Wat is couscous?

15 nov. 2023 – Leestijd 2 min
581 Parelcouscous Parelcouscoussalade geroosterde zoete aardappel mozzarella

Couscous, we love it. Het is super veelzijdig en je kan het in allerlei gerechten gebruiken. Van een frisse, zomerse salade tot aan verwarmende winterse varianten. Volkoren couscous zit zelfs in de Schijf van Vijf, dus ook als je op de gezonde toer bent is couscous een prima basis voor je avondmaaltijd. Maar wat is couscous eigenlijk? En waar komt het vandaan? Je komt het hier te weten.

Wat is couscous?

Couscous is een graanproduct dat veel wordt gegeten in de Marokkaanse en Noord-Afrikaanse keuken. Het bestaat uit kleine korreltjes. Die worden gemaakt door tarwebloem met water fijn te wrijven. Heeft couscous meer dan 2,1 gram per 100 gram graanvezel? Dan is het volkoren couscous en valt het in de Schijf van Vijf.

Het verschil tussen couscous en parelcouscous

Parelcouscous heeft een rondere en dikkere vorm dan de normale couscous. Van origine wordt het veel gegeten in Jordanië, Israël, Libanon en Palestina. Net als couscous wordt het gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe. Normale couscous laat je bij het bereiden wellen in kokend water, terwijl je parelcouscous ongeveer tien minuten laat koken.

Waar komt couscous vandaan?

Couscous komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika, maar ook in andere delen van Afrika en het Midden-Oosten is het een veelgebruikt product. In elk land worden gerechten met couscous weer op een andere manier klaargemaakt. Vaak worden er allerlei lekkere kruiden, zoals harissa, komijn of koriander aan toegevoegd. Het tarwemeel waarvan couscous wordt gemaakt, groeit ook in de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Europa.

Is couscous gezond?

Normale couscous wordt gemaakt van tarwemeel waar de graanvezels uit zijn verwijderd. Dat is minder gezond dan volkoren couscous. Hier zitten meer vezels, vitaminen en mineralen in. En als je volkoren couscous bijvoorbeeld vergelijkt met zilvervliesrijst? Dan zie je dat volkoren couscous minder calorieën en koolhydraten bevat. Al is het natuurlijk altijd goed om te variëren!

Ook fijn: de productie van couscous heeft een lage klimaatbelasting. Het is dus ook nog eens gezonder voor de aarde.

Hoe maak je couscous?

De oorspronkelijke manier van couscous maken is een flink karwei. Je moet het meerdere keren stomen en steeds loswrijven met je handen. Dat duurt natuurlijk een beetje te lang als je snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel wil zetten. Gelukkig is couscous maken met Lassie zo gedaan. Of je nu onze voorgestoomde couscous of bio volkoren couscous gebruikt. De mogelijkheden zijn eindeloos!