Zelf Mexicaanse kruiden maken is leuker, lekkerder en vaak ook nog gezonder dan die kant-en-klare kruidenmix uit de supermarkt. Bovendien is het makkelijker dan je denkt en heb je alle ingrediënten vaak al wel in huis. Nieuwsgierig? Lees verder en ontdek meteen de lekkerste recepten!
Wat zijn Mexicaanse kruiden?
Mexicaanse kruiden zijn de basis van de Mexicaanse keuken. Ze geven taco’s, burrito’s en bijvoorbeeld enchilada’s die kenmerkende smaak met kruidige en pittige tonen. In een typisch Mexicaanse kruidenmix vind je vaak kruiden en specerijen als komijn, oregano, paprikapoeder en chilipoeder. Maar in sommige regio’s gebruiken ze ook kaneel, kruidnagel of zelfs cacaopoeder in. Je kan er dus alle kanten mee op.
Zelf Mexicaanse kruiden maken
Is die kant-en-klare mix op en zijn de winkels al dicht? Of wil je gewoon zelf Mexicaanse kruiden maken met bijvoorbeeld minder zout of zonder koriander? Met een goed gevulde kruidenla en dit basisrecept maak je snel een Mexicaanse kruidenmix:
Ingrediënten
- 2 el komijnpoeder
- 1 el paprikapoeder
- 1 el knoflookpoeder
- 1 el gemalen koriander
- 1 el gedroogde oregano
- ½ el cayennepeper of chilipoeder
- 1 tl zout
Optioneel
- snufje kaneel
- kruidnagel (gemalen)
- uienpoeder
Tip: Gebruik gerookt paprikapoeder voor een rokerig tintje aan je kruidenmix en voeg vooral extra cayennepeper of chilipeper toe als je wel van een beetje pittig eten houdt. Varieer zelf vooral even met de verhoudingen om precies de kruidenmix te maken die jij zelf lekker vindt!
Mexicaanse kruidenmix voor gehakt, kip en bonen
Meng alle ingrediënten door elkaar, bewaar ze in een goed afgesloten potje of bakje en je hebt altijd je eigen Mexicaanse kruidenmix bij de hand. Heerlijk voor bijvoorbeeld fajita’s met kip, burrito’s met gehakt of voor een vegetarische chili sin carne met bonen. Je hebt ongeveer één eetlepel van deze Mexicaanse kruiden nodig om 500 gram groenten en vlees op smaak te brengen. Of gebruik het voor Mexicaanse rijst!
5 recepten met Mexicaanse kruiden
In deze 5 gezonde, lekkere en makkelijke recepten kun je je eigen Mexicaanse kruiden gebruiken
Mexicaanse bowl met met Tover Zilver rijst
Met rundergehakt, maïs, rode puntpaprika’s en natuurlijk een blikje zwarte bonen zit Mexicaanse bowl met Tover Zilver rijst bomvol groenten én smaak. Verkruimel er nog wat feta over en je hebt een Mexicaans feestje in een kommetje.
Burritobowl met toverrijs
Eet je met de kids? Check dan deze vegetarische burritobowl met Toverrijst. Zet alle ingrediënten los op tafel en laat iedereen zijn of haar eigen bowl bouwen. Zo krijgen je kinderen gegarandeerd hun portie groenten binnen. Lekker, gezellig en gezond!
Gevulde Mexicaanse puntpaprika’s
Deze gevulde Mexicaanse puntpaprika’s met rijst, tonijn en cheddar zijn perfect voor een bbq-feestje of als heerlijk comfort food met tortillachips op de vrijdagavond. Geen fan van tonijn? Vervang de vis dan door avocado of kidneybonen!
Mini-empanada’s met tomatenrijst, spinazie en jonge kaas
Gebruik de Mexicaanse kruiden om de vulling van deze mini-empanada’s met tomatenrijst, spinazie en jonge kaas op smaak te brengen, schuif 20 minuutjes in de oven en serveer bij een zomerse borrel. Succes gegarandeerd!
Gegratineerde haverrijst-groentewraps met biefstuk (of kip)
Met een milde salsa en pikante jalapeño’s hebben deze gegratineerde haverrijst-groentewraps van zichzelf al veel smaak. Maar door de biefstuk of kip te kruiden met je eigen kruidenmix maak je het nog nét even lekkerder. Zeker weten.
Nog meer inspiratie nodig?
Heb je nog Mexicaanse kruiden over? Maak dan ook eens onze Mexicaanse saffraanrijst met mosselen, trakteer jezelf vanavond op een snelle chili con carne met basmatirijst als je weinig tijd hebt om te koken of laat je verrassen door onze 10 lekkerste maïs recepten. Er zit altijd wel iets bij waar je zin in hebt!