2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Aubergine op de bbq: inspiratie & tips

28 mrt. 2024 – Leestijd 3 min

Vanavond aubergine op de bbq maken? Met ons stappenplan, handige tips en inspirerende recepten wordt het altijd een succes. Steek die bbq maar aan!

Zilvervliesrijst Met Sorghum En Wilde Rijst Rijstsalade Met Aubergine En Pindadressing

Hoe maak je aubergine op de bbq?

Aubergine op de bbq grillen is heel eenvoudig:

  1. Steek de bbq aan. Verwijder ondertussen het kroontje en snijd de aubergine in plakken van ongeveer een centimeter dik.

  2. Smeer de plakken aan beide kanten in met olie. Je kunt hier kruidenolie of een marinade voor gebruiken, maar gewoon wat olijfolie werkt ook goed. Breng dan wel op smaak met peper en zout.

  3. Leg de plakken op het grillrooster en bak de aubergine ongeveer 2 minuten tot de groente mooie strepen heeft of bruin begint te kleuren. Keer om, bak ook aan de andere kant nog 2 minuten en serveer!

Gevulde of hele aubergine op de bbq

Een hele of gevulde aubergine op de bbq maken? Dat kan natuurlijk ook. Halve aubergines zonder vulling leg je met het snijvlak naar boven op de bbq. Doe de deksel dicht en rooster ze ongeveer een kwartier. Draai daarna om en rooster nog eens tien minuten met het snijvlak naar beneden. Gevulde aubergines laat je ongeveer 20-25 minuten rustig bakken.

Je kan ook een hele aubergine op de bbq leggen. Dan poft het vruchtvlees als het ware gaar in de schil. Afhankelijk van de dikte van je groente duurt het ongeveer 45 minuten tot een uur tot ‘ie klaar is. Heerlijk om zelf baba ganoush van te maken!

Tips

Aubergine op de bbq grillen is makkelijk en lekker. Maar met deze tips worden die gegrilde aubergines vaak nóg beter:

  • Zorg ervoor dat je bbq niet té heet is. Daardoor verbrandt de schil voordat het vruchtvlees zacht en romig wordt. Als je je hand een 4-5 seconden vlak boven het rooster kan houden, is de temperatuur goed.

  • Bestrooi de aubergines na het snijden met zout. De groente bevat namelijk veel vocht. Zout onttrekt dat vocht, waardoor de groente een wat meer vlezige bite houdt en minder snel zompig wordt. Bovendien zuigt ‘ie zo ook minder olie op. Vooral handig bij grote aubergines!

  • Maak ook eens kruislings inkepingen in de aubergine, maar laat de schil heel en snijd niet helemaal door. Marinades en kruidenmengsels kunnen op die manier beter doordringen in het vruchtvlees. Daardoor smaakt ‘ie nog beter. En het ziet er ook nog eens heel leuk uit!

Welke kruiden passen bij aubergine van de bbq?

In principe zijn de paarse jongens echte allemansvrienden. Bijna alles past goed bij de neutrale smaak van aubergines. Toch doen vooral groene kruiden het goed. Denk aan basilicum, oregano, tijm en rozemarijn. Maar maak ook eens een kruidenmix van knoflook, paprikapoeder en gemalen komijn. Eventueel met een drupje citroensap na het grillen. Daarmee geef je je groenten een lekkere Griekse touch!

666 Toverrijst Gevulde aubergine gerookte tomatenrijst geitenkaas tijm
Zilvervliesrijst Met Sorghum En Wilde Rijst Rijstsalade Met Aubergine En Pindadressing
Zilvervliesrijst Zwarte Bonen En Aubergine

3 leuke recepten

Met deze recepten maak je altijd een lekkere aubergine van de bbq:

  • Gevulde aubergine met gerookte tomatenrijst, geitenkaas en tijm
    Aubergines lenen zich uitstekend om te vullen. Wij vinden ‘m vooral lekker met tomatenrijst met gerookt paprikapoeder en tijm. Lekker met wat frisse geitenkaas en een geroosterde maïskolf!

    Bekijk het recept

  • Rijstsalade met aubergine en pindadressing
    In de zomer wil je natuurlijk lekker buiten barbecueën. Maar als het ruim 30 graden is, heb je misschien wat meer zin in iets lichts. Dat is waar deze rijstsalade met ook sinaasappelsap en paprika’s om de hoek komt kijken.

    Bekijk het recept

  • Zilvervliesrijst met zwarte bonen en aubergine
    Vanavond even gezond eten? Maak dan deze rijstschotel met zwarte bonen en gegrilde aubergine. Gebruik de bbq in plaats van de grillpan of serveer dit gerecht als bijgerecht. Je kunt er alle kanten mee op.

    Bekijk het recept

Meer inspiratie nodig?

Check ook 10x buiten eten voor makkelijke recepten die je in de tuin of in het park kunt eten of laat je inspireren door 7 originele zomerse bbq recepten. En viel die gevulde aubergine van de bbq wel in de smaak? Dan vind je op 7x gevulde groente (ook van de bbq) nog meer gerechten om te proberen!