Gebakken rijst recepten: lekker, simpel en snel te maken

05 maart 2023 – Leestijd 5 min

627 Pandanrijst Gebakken Thaise rijst kipgehaktballetjes Variatie Klassieker 1

Gebakken rijst, ook wel fried rice genoemd, is ontzettend populair in Azië en Amerika. Vooral als street food, maar ook steeds meer restaurants wagen zich aan een culinaire versie van dit geliefde rijstgerecht. En ook thuis worden er steeds vaker gebakken rijst recepten bereid, want het is heel makkelijk om te maken en klaar in een handomdraai. Bovendien is het een vriendelijk gerecht voor je portemonnee én het milieu, want je kunt er bijna al je kliekjes in kwijt!

Gebakken rijst maken

Gebakken rijst maken is heel simpel. Kook de rijst volgens de verpakking en snijd groenten en eventueel vlees in stukjes. Verhit een wok of koekenpan en bak de groenten en vlees met eventuele smaakmakers als knoflook en gember totdat alles gaar is. Voeg de gekookte rijst toe, schep om en warm het geheel nog even door. Vervolgens kun je het gerecht nog op smaak brengen met oester- of sojasaus en garneren met bosuitjes, chilipepertjes, koriander, sesamzaadjes of andere lekkere dingen!

Lekker snel op tafel!

Voor een nóg snellere variant kun je Lassie’s Panklare Toverrijst of Panklare Zilvervliesrijst gebruiken. Die is namelijk al voorgestoomd en hoef je dus niet eerst nog te koken. Maar ook de rijst die je misschien over hebt van gisteren past perfect in dit gerecht. Sterker nog, gebakken rijst is er in eerste instantie voor ontwikkeld. Gooi dus niks weg en lees hier hoe je die overgebleven rijst het best kunt bewaren.

Ontdek je favoriete gebakken rijst recept

Je vindt gebakken rijst recepten in allerlei wereldkeukens: Indonesisch, Surinaams, Japans en zelfs Hollands. Met kip, ham of vegetarisch en met een heleboel verschillende groenten. Om je een idee te geven van de mogelijkheden hebben we een aantal heerlijke recepten voor je op een rijtje gezet. Bekijk ze allemaal en laat je inspireren door de lekkerste gerechten. Het water loopt ons al in de mond…

Nasi met kip in ketjapsaus

Nasi is eigenlijk gewoon Indonesische van gebakken rijst. Er zijn ontzettend veel varianten van te vinden, maar deze nasi met kip in ketjapsaus behoort wel tot één van onze favorieten. Supersnel, supersimpel en bomvol smaak. Kan haast niet misgaan!

Tip: In principe valt elke nasi onder de gebakken rijst. Er is dus nog veel meer lekkers te maken! Lees daarom snel verder: zelf nasi maken!

Japanse rijst met bief en sugarsnaps

Zeg je Japan, dan zeg je teriyaki. En dat is nu precies de smaakmaker in deze Japanse rijst met bief en sugarsnaps. Tel daar wat knoflook, gember, ketjap asin en runderbouillon bij op en je weet één ding zeker: dat wordt een feestje in je mond!

Oosterse rijst met shiitake en gember

We blijven nog even in Japan, maar we gaan wel op de vegetarische tour met het recept voor Oosterse rijst met shiitake en gember. Deze snelle vega-hap zit vol met groenten als wortel en paprika en staat vaak al binnen een kwartiertje op tafel. Ook lekker met champignons!

Supersnelle rijstschotel met garnalen

Een uitje, twee tenen knoflook, drie kleuren paprika’s, doperwten en gepelde tijgergarnalen uit de diepvries en rijst met wat verse kruiden. Meer heb je niet nodig voor deze rijstschotel met garnalen. Ontzettend snel klaar en ook nog eens met weinig calorieën!

Hollandse kipkerrie

Toegegeven: deze Hollandse kipkerrie heeft misschien wel een exotisch tintje. Het is een lekker kruidig gerecht met een frisse touch dankzij de kokosmelk en ananas. Zonder gedoe een smaaksensatie op je bord. Ideaal voor op een warme zomerdag!

Meer inspiratie? Lees dan gauw Zelf kip kerrie recepten maken: makkelijk en snel!

Snelle Surinaamse makreel met kruidige spitskool

Minimaal één keer per week vis. En het liefst ook nog vette vis als makreel. Nou, dat zit wel goed met deze Surinaamse makreel met kruidige spitskool. Dit gerecht zit niet alleen boordevol gezonde omega-3 vetzuren, maar ook boordevol groenten en smaak!

Perzische rijst met linzen, granaatappel en amandelen

Gebakken rijst recepten vindt je niet alleen in de Aziatische of Surinaamse keuken. Ook als je zin hebt in een gerecht uit het Midden-Oosten kun je prima een fried rice maken. Deze Perzische rijst met linzen, granaatappel en amandelen, bijvoorbeeld. Ook lekker met gegrilde zalm!

Mix & match

Lekker hoor, al die gebakken rijst recepten. Maar je hoeft ze natuurlijk niet te volgen. Het mooie van fried rice is immers dat je kunt gebruiken wat je nog hebt liggen. Twee groene asperges over? Snijd ze in stukjes en wok ze even lekker mee. Wat bloemkoolroosjes of broccoli niet gebruikt? Kunnen ook zo in de pan. Maak je gebakken rijst zo lekker (en gezond) als je zelf wil!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is gebakken rijst?

Gebakken rijst is een gerecht waarbij je gekookte rijst even roerbakt of wokt. Samen met een andere ingrediënten als groente, eieren, vlees, zeevruchten en een heleboel smaakmakers, natuurlijk. Het wordt wel eens gegeten als bijgerecht, maar inmiddels is het in veel keukens een volwaardige maaltijd geworden. Van China, Thailand en Indonesië tot aan Peru!

Wat zit er in gebakken rijst?

Het hoofdingrediënt van gebakken rijst is natuurlijk rijst. Het is wel belangrijk dat deze gekookt en afgekoeld is. Verder kun je gebruiken wat je lekker vindt of wat je nog hebt liggen. Doperwtjes, worteltjes, bosuitjes, broccoli, scrambled eggs, kip, biefstuk, garnalen en ga zo maar door. Nog even op smaak gebracht met sojasaus, ketjap en/of een chilipepertje. Het is een ideaal gerecht om die restjes uit je koelkast nog even te kunnen gebruiken!

Hoe maak je gebakken rijst?

Gebakken rijst maken is heel eenvoudig. Kook de rijst volgens de verpakking en laat afkoelen of zet een restje rijst klaar. Snijd je groenten en vlees in kleine blokjes en bak samen met smaakmakers als knoflook, gember en chili even aan in een neutrale olie. De ingrediënten met de langste garingstijd eerst, natuurlijk. Bak dan ook de rijst even mee en breng alles op smaak met kruiden als koriander, sesamzaadjes, sojasaus of wat je ook maar lekker vindt!

Wat zijn lekkere gebakken rijst recepten?

Er zijn heel veel lekkere gebakken rijst recepten. De bekende Indonesische nasi goreng is bijvoorbeeld ontzettend lekker en populair. Maar ook khao phat uit Thailand, bokkeum bap uit Zuid-Korea en een Chinese egg fried rice met doperwten, worteltjes, maïs, ei en bosui zijn heel erg lekker - en makkelijk om te maken. Je kunt je dus helemaal uitleven!