ook om je eigen zakjes, potten en tasjes mee te nemen.

  • Let op keurmerken
    Keurmerken als Fairtrade en Beter Leven geven aan dat een product duurzaam en eerlijk wordt gemaakt. Biologische producten zijn daarbij ook vaak duurzamer dan niet-biologische producten. Tip: Lees ook 10x biologisch eten met Lassie en ontdek de lekkerste recepten met onze bio granen!

2. Kook energiezuinig

We weten allemaal dat koken op (groene) elektriciteit duurzamer is dan koken op gas. Maar er is nog meer wat je kan doen om duurzaam te koken:

  • Doe een deksel op de pan
    Door een deksel op de pan te doen bespaar je flink wat energie. Vaak verbruik je dan maar de helft of zelfs 1/3e ten opzichte van pannen zonder deksel. Je kan de pit namelijk lager zetten. Bovendien kookt water sneller en zijn ingrediënten sneller gaar. Ook mooi meegenomen!

  • Gebruik weinig water
    Want hoe minder water je gebruikt, hoe minder energie er nodig is om het aan de kook te brengen. Ook als je een waterkoker gebruikt. Maar het heeft nog meer voordelen: meer voedingsstoffen blijven behouden en je ingrediënten hebben over het algemeen méér smaak.

  • Kies de juiste pannen en pitten
    Kies eerst een pan die past bij de hoeveelheid die je bereidt. Zet grote pannen op grote pitten zodat ze snel warm zijn en zet kleine pannen op kleine pitten zodat je geen onnodige warmte en energie verliest. Het belangrijkste: de onderkant van de pan moet de pit helemaal bedekken.

3. Verminder verspilling

Duurzaam koken betekent ook dat je minder moet proberen te verspillen. En dan hebben we het niet alleen over energie:

  • Kook voor meerdere dagen
    Eén keer koken, twee keer eten. Niet alleen ideaal voor als je ‘s avonds vaak laat thuis komt uit je werk, maar het is ook nog eens duurzamer dan iedere dag opnieuw koken. Vries dus gerust wat porties in en warm ze op in de magnetron. Dat is vaak energiezuiniger dan opwarmen in de pan of oven.

  • Weeg af hoeveel je nodig hebt
    Zo kook je namelijk niet te veel en hoef je ook minder weg te gooien. Bovendien betekenen kleinere porties ook dat je minder water nodig hebt, dus je profiteert ook van een kortere kooktijd en minder energieverbruik. En ook niet onbelangrijk: je bespaart wat extra centjes als je alleen koopt wat je nodig hebt!

  • Kook met restjes
    Toch nog wat over? Of slingert er ergens nog een broccoli in de koelkast? Kijk dan of je die restjes nog kan gebruiken in je volgende gerecht. Verwerk die groenten bijvoorbeeld in een omelet, maak er soep van of doe ze stiekem in je pastasaus. Lees ook Rijst over? Dit kun je maken met een restje rijst!

Duurzaam koken in een notendop

Duurzaam koken doe je dus door slim boodschappen te doen, energiezuinig te koken en minder te verspillen. Bijvoorbeeld met onze duurzame basmatirijst met SRP certificaat.