Wat is het rijstdieet en hoe werkt het?

06 oktober 2021 – Leestijd 3 minuten
Zilvervliesrijst Spelt Quinoa Groentestoof Met Zilvervliesspeltmix b3071d2dbf0758e42465d10b407624d6

Of je nu goede voornemens hebt op 1 januari en een paar kilootjes kwijt wil of dat je nu begint met het kweken van je summer body, veel mensen proberen af te vallen door te diëten. En steeds vaker wordt dan het rijstdieet geprobeerd. Maar houdt zo’n rijstdieet precies in? Hoe werkt het? En wat zijn de resultaten? Daar geven we je vandaag antwoord op!

Wat is het rijstdieet?

Het rijstdieet is een dieet gebaseerd op gezonde koolhydraten die je terugvindt in (zilvervlies)rijst. Maar in tegenstelling tot wat je op basis van de naam zou verwachten, bestaat het dieet vooral uit groenten, fruit en granen met veel vezels en weinig vet en zout. Het rijstdieet is een crashdieet. Dat betekent dat het ontworpen is om veel af te vallen in korte tijd door heel weinig kilocalorieën binnen te krijgen.

Hoe werkt het rijstdieet?

Het rijstdieet bestaat uit drie fases. In de eerste fase eet je drie porties rijst per dag. Af en toe wat fruit om je weerstand op peil te houden is ook toegestaan. Na enkele dagen vul je dat eetpatroon aan met groenten en mager vlees (of vis). In de derde en laatste fase voeg je ook zuivel weer toe aan je voedingspatroon. Bijvoorbeeld yoghurt of kwark. Je eet dan nog steeds 3 maaltijden per dag. Geen snacks dus!

Kun je afvallen met het rijstdieet?

Omdat je in de eerste fase heel weinig kilocalorieën eet, verbruik je waarschijnlijk meer dan je tot je neemt: je valt af. Maar het is ook een heel strikt dieet waarbij je maar weinig mag. Zeker in het begin, al is het wel geoorloofd om je rijst lekker te maken met wat kruiden of zoutarme bouillon. Volhouden is daarom moeilijk. En al helemaal als je ondertussen ook nog met vrienden of familie lekker uit eten gaat. Je kunt er dus mee afvallen, maar het is niet voor iedereen weggelegd.

Let op een tekort aan eiwitten!

Met het rijstdieet eet je tijdelijk heel weinig eiwitten. Daardoor verbrandt je niet alleen vet, maar kun je ook spiermassa verliezen. En dat wil je niet. Het is dus ook bij dit dieet belangrijk dat je gezond en gevarieerd blijft eten. Met voldoende eiwitten, verse ingrediënten en zonder al te veel toegevoegde suikers of zout. Met honderden verschillende recepten uit allerlei wereldkeukens zit je bij Lassie dus altijd goed.

Gezond afvallen? Check deze recepten!

Wil je toch wat afvallen? Check dan deze recepten. Stuk voor stuk laag in calorieën (<500), te maken met verse ingrediënten en op basis van gezonde rijst. Bovendien zijn ze lekker en leuk om te eten, waardoor je je ‘dieet’ een stuk makkelijker vol kan houden. Laat je inspireren!

Linzenrijst met doperwtjes en groene asperges (435 kcal)

Met doperwtjes, groene asperges en linzen zit dit gerecht al boordevol groenten, maar je voegt er eenvoudig ook een uitje of rode paprika aan toe voor nog wat extra vitamines en mineralen. En wil je ook wat eiwitten erbij? Dan serveer je ‘m met een gepocheerd eitje. Check hier het recept!

Groentestoof met zilvervliesspeltmix (380 kcal)

Deze groentestoof is echt comfort food, maar dan zonder de calorieën. Gemaakt met tomaatjes, pompoen, uien en verse spinazie bevat het meer dan genoeg groenten. En omdat we hem serveren op een bedje van zilvervliesrijst, spelt én quinoa blijf je er ook lekker lang vol door zitten. Hier vind je het recept.

Pittige Thaise kippensoep (425 kcal)

De pittige Thaise kippensoep zit niet alleen bomvol groenten, maar ook bomvol smaak! En dankzij de magere kipfilet (of garnalen als je van vis en zeevruchten houdt) bevat het ook wat meer eiwitten dan de meeste andere recepten met weinig calorieën. Perfect voor als je net gesport hebt. Bekijk het recept hier.

PITTIGE THAISE KIPPENSOEP


Tip: Check hier onze 7 favoriete caloriearme recepten of bekijk al onze recepten met minder dan 500 kcal!