2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Hoeveel risotto per persoon heb ik nodig?

4 dec. 2022 – Leestijd 2 min
Risottorijst - Paddenstoelenrisotto met spekjes

Je gaat voor het eerst risotto maken. Of er komen vrienden bij je eten en je wil wel eens indruk maken met je kookskills. Kan ook. In beide gevallen kun je je dan afvragen hoeveel risotto per persoon je nodig hebt. Daar geven we je graag antwoord op.

Hoeveel gram risotto per persoon moet ik rekenen?

Serveer je je risotto als hoofdgerecht, dan kun je het best zo’n 75 gram ongekookte risottorijst per persoon aanhouden. Tijdens het koken neemt de rijst namelijk behoorlijk wat vocht op. Vaak tot wel 2 keer hun eigen gewicht. De hoeveelheid van 75 gram wordt dan uiteindelijk dus 225 gram. En dat is een mooie hoeveelheid als verantwoorde en gezonde basis voor je gerecht!

Voor 2, 4, 6 of 8 personen

In totaal houd je voor 2, 4, 6 of 8 personen de volgende hoeveelheid ongekookte risottorijst aan:

  • 2 personen: 150 gram
  • 4 personen: 300 gram
  • 6 personen: 450 gram
  • 8 personen: 600 gram

En als voorgerecht of snack?

Hoeveel risotto per persoon je het best kunt rekenen is afhankelijk van het gerecht. Voor het hoofdgerecht kun je natuurlijk wat meer aanhouden dan wanneer je het serveert als voorgerecht of wanneer je er een borrelhapje mee maakt. Als voorgerecht of snack kun je daarom prima ongeveer de helft aanhouden: zo’n 35-40 gram risotto per persoon!

Hoeveel bouillon moet ik bij risotto doen?

Een veelgestelde vraag met een makkelijk antwoord. Risottorijst kan namelijk tot drie keer zoveel rijst opnemen. Per 100 gram ongekookte risottorijst heb je dus ongeveer 300 ml bouillon nodig. En voor 75 gram risotto per persoon kun je dan dus uitgaan van 225 ml bouillon of water. Maar check voor de zekerheid altijd even de verpakking, want de ene rijstkorrel is de andere niet!

Tip: Lees ook Risotto maken doe je in deze in 6 simpele stappen

Inspiratie: 5 risotto recepten

Met deze 5 klassiekers heb je altijd succes:

583 Risotto Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

De risotto alla Milanese is een simpel gerecht met saffraan, witte wijn en Parmezaanse kaas als smaakmakers. Lekker als hoofdgerecht met bijvoorbeeld stoofvlees, maar hij doet het ook goed als voorgerecht. Check dan wel even hoeveel risotto per persoon je nodig hebt!

29 Risottorijst Paddenstoelenrisotto met spekjes 2

Paddenstoelenrisotto met spekjes

Champignons en spekjes. Nog zo’n combinatie waar je je vingers bij aflikt. Zeker als je deze paddenstoelenrisotto met spekjes maakt. Want met spekjes en champignons geef je namelijk niet alleen smaak aan die smeuïge risotto, maar vooral ook een lekker bite. Heerlijk!

30 Risottorijst Risotto met gambas spinazie en tomaat nieuw

Spinazierisotto met gamba’s en tomaat

Met een spinazierisotto scoor je ook altijd punten. Vooral als je ‘m serveert met gebakken gamba’s en blokjes tomaat, zoals in deze risotto met gamba’s, spinazie en tomaat. Een echt feestje op je bord en ideaal om indruk mee te maken als je een etentje geeft!

26 Risottorijst Risotto primavera

Primavera

Nog een klassieker uit de Italiaanse keuken: de risotto primavera! Een vegetarisch gerecht waarbij het allemaal draait om groene en witte groenten zoals courgette, groene asperges en venkel. Het perfecte gerecht voor op een zonnige lentedag als je het ons vraagt!

Tomatenrisotto Courgette Salami

Tomatenrisotto met salami

Tomatenrisotto doet het altijd goed bij iedereen. Al helemaal als je er ook een kruidige worst bij serveert, zoals salami of chorizo. En dat is precies wat we doen in dit recept voor tomatenrisotto met salami en rucola. Lekker met courgette, rozemarijn en pecorino!

Nog meer recepten zien?

Check dan ook 7 inspirerende risotto gerechten op een rijtje of laat je verrassen door al onze recepten met risottorijst!