Aan de Costa del Sol bestellen we allemaal wel eens een paella. Maar je hoeft heus niet op vakantie om te kunnen genieten van de Spaanse klassieker. Met onze makkelijke paella recepten maak je ze namelijk ook gewoon thuis. Gewoon met vis, kip of lekker vegetarisch. Waar je maar zin in hebt!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Paella bestaat eigenlijk altijd uit paellarijst, saffraan, tomaat en vis en/of vlees. Denk aan kip, konijn of chorizo. Maar ook aan zeevruchten als mosselen, garnalen of inktvis. Daarnaast worden er nog allerlei groenten en kruiden aan toegevoegd. Zo zitten er vaak bonen, paprika of erwten in en worden er uien, knoflook en paprikapoeder gebruikt om paella’s extra smaak te geven. Een paar partjes citroen maken het daarbij helemaal af!
Er zijn verschillende soorten rijst die je kunt gebruiken om een paella te maken. Maar de beste paellarijst is wat ons betreft rijst die veel vocht kan opnemen en stevig blijft. Speciale paellarijst dus of Bomba-rijst. Die soorten nemen namelijk alle smaken goed op en bakken mooi aan voor een lekker krokantje. Precies wat je wil hebben als je paella recepten maakt!
Is paella het hoofdgerecht? Reken dan ongeveer 75 gram ongekookte paellarijst per persoon. Tijdens het koken neemt de rijst namelijk heel wat bouillon op waardoor het uiteindelijk wel 200 tot 250 gram wordt. Daar heeft de gemiddelde eter vaak wel genoeg aan. Zeker als je er bijvoorbeeld nog een salade bij serveert of als het onderdeel is van een zelfgemaakt 3-gangen menu!
Paella recepten hebben vaak een gele kleur. Die krijg je door een paar draadjes saffraan aan de bouillon toe te voegen. Saffraan kleur de bouillon namelijk geel en die kleur wordt door de rijst weer opgenomen. Kun je geen saffraandraadjes vinden? Gebruik dan saffraanpoeder. Of ga voor kurkumapoeder als alternatief. Daarmee creëer je een vergelijkbare kleur en smaak!