We kunnen er kort over zijn: radijs is gezond. De kleine knolletjes zitten namelijk vol vitamines en mineralen. Maar hoe gezond zijn ze nu echt? En is ook het blad van radijs gezond?
Hierom is radijs gezond
Radijsjes zitten boordevol goede voedingsstoffen:
- Vol vitamine C
Radijsjes zitten vol vitamine C. Met 100 gram radijsjes krijg je al gauw meer dan een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Daarmee bescherm je je cellen niet alleen tegen schade en zorg je voor een goede weerstand, maar draag je ook bij aan een betere opname van ijzer en aan de vorming van goed bindweefsel. Ook niet onbelangrijk! - Veel vitamine B11 (foliumzuur)
Naast vitamine C zit er ook best veel vitamine B11 (ook wel bekend als foliumzuur) in een radijsje. Vitamine B11 zorgt voor een goede groei en werking van het lichaam. Ook bij ongeboren kinderen. Daarom is het vooral belangrijk voor zwangere vrouwen. Maar je hebt het ook nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen die zuurstof door je lijf vervoeren. - Bron van koper
Radijsjes zijn ook een goede bron van koper. Ook deze stof draagt bij aan een goede werking van het immuunsysteem en aan de vorming van botten en bindweefsel. Net als vitamine C dus. Daarbij houdt het ook de huid soepel én zorgt het voor een gezonde kleur. Van zowel huid als haar! - Rijk aan ijzer
Er zit aardig wat ijzer in radijsjes. En ijzer heeft een paar belangrijke functies in het lichaam. Het speelt bijvoorbeeld een rol bij het transporteren van zuurstof in het bloed, het ondersteunt het afweersysteem en het levert een bijdrage aan de aanmaak van nieuwe cellen. Bovendien kan het helpen bij vermoeidheid door je energieniveau een boost te geven! - Laag in calorieën
Radijsjes bestaan voor zo’n 94% uit water en bevatten heel weinig vet of suikers. Daarom zijn ze laag in calorieën. Dat laatste maakt ze natuurlijk niet per se gezonder, maar het is wel mooi meegenomen als je een beetje op de lijn let. Gebruik wat je over hebt bij het avondeten dus vooral als gezonde snack of tussendoortje!
En is ook het blad van radijs gezond?
Ja, je kunt ook het blad van radijs eten. En dat is nog gezond ook! Verschillende onderzoeken naar de voedingswaarde van radijsjes tonen namelijk aan dat er vaak nog meer vezels en antioxidanten in het blad zitten dan in de rode knol zelf. Laat het loof er dus gerust eens aan zitten. Dat geeft bovendien een extra pittige en ietwat koolachtige smaak aan je gerecht. Heerlijk!
3 gezonde recepten met radijs
Check deze 3 lekkere, makkelijke en gezonde recepten met radijs en zet vanavond eens lekker radijs op het menu.