Vanavond zin in iets anders? Ga dan eens een jambalaya maken. Dat is een lekkere rijstklassieker uit de Amerikaanse keuken. Boordevol groenten en boordevol smaak. En het is eigenlijk ook helemaal niet moeilijk om te bereiden. Maar hoe doe je dat? Wat heb je er allemaal voor nodig? Dat laten we je graag zien. Inclusief een paar lekkere jambalaya recepten!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Jambalaya is een Amerikaans rijstgerecht waarbij groenten, vlees en/of vis samen met de rijst worden gekookt in één grote pan. Het is dus een beetje afgeleid van de Spaanse paella, maar dan met kruiden en ingrediënten uit de Creoolse en Cajun keuken. Er zijn heel veel verschillende soorten jambalaya recepten. Iedere kok of regio heeft zijn eigen versie!
De basis van de echte jambalayasmaak wordt gevormd door ui, selderij en (groene) paprika. Daarbij maakt men ook graag gebruik van andere kruiden. Denk bijvoorbeeld aan paprikapoeder, cayennepeper, oregano en tijm. Dat zijn echte cajunkruiden. Maar ook een beetje basilicum, bieslook of laurierblaadje kan er heel lekker in smaken!
Er is niet echt één origineel Jambalaya recept aan te wijzen, maar afhankelijk van de Creoolse of Cajun variant worden in authentieke gerechten bijvoorbeeld tomatenblokjes aan de groentenmix toegevoegd of bakt men een in plakjes gesneden Andouille worst mee. Verder zit er ook vaak kip in een schelpdieren als garnalen en rivierkreeftjes!
In principe is jambalaya best gezond. Het vormt namelijk een gebalanceerde maaltijd met veel groenten, verschillende bronnen van eiwit en genoeg koolhydraten om de avond mee door te komen. Het ligt er natuurlijk wel aan welke ingrediënten je precies gebruikt. Je snapt wel dat een vette worst wat minder gezond is dan een mager stukje kipfilet!