2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Hoe moet je jambalaya maken? (+4 recepten)

5 mei 2022 – Leestijd 8 min
632 Jambalaya zeevruchten Variatie Klassiekers 1

Vanavond zin in iets anders? Ga dan eens een jambalaya maken. Dat is een lekkere rijstklassieker uit de Amerikaanse keuken. Boordevol groenten en boordevol smaak. En het is eigenlijk ook helemaal niet moeilijk om te bereiden. Maar hoe doe je dat? Wat heb je er allemaal voor nodig? Dat laten we je graag zien. Inclusief een paar lekkere jambalaya recepten!

Wat is jambalaya?

Jambalaya is een rijstschotel uit de Creoolse en Cajun keuken in Louisiana, New Orleans. Southern cooking op z’n best. Het gerecht heeft wel wat weg van de Spaanse paella. Ook hier kook je de rijst namelijk samen met de groenten, vlees en/of vis in één pan. Het grote verschil zit ‘m echter in de kruiden en ingrediënten. Jambalaya’s worden traditioneel namelijk gemaakt met tomaten waar er in paella’s vaak saffraan gebruikt wordt om het gerecht die kenmerkende kleur en smaak te geven.

Ingrediënten & kruiden

Qua ingrediënten bestaat een originele jambalaya uit rijst, groenten en varkensvlees (worst). Maar tegenwoordig worden er vaak ook vis of garnalen bij geserveerd en zijn er ook vegetarische of vegan varianten te vinden. Ui, knoflook en paprika zijn veelgebruikte smaakmakers. Daarbij breng je het gerecht natuurlijk op smaak met cajun kruiden: een mix met onder andere paprikapoeder, cayennepeper, oregano,tijm en soms een klein beetje basilicum.

Hoe moet je jambalaya maken?

Jambalaya maken is heel eenvoudig:

  1. Verhit een scheutje olie in een pan met dikke bodem en bak je vlees (of vis) aan.
  2. Haal het vlees uit de pan en fruit vervolgens de knoflook ui even aan.
  3. Voeg de rest van de groenten toe, doe het vlees terug in de pan en breng op smaak met de kruiden. Laat een paar minuutjes bakken.
  4. Voeg je de rijst samen met bouillon of water toe en laat je het geheel nog 15-20 minuten stoven met de deksel op de pan. Je gerecht is klaar als de rijst gaar is en al het vocht is opgenomen.
  5. Garneer met verse kruiden en schep lekker op!

4 makkelijke jambalaya recepten

Laat je lekker inspireren door onze favoriete jambalaya recepten. Altijd lekker, altijd gezond en altijd makkelijk om te maken. Altijd goed.

555 Basmatirijst Pittige jambalaya kip en chorizo

1. Met kip en chorizo

Ah, de pittige jambalaya met kip en chorizo. Een echte rijstklassieker die ook iedere thuiskok inmiddels wel een een keer gemaakt heeft. Zo’n recept dat je één keer maakt en vervolgens bijna iedere week wel op tafel zet. Makkelijk, snel en eindeloos mee te variëren. Maak dit recept vanavond eens en proef een jambalaya zoals ‘ie bedoeld is!

632 Jambalaya zeevruchten Variatie Klassiekers 1

2. Met garnalen (of andere zeevruchten)

Vrijdag visdag? En wil je eens iets anders-dan-anders maken? Probeer dan deze jambalaya met zeevruchten. Gewoon te maken met garnalen of met een zak gemengde zeevruchten uit de diepvries. Wat je maar lekker vindt. Let op: we gebruiken ook hier een chorizo als smaakmaker, dus het gerecht is niet vegetarisch.

634 Groene jambalaya feta amandel

3. Groene jambalaya (vegetarisch)

Dagje geen vlees of vis? Ook dan kun je gewoon een jambalaya maken. Deze groene versie met feta en amandelen, bijvoorbeeld. Die is vegetarisch. Lekker met courgette, doperwten, groene asperges en een paar plakjes jalapeñopepers om het af te maken. Serveer met feta, geroosterd amandelschaafsel en wat verse peterselie!

633 Jambalaya gehakt maïs

4. Met gehakt en maïs

Even een ander recept: jambalaya met gehakt en maïs. Zonder pepers dus ook heel geschikt voor de allerkleinsten. Kun je zelf altijd nog een paar druppels tabasco of andere hete saus aan toevoegen (aanrader!). Serveer met frisse linten komkommer en je hebt een gerecht waar de hele familie dol op is. Gegarandeerd een succesnummer!

Kun je jambalaya maken in de slowcooker?

In veel gevallen kun je veel van die recepten ook maken in de slowcooker. Volg het recept en doe alles in de slowcooker voordat je de rijst toevoegt. Zet de slowcooker vervolgens op low en laat een paar uur sudderen. Voeg dan de rijst toe en draai de slowcooker op high om de rijst gaar te koken. Daarna kun je aan tafel!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is jambalaya?

Jambalaya is een Amerikaans rijstgerecht waarbij groenten, vlees en/of vis samen met de rijst worden gekookt in één grote pan. Het is dus een beetje afgeleid van de Spaanse paella, maar dan met kruiden en ingrediënten uit de Creoolse en Cajun keuken. Er zijn heel veel verschillende soorten jambalaya recepten. Iedere kok of regio heeft zijn eigen versie!

Wat zijn echte jambalaya kruiden?

De basis van de echte jambalayasmaak wordt gevormd door ui, selderij en (groene) paprika. Daarbij maakt men ook graag gebruik van andere kruiden. Denk bijvoorbeeld aan paprikapoeder, cayennepeper, oregano en tijm. Dat zijn echte cajunkruiden. Maar ook een beetje basilicum, bieslook of laurierblaadje kan er heel lekker in smaken!

Hoe ziet het originele Jambalaya recept eruit?

Er is niet echt één origineel Jambalaya recept aan te wijzen, maar afhankelijk van de Creoolse of Cajun variant worden in authentieke gerechten bijvoorbeeld tomatenblokjes aan de groentenmix toegevoegd of bakt men een in plakjes gesneden Andouille worst mee. Verder zit er ook vaak kip in een schelpdieren als garnalen en rivierkreeftjes!

Is jambalaya gezond?

In principe is jambalaya best gezond. Het vormt namelijk een gebalanceerde maaltijd met veel groenten, verschillende bronnen van eiwit en genoeg koolhydraten om de avond mee door te komen. Het ligt er natuurlijk wel aan welke ingrediënten je precies gebruikt. Je snapt wel dat een vette worst wat minder gezond is dan een mager stukje kipfilet!