2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

5x makkelijke paella recepten

1 aug. 2022 – Leestijd 2 min
473 Paella gebakken tomaten

Aan de Costa del Sol bestellen we allemaal wel eens een paella. Maar je hoeft heus niet op vakantie om te kunnen genieten van de Spaanse klassieker. Met onze makkelijke paella recepten maak je ze namelijk ook gewoon thuis. Gewoon met vis, kip of lekker vegetarisch. Waar je maar zin in hebt!

628 Paella Paella vis garnalen Klassieker na campagne gebruiken 1

Paella recepten met vis

Van alle paella recepten met vis is de klassieker met kabeljauw of schelvisfilet onze favoriet. By far. Dit gerecht zit namelijk vol met alles wat de zee te bieden heeft: vis, garnalen én mosselen. Daarbij voegen we groenten als paprika en snij- of tuinbonen toe en zorgen we met een chorizoworstje voor nóg meer smaak. Serveer met een paar partjes citroen en je waant je helemaal in Spanje!

Check hier het recept.


Pittige Pronto Paella kip en peultjes

Paella recepten met kip

Houd je niet van vis? Probeer dan eens deze pittige variant met kip en peultjes. Eén van onze lekkerste paella recepten met kip. Uiteraard op smaak gebracht chorizo, maar ook met pikant paprikapoeder en kaneel voor een extra spicy en warme touch. Tel daar worteltjes, peultjes en die heerlijke paellarijst bij op en je hebt een gebalanceerde maaltijd om van te smullen. Zeker weten.

Hier vind je het recept.

473 Paella gebakken tomaten

Vegetarische paella recepten

Chorizo, kip, garnalen … het zijn allemaal bekende ingrediënten in paella’s. Maar het kan ook anders. Het kan ook vegetarisch. Bijvoorbeeld door de rijst te koken in groentebouillon en er kidneybonen, een heleboel extra groenten en verse kruiden door te roeren. Wij serveren die groentepaella vervolgens met gegrilde tomaten uit de oven. Zo wordt je gerecht zelfs helemaal vegan!

Bekijk hier ons favoriete vegetarische paella recept.

375 Paella spinazie rozijnen kikkererwten

Paella recepten op z’n Marokkaans

Wie zegt trouwens dat je voor een goede paella per se in Spanje moet zijn? Aan de overkant kunnen ze er namelijk ook wat van. Maak bijvoorbeeld eens ons paella recept op z’n Marokkaans. Met kikkererwten, met rozijnen en met wat geschaafde amandelen als crunchy topping. En door geen chorizo, maar ras el hanout als smaakmaker te gebruiken houd je deze paella ook nog eens vegetarisch!

Je kunt het recept hier vinden.

474 Paella kip garnalen

Paella recepten met garnalen

Last but not least: een paella recept met garnalen. We zagen er al eentje voorbij komen, maar deze variant met garnalen én kip mag simpelweg niet in dit lijstje ontbreken. Een echt klassiek bordje comfort food voor als het buiten tropisch warm is of gewoon om lekker in de stemming mee te komen als je bijna op vakantie gaat. Met dit recept is het gegarandeerd genieten. Met de hele familie.

Je vindt het recept hier!

Ook lekker: het originele recept uit Valencia

Wil je eens een authentiek recept maken? Ga dan voor de traditionele variant uit Valencia: de Valenciana. Je maakt deze paella gewoon zoals je gewend bent (stappenplan vind je hier). Het zit ‘m vooral in de ingrediënten. In dit originele recept gebruik je het volgende als vulling:

  • kippendijen
  • konijnenvlees
  • snijbonen
  • limabonen
  • tomaten

Gebruik zoet paprikapoeder, saffraandraadjes en een takje rozemarijn als smaakmakers en je zet gewoon zelf een originele paella op tafel!

Meer ideeën nodig?

We hebben nog veel meer varianten met vis, kip en garnalen voor je ontwikkeld. En ja, ook nog wat extra vegetarische gerechten. Ga bijvoorbeeld voor een salade met mosselen of serveer je paella met zalm en zeekraal. Waar je maar zin in hebt. Bekijk dus snel al onze gerechten met paellarijst en laat je lekker inspireren!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat zit er in paella?

Paella bestaat eigenlijk altijd uit paellarijst, saffraan, tomaat en vis en/of vlees. Denk aan kip, konijn of chorizo. Maar ook aan zeevruchten als mosselen, garnalen of inktvis. Daarnaast worden er nog allerlei groenten en kruiden aan toegevoegd. Zo zitten er vaak bonen, paprika of erwten in en worden er uien, knoflook en paprikapoeder gebruikt om paella’s extra smaak te geven. Een paar partjes citroen maken het daarbij helemaal af!

Wat is de beste paellarijst?

Er zijn verschillende soorten rijst die je kunt gebruiken om een paella te maken. Maar de beste paellarijst is wat ons betreft rijst die veel vocht kan opnemen en stevig blijft. Speciale paellarijst dus of Bomba-rijst. Die soorten nemen namelijk alle smaken goed op en bakken mooi aan voor een lekker krokantje. Precies wat je wil hebben als je paella recepten maakt!

Hoeveel paella per persoon?

Is paella het hoofdgerecht? Reken dan ongeveer 75 gram ongekookte paellarijst per persoon. Tijdens het koken neemt de rijst namelijk heel wat bouillon op waardoor het uiteindelijk wel 200 tot 250 gram wordt. Daar heeft de gemiddelde eter vaak wel genoeg aan. Zeker als je er bijvoorbeeld nog een salade bij serveert of als het onderdeel is van een zelfgemaakt 3-gangen menu!

Hoe krijg ik mijn paella geel?

Paella recepten hebben vaak een gele kleur. Die krijg je door een paar draadjes saffraan aan de bouillon toe te voegen. Saffraan kleur de bouillon namelijk geel en die kleur wordt door de rijst weer opgenomen. Kun je geen saffraandraadjes vinden? Gebruik dan saffraanpoeder. Of ga voor kurkumapoeder als alternatief. Daarmee creëer je een vergelijkbare kleur en smaak!