2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Hoe maak je zalm op de bbq?

15 mrt. 2024 – Leestijd 3 min

Veel mensen zijn dol op zalm. Toch wordt er maar weinig zalm op de bbq gelegd. Terwijl de vis toch best makkelijk klaar te maken is. Daarom laten we je zien hoe je zalm van de bbq maakt. Met en zonder aluminiumfolie!

527 Notenrijst Gebakken harissa zalm notenrijst spinazie

Hoe maak je zalm op de bbq?

Met dit stappenplan zorg je altijd voor lekkere zalm van de bbq:

  1. Marineer de zalm een half uurtje in je favoriete marinade of gebruik een kruidenmix en bestrijk de vis aan beide zijden met olie.

  2. Steek de bbq aan en verhit tot de kolen goed gloeien. Ongeveer 200°C is de ideale temperatuur. Schuif de kolen naar één kant.

  3. Leg de zalm met de huidkant op het rooster. Niet direct boven de hete kolen, maar juist aan de andere kant. Zo verklein je de kans dat de vis verbrandt.

    Heb je zalm zonder huid? Leg dan een plankje of een stukje aluminiumfolie onder de vis.

  4. Gril de vis 3-4 minuten, keer voorzichtig om en bak nog 2-3 minuten door. Op die manier blijft de vis mooi rosé en is ‘ie lekker zacht en smeuïg.

  5. Haal de vis van de bbq en leg die op een bord. Breng eventueel op smaak met peper, zout en wat citroen en serveer.

Met of zonder aluminiumfolie?

Het is aan te raden om een stukje aluminiumfolie onder je vis te leggen. Daarmee voorkom je namelijk dat de vis vastplakt aan het rooster en uit elkaar valt als je hem draait of van de bbq afhaalt. Als je vis met huid hebt, kun je zalm op de bbq zonder aluminiumfolie maken. Dan zorgt de huid er namelijk voor dat de vis niet vastplakt.

Al kun je soms beter het zekere voor het onzekere nemen en ook dan gewoon een stukje aluminiumfolie of bakje gebruiken!

Hoe lang moet zalm op de bbq?

Dat ligt een beetje aan de precieze bereidingswijze en de dikte van je zalm. Grill je de vis direct op de bbq? Dan is ‘ie vaak in 7-8 minuutjes wel klaar. In folie duurt het meestal net iets langer: zo’n 8 tot 10 minuten. En maak je de zalm klaar in een pakketje van bakpapier? Dan heeft het vaak wel 20 minuten nodig!

Tip: Check de kerntemperatuur!

Zeker weten of je zalm gaar is? Gebruik dan een kernthermometer om de temperatuur van de vis te meten. Vanaf een graad of 52 kun je hem vaak wel eten. Dan is ‘ie nog wel een beetje rare. Voor een medium rare houd je ongeveer 55 graden aan en vanaf 60 graden wordt de vis een beetje droog. Haal ‘m dus op tijd van de grill af!

Wat eet je bij zalm van de bbq?

Tuurlijk, een stukje zalm van de bbq is op zichzelf al lekker. Maar met deze groenten en kruiden maak je ‘m nog nét even wat lekkerder:

527 Notenrijst Gebakken harissa zalm notenrijst spinazie

Spinazie

Spinazie en vis zijn een match made in heaven. De groene groente past dus ook goed bij gebakken zalm van de bbq. Serveer ‘m bijvoorbeeld eens met een marinade van harissa. Lekker met een crunchy notenrijst!

Bekijk het recept

663 Parelcouscous Zalmpakketje parelcouscous venkel

Venkel

Venkel en vis zijn ook goede vrienden. Maak het jezelf dus eens gemakkelijk en leg een pakketje met venkel en zalm op de bbq. Lekker met een scheutje wijn en wat takjes basilicum. Een cadeautje op je bord!

Bekijk het recept

Couscous Maroc Zalm Met Wortelsalade En Couscous

Kerrie

Kerrie is één van die kruiden die goed passen bij zalm op de bbq. Serveer je vis dus eens in een romige kerriesaus. Of bestrooi de vis gewoon met wat kerriepoeder zoals we doen in dit recept voor zalm met wortelsalade en couscous.

Bekijk het recept

Nog meer inspiratie?

Check ook Dit zijn de lekkerste groenten op de bbq of laat je inspireren door deze 7 originele zomerse bbq recepten!