7 caloriearme recepten voor in het nieuwe jaar

05 januari 2021 – Leestijd 4 minuten
Blog calorien

1 januari. De perfecte datum voor een nieuwe, frisse start. Je gaat nu echt meer sporten. Stoppen met roken. Of misschien wil je wel die paar extra kilootjes van al die gezelligheid van Sinterklaas, kerst en oud en nieuw kwijt. Voor die laatste groep mensen hebben we een aantal caloriearme recepten ontwikkeld. Makkelijke, snelle en gezonde gerechten. Gevarieerde, slanke avondmaaltijden met minder dan 500 kilocalorieën per portie. Daar start je het nieuwe jaar goed mee!

Ontdek onze lekkerste caloriearme recepten

Bij caloriearm eten denk je al gauw aan wat er allemaal niet mag en dat maakt het ook moeilijk om vol te houden. Bij Lassie richten we ons liever op de dingen die wél kunnen. Op gezonde en lekkere ingrediënten die weinig calorieën bevatten, maar wel goed vullen en boordevol smaak zitten. En dat zijn er meer dan je denkt! Zo hebben we ook gewoon een aantal caloriearme recepten met vlees en kaas, bijvoorbeeld.

Laat je dus lekker inspireren door onze lekkerste caloriearme recepten en zet elke dag van de week een gezonde, lekkere én caloriearme maaltijd op tafel!

Surinaamse massala kip met spinazie en gele rijst (465 kcal)

Met maar 465 kilocalorieën, 20 minuten bereidingstijd en een heleboel smaak is deze Surinaamse massala kip met spinazie en gele rijst één van onze favoriete caloriearme recepten. Je kunt de kip ook vervangen door gekookte eieren. Dat maakt het gerecht vegetarisch en daarmee verminder je dan ook weer het aantal calorieën. Kortom, dit gerecht moet je eens proberen!

Risotto met zalm en groene asperges (487 kcal)

Zalm bevat best wat vetten. Die wil je in eerste instantie natuurlijk mijden, maar het blijft wel de bedoeling dat je ook gezond en gevarieerd blijft eten en deze vis zit nu eenmaal vol met belangrijke omega-3 vetten. Deze risotto met zalm en groene asperges is met haar roomboter en Parmezaanse kaas een echt schoolvoorbeeld van een caloriearm gerecht waarbij je geen concessies hoeft te doen. Ook wel eens lekker!

Groentestoof met zilvervliesmix (380 kcal)

De groentestoof met zilvervliesmix klinkt misschien alsof je health guru ‘m ontwikkeld heeft. En dat had ook maar zo gekund! Dit gerecht zit namelijk bomvol groenten als pompoen, spinazie, tomaatjes en ui. Lekker veel groenten dus! En dankzij de Lassie zilvervliesrijst + quinoa en granen zitten er ook heel wat voedingsvezels in deze vegetarische maaltijd. Daar blijf je lekker lang vol van zitten!

groentestoof met zilvervliesspeltmix
groentestoof met zilvervliesmix

Rundertartaar met gebakken champignons en tomaatjes (445 kcal)

Dat caloriearme recepten ook gewoon vlees kunnen bevatten, bewijst dit recept voor rundertartaar met gebakken champignons en tomaatjes wel. Het is een lekker simpel gerecht dat je in slechts 3 stappen en binnen het half uur al op tafel hebt staan. Serveer met Lassie Toverrijst Extra Vezels en je houdt de hele avond een verzadigd gevoel. Dat scheelt weer snacken!

Minestrone met bulgur en pesto (430 kcal)

Maaltijdsoepen zijn de caloriearme recepten bij uitstek. En ze zijn vaak ook eens heel handig, want je kunt er heel eenvoudig wat restjes groenten in kwijt. De cannellinibonen zorgen voor de eiwitten (maar zonder het vet van vlees) en geven samen met de bulgur een lekkere bite aan deze minestrone met bulgur en pesto. En je raadt het al: ook hier zitten weer heel wat voedingsvezels in!

Tip: Check onze soep recepten voor nóg meer caloriearme recepten!

Gekarameliseerde witlof met ham en gember (415 kcal)

Witlof en ham passen perfect bij elkaar. Tel daar de zoete, ietwat pittige smaak van gember(siroop) bij op en je hebt een heerlijke combinatie te pakken. Witlof en ham, maar dan zonder de extra calorieën van een flinke hoeveelheid gesmolten kaas. Je serveert de gekarameliseerde witlof met ham en gember met pijnboompitten (optioneel) en wat quinoa voor een mooie, gebalanceerde maaltijd!

Gekarameliseerde witlof met ham en gember
Gekarameliseerde witlof met ham en gember

Groentetajine met reuzenbonen en couscous (470 kcal)

Deze vegan groentetajine met reuzenbonen en couscous bevat voldoende eiwitten en koolhydraten om je te voorzien van genoeg energie voor een stevige workout. En je kunt eindeloos variëren met dit gerecht. Gebruik vooral ook eens seizoensgroenten als pastinaak, wortel of snij- en sperziebonen. Kortom, een handig caloriearm gerecht waar je het hele jaar door plezier van hebt!

Nog meer caloriearme recepten?

Zo. Nu heb je genoeg caloriearme recepten om de eerste week van het nieuwe jaar mee door te komen en heb je hopelijk gezien dat het heel makkelijk is om lekker te blijven eten terwijl je je calorie inname vermindert. Nu doorzetten met een gevarieerd eetpatroon! Check hier al onze recepten met minder dan 500 kcal en ontdek nog meer lekkere, gezonde en slanke gerechten. Succes en eet smakelijk!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat zijn caloriearme recepten?

Caloriearme recepten zijn recepten met weinig calorieën. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van magere producten en ingrediënten met minder vet (of zelfs helemaal zonder) om het aantal kcal naar beneden te brengen. Hierdoor houd je een slanke maaltijd over die je prima kunt eten als je wat kilootjes af wilt vallen. Moet je dan natuurlijk wel goed bij blijven bewegen!

Waaruit bestaat een caloriearme maaltijd?

Een gezonde caloriearme maaltijd bestaat net als een normale maaltijd uit een bron van eiwitten, groenten en koolhydraten uit granen of aardappels. Zo krijg je gewoon alle belangrijke voedingsstoffen binnen en blijf je optimaal functioneren. Maar door te kiezen voor veel groenten, fruit en magere soorten vlees of vis als kip, varkenshaas, tonijn of kabeljauw houd je wel het aantal calorieën laag!

Zijn er caloriearme recepten met kip?

Er zijn zeker lekkere caloriearme recepten met kip! Een stukje kipfilet is namelijk mager vlees met relatief weinig kcal en dat tóch alle belangrijke vitamines en mineralen bevat. Ga bijvoorbeeld voor onze Surinaamse Massala kip met spinazie, een pittige Thaise kippensoep of voor een quinoasalade met komkommer, tomaat en gerookte kip. Je kunt heel veel kanten op met caloriearm eten!

En zijn er ook caloriearme vegan recepten?

Ja, natuurlijk zijn er caloriearme vegan recepten! Het is daarbij wel belangrijk dat je de dierlijke eiwitten vervangt door genoeg plantaardige eiwitten om niets tekort te komen. Normaal gesproken eet je dan wat extra noten. Hoewel die heel gezond zijn, bevatten ze ook veel calorieën. Je kunt daarom vaak beter kiezen voor wat meer peulvruchten als kikkererwten of linzen. Gebruik de filter op onze receptenpagina om al onze caloriearme vegan recepten te vinden!