Rijst poffen: zo maak je gepofte rijst

11 december 2022 – Leestijd 3 minuten
Rijst gepoft 1

Gepofte rijst. Lekkere ontbijtgranen om je dag mee te beginnen en bovendien ook gemakkelijk zelf te maken. Rijst poffen is weliswaar even een werkje, maar je kunt het vervolgens wel helemaal op smaak brengen met je favoriete smaakmakers. Precies zoals je het lekker vindt. Maak er gezonde snacks van of roer ze ‘s ochtends door je yoghurt voor een lekkere, gezonde crunch. En je kunt er gewoon een restje gekookte rijst voor gebruiken. Zelf rijst poffen is dus ook nog eens duurzaam!

Hoe kun je zelf rijst poffen?

Maar hoe moet je dan rijst poffen? Bij het poffen van rijst of andere granen is het belangrijk dat je de rijst zo snel mogelijk verhit tot hoge temperatuur. Denk daarbij aan 190-230°C. Om dat voor elkaar te krijgen kun je het beste een pannetje met hete olie of frituurpan gebruiken. Daarmee maak je in enkele seconden al gepofte rijst. Er gaat alleen wel wat voorbereiding aan af…

Stap 1: Rijst koken

Om knapperige en luchtige gepofte rijst te maken hebben we gekookte rijst nodig. Breng een pan met rijst en ruim water aan de kook, giet af als het gaar is en laat nog nog even een kwartiertje uitstomen met de deksel op de pan. Welke rijst je gebruikt maakt in principe niet uit, maar je kunt het best een rijst gebruiken die mooi droog wordt en niet zo plakt (lees: basmatirijst en zilvervlies- of bruine rijst).

Tip: Je kunt ook een restje gekookte rijst gebruiken van de dag ervoor of zelfs (ontdooid) uit de diepvries!

Stap 2: Rijst drogen

Voordat we de rijst poffen is het belangrijk dat de korrels droog zijn. Echt he-le-maal droog. Als er nog vocht in zit poffen ze niet goed en bovendien zorgt dat vocht ervoor dat de hete olie kan gaan spetteren. Gevaarlijke boel en dat wil je niet. Goed, rijst drogen dus. Hoe doe je dat?

Spreid de rijst dun uit over een bakplaat of ovenbestendige schaal en bak de rijst op lage temperatuur (100-125°C) in de oven. Afhankelijk van hoe dik je laag rijst is, kan het wel 2 tot 6 uur duren voordat je rijst echt goed droog is. Doe af en toe de deur open om de vochtige lucht te laten ontsnappen en het proces te versnellen. Haal de plaat of schaal uit de oven als de korrels hard en droog zijn en laat afkoelen.

Stap 3: Rijst poffen!

Nu kunnen we de gedroogde en afgekoelde rijst poffen. Leg een bord of bak met keukenpapier klaar om de rijst op uit te laten lekken en verhit een laag van ongeveer 3cm arachide- of zonnebloemolie in een grote of gietijzeren pan. Als de olie begint te walmen, is het op de juiste temperatuur.

Doe nu kleine hoeveelheden van de gedroogde rijst in een vergiet en laat voorzichtig zakken in de pan. De rijst begint direct te poffen en vaak is het na enkele seconden al klaar. Schep de rijst uit de pan en laat uitlekken. Bestrooi het eventueel met wat zout of met poedersuiker (voor een zoete touch) en voilà: gepofte rijst.


Zo makkelijk is rijst poffen!

Gepofte rijst recepten

Je kunt de gepofte rijst zo door je melk of yoghurt mengen, maar je kunt er ook allerlei andere lekkere snacks mee maken. Meng de gepofte rijst bijvoorbeeld met gesmolten chocolade en laat weer afkoelen om er lekkere koekjes van te maken of maak er zelf graanrepen van. Lekker met honing, pindakaas en/of caramel!

Tip: Nog meer smaak? De rijst koken in bouillon, kokosmelk of met een beetje saffraan voor extra lekkere gepofte rijst!